Nogomet

"Najviše nam je žao naših navijača"

Antonija Pavlić • utorak, 05.01.2010.
"Najviše nam je žao naših navijača"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Ognjen Vukojević proveo je božićne i novogodišnje blagdane u rodnome Bjelovaru, a tom smo ga prigodom uspjeli uloviti i zamoliti za kratak razgovor. 26-godišnji hrvatski reprezentativac za Sportnet.hr je pričao o doživljaju igranja u Ligi prvaka, propuštanju SP-a u JAR-u, te periodu provedenom u najboljem hrvatskom klubu...

Zovu ga hrvatski Gattuso, igra na poziciji zadnjeg veznog i u svijetu je poznat po "najvećim plućima". Ognjen Vukojević hrvatski je nogometaš i igrač Dynama iz Kijeva, te sve češće nezaobilazni član prve jedanaestorice momčadi Slavena Bilića. S nasljednikom legendarnog kapetana Nike Kovača među kockastima razgovarali smo u bjelovarskom kafiću Forum, a simpatični 26-godišnjak dočekao nas raspoložen i u ugodnom okruženju.

Nogometnu karijeru započeo je na Brdu, u ždralovskoj Mladosti, mjestu desetak minuta udaljenom od Bjelovara. Omladinska škola u Ždralovima poznata je kao jedna od najboljih u ovom dijelu Hrvatske i uz Ogija je izbacila još mnoštvo sjajnih igrača - velike karijere ravno iz ždralovske "radionice" ostvarili su ili su na pravom putu da to učine braća Petar i Stipe Bošnjak, Luka Kozić, Alen Maras, Filip Ozobić, Matija Poredski...

Karijeru je nastavio u NK Bjelovaru, a u bijelom dresu vrlo brzo ga je zapazio Slaven Belupo i 2003. doveo u svoje redove. Dvije godine kasnije prešao je u belgijski Lierse, no nezadovoljan statusom iste se godine vratio u Hrvatsku i potpisao ugovor sa zagrebačkim Dinamom. Bila je to, pokazalo se, prekretnica u njegovoj profesionalnoj karijeri.

Već u sljedećoj sezoni etablirao se u momčadi i postao standardni prvotimac, a tokom perioda provedenog u najboljem hrvatskom klubu osvojio je tri prvenstva i dva Kupa, te je redovito nastupao u Ligi prvaka i Kupu Uefa. 26. svibnja 2008. potpisao je petogodišnji ugovor s kijevskim Dynamom, ubrzo se progurao u prvu postavu i već u premijernoj sezoni u Ukrajini osvojio prvenstvo.

S kijevskim Dynamom prošle ste godine postali prvaci Ukrajine, tokom sezone za kraj akumulirali 15 bodova prednosti pred Šahtarom i vašim reprezentativnim kolegom Darijom Srnom. "Zasluženo smo osvojili prvenstvo jer smo tokom cijele sezone bili najbolji i najkonstantniji. Posebno mi je to drago i zbog mene, lijepo je već u prvoj sezoni u novom klubu osvojiti trofej."

Koja je vaša budućnost u Ukrajini? Svake godine prije prijelaznih rokova mediji javljaju o ponudama velikih klubova - Celtica, Arsenala, Bayerna... Planirate li skori odlazak iz Kijeva? "Nemam nikakve planove, sve moje misli vezane su za Dynamo Kijev i Ukrajinu. Igram u fantastičnom klubu, osvajam trofeje i svake godine nastupam u Ligi prvaka. Ugovorom sam za Dynamo vezan još tri godine i namjeravam to odraditi do kraja."

Kako provodite život na istoku Europe? "Kijev je veliki, europski grad s oko 5 milijuna stanovnika -više od čitave Hrvatske. Prezadovoljan sam načinom života; ništa mi ne nedostaje i apsolutno sam sretan."

U ovosezonskom izdanju Lige prvaka Dynamo je igrao u skupini smrti s Barcelonom, Interom i Rubinom. Kako je bilo suprotstaviti se tolikim igračkim veličinama? "Svakome igraču je san igrati u Ligi prvaka protiv takvih momčadi. Posebno Barcelone, koja je po mom mišljenju najjača ekipa na svijetu. Imaju fantastične igrače - Messija, Xavija, Iniestu... Poseban je osjećaj bio igrati protiv njih."

Propuštanje Svjetskog prvenstva u JAR-u već je puno puta "prožvakano", no morali smo upitati zašto i kako? "Iznimno nam je žao što se nismo uspjeli plasirati na Svjetsko prvenstvo. Znamo koliko bi to značilo našim navijačima, ali i nama samima. No, najgore nas tek čeka - kada prvenstvo počne i najbolje momčadi budemo prisiljeni gledati preko televizijskog ekrana. No, opet i nije sve izgubljeno. Imamo mladu i potentnu reprezentaciju i vjerujem da ćemo u budućnosti pokazati gdje nam je mjesto."

Kako ste proveli noć nakon utakmice Ukrajine i Engleske kojom ste eliminirani sa SP-a? "Svi zajedno smo gledali utakmicu, bio je to jedan veliki šok. Ukrajinci su zasluženo pobijedili, Engleskoj se baš na toj utakmici odlučilo poklopiti sve negativno. U Kazahstan smo otišli s tračkom nade, no ipak je bilo suludo očekivati da će Andora uzeti bod Ukrajincima. Zadnju utakmicu smo dobili za sebe, premda smo bili izuzetno tužni."

Sada, kada je neuspjeh u proteklim kvalifikacijama iza nas, javnost i navijači se okreću EP-u 2012. Za što je ova reprezentacija sposobna na sljedećem velikom natjecanju? "Siguran sam da možemo puno napraviti u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu. Mladi smo, a puno nas igra u velikim europskim klubovima i imamo pristojnu količinu iskustva. Vjerujem da ćemo uz povoljan ždrijeb, budući da smo nositelji, pokazati pravu moć i izboriti put u Austriju i Poljsku i tamo, naravno, igrati zapaženu ulogu."

Puno polemika u posljednje vrijeme vodi se oko dodjela svjetske smotre Južnoafričkoj Republici. Mislite li da će se ta Fifina odluka pokazati pogotkom ili promašajem? "FIFA je morala dati neko prvenstvo i afričkom kontinentu, za mene to nije nikakav posebno značajan događaj. Ne znamo kako će sve to izgledati, no meni je uvijek draže kada se natjecanja toga tipa održavaju u Europi."

Koga na SP-u smatrate favoritom? Tko može iznenaditi? "Najjače reprezentacije trenutno su Brazil i Španjolska i netko od njih postat će novim svjetskim prvakom", jasan je bio Vukojević, ne želeći puno pričati o tome. Rana vlastitog neodlaska na smotru najboljih, očito, još uvijek peče.

Nogometna nepravda prošle godine zbila se u dokvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, kada je Thierry Henry igrajući rukom Francusku pogurao na Svjetsko prvenstvo. Koje je Vaše mišljenje o toj situaciji? "Smatram da je Henry rukom igrao nesvjesno, no to ga ne opravdava. Nije to bio primjer fair-playa i moram priznati kako mi je bilo žao Iraca. No, veliku ulogu u tome imali su i suci - morali su to vidjeti, biti bolje postavljeni."

Kako ste zadovoljni periodom provedenim u Dinamu? Član ste sjajne generacije Modrić - Ćorluka - Eduardo - Čale... "Imali smo odličnu ekipu, no bili smo mladi i nedostajalo nam je iskustva. Bila je to uistinu sjajna generacija - osvojili smo tri prvenstva, dva Kupa i superkup - čak šest trofeja. Svi spomenuti igrači napravili su velike karijere, igraju u snažnim europskim klubovima. No, tko zna. Možda se jednom svi zajedno vratimo i ponovno probamo nešto više učiniti u Maksimiru."

Modri nikada kao ove godine nisu bili bliži europskom proljeću. No, ponovno su, kada su i dobili priliku, zakazali. "Dinamu se prigoda za proljeće u Europi otvorila iznenada, kada su već praktički bili otpisani. Ne bih htio komentirati utakmicu Ajaxa i Anderlechta, reći ću samo kako je Dinamo, zbog navijača, morao pobijediti Timisoaru."

Često vas uspoređuju s Milanovim maratoncem Gennarom Gattusom. Imponira li Vam to? "Naravno da mi to godi. Gattuso je jedan od najboljih zadnjih veznih na svijetu, veliko je ime i to mi može biti samo prednost i plus za ono što sam do sada napravio u karijeri."

Praktički tokom cijele profesionalne karijere za momčadi obavljate takozvane "prljave" poslove. Jeste li ikada razmišljali o promjeni pozicije, drugim zadaćama? "Nisam, na poziciji zadnjeg veznog igram cijelu karijeru i zadovoljan sam. U europskom nogometu ta je zadaća danas postala iznimno bitna, a meni ništa nije teško napraviti za momčad. Svjestan sam da sam vlasnik jedne od najodgovornijih pozicija u ekipi."

Nogometni put započeli ste u Mladosti, u Ždralovima. Kako objašnjavate da spomenuti klub sada tabori u Četvrtoj hrvatskoj nogometnoj ligi i nema baš previše sredstava za normalno funkcioniranje? "Ždralovi nikada nisu imali velike ambicije, uvijek su se natjecali u realnom okviru svojih mogućnosti. Pozitivna stvar je što vode jednu od najboljih omladinskih nogometnih škola na ovim prostorima, u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Bilo bi odlično kada bi klub nastavio tako funkcionirati i razvijati školu kako bi se u Bjelovaru izrodilo što više odličnih, prvoligaških igrača."

Koji su nogometaši, prema vašem mišljenju, obilježili proteklu sezonu, proteklo desetljeće? "Teško je pričati o tome. Za mene je trenutačno najbolji igrač na svijetu Messi i smatram da je zasluženo osvojio Zlatnu loptu. Od Hrvata je odličan bio Srna, koji je kao kapetan sa Šahtarom osvojio Kup Uefe, Olić igra u životnoj formi, Dudu se vratio i počeo zabijati, Kranjčar igra fenomenalno, Modrić se oporavlja i polako vraća u staru formu... Uistinu je puno igrača koji su dali pečat proteklom razdoblju."

Mislite li da Dinamo može obraniti naslov prvaka Hrvatske? Hajduk se polako diže i posljednjih godina sve opasnije prijeti. "Dinamo će sigurno biti prvak! Hajduk ima problema u svim segmentima, a Dinamo je izuzetno financijski stabilan, ima sjajan igrački kadar i odličnog trenera. Siguran sam da će i ove godine u vitrine pospremiti pokal hrvatskog prvaka."

U kojoj bi se europskoj ligi želio okušati nakon ukrajinske Premierlige? "Za kraj bih jednom želio igrati u Engleskoj, u Premiershipu", zaključio je. Bilo je to naše posljednje pitanje, uz stisak ruke i fotografiranje oprostili smo se od Ognjena i požurili dalje. Njega, pak, čeka oproštaj od snježnog Bjelovara i kretanje ususret sljedećim izazovima, te povratak na drugi dio sezone u Ukrajinu.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cuky_vk06.01.2010. u 09:03
    ''i izboriti put u Austriju i Poljsku...'' ovdje bi trebalo pisati u Ukrajinu i Poljsku.
    cuky_vk
  • Obrisan korisnik05.01.2010. u 19:28
    ogi,pa hrvatska nema 5 milijuna stanovnika,nije to gotovo kao čitava hrvatska :D
    Obrisan korisnik