Košarka

Tomić promašio, Zagreb na rubu ispadanja

Borna Rupnik • utorak, 05.01.2010.
Tomić promašio, Zagreb na rubu ispadanja
Foto: Martina Japundžić

Košarkaši Zagreba izgubili su utakmicu petog kola skupine H Eurochallenge kupa. Tijesnim porazom na Cipru od Keravnosa (82:81) došli su na prag ispadanja iz Europe...

Zagreb je na Cipar doputovao s dvije pobjede i dva poraza, ali i bez ozlijeđenih Andreja Štimca, Vladimira Krstića i Pankracija Baraća. S druge strane, Keravnos je prije ovog dvoboja bio na nuli u rubrici pobjeda i davno se oprostio od nastavka natjecanja.

Naš je predstavnik solidno otvorio susret i preko Damira Mulaomerovića, Luke Žorića i Ante Tomića održavao vodstvo do 11:9. Međutim, tada domaćini na krilima Damjanovića i Smitha kreću u seriju i prvu četvrtinu završavaju u plusu (23:15).

Igrači Denisa Bajramovića potom su ipak popravili napadački učinak. Prvo su stigli taj rezultat i držali priključak, pa čak i povremeno vodili, da bi tricom kapetana Krunoslava Simona dvije sekunde prije odlaska na odmor ispisali na semaforu puno ljepših 45:41 u svoju korist.

U trećoj su četvrtini proradile i obrane, a Zagreb je držao prednost sve do ubačaja Damjanovića u 29. minuti za 57:57. Međutim, Nikša Prkačin pobrinuo se da u posljednju dionicu Mravi uđu sa 62:59.

Zagrepčani su i tada uvijek bili za korak-dva ispred upornih Ciprana. No, nakon što je Mulaomerović dvije minute prije isteka vremena ubacio tricu za 81:77, Mravi su - stali. Smith je pogodio jedno slobodno bacanje, a Hart Tomiću ukrao loptu i pogodio oba bacanja za 81:80.

Još je bila minuta do kraja, a nijedna momčad nije bila precizna u svojim napadima. Nažalost, konačno je pogodio Hart, a Zagrebu je preostalo petnaestak sekundi za posljednju akciju. Pucao je Tomić, promašio i tako je vjerojatno zapečaćena Zagrebova sudbina u Eurochallenge kupu.

Naime, Mravima jedina šansa za prolazak skupine ostaje pobjeda nad jakim Roanneom u posljednjem kolu, uz nužan poraz Kijeva na Cipru. Francuzi su danas produžili nadu zagrebačkog kluba slavljem u Ukrajini.

Nezaustavljivi Smith za Keravnos je ubacio 29 koševa (uz 7 skokova), a Hart je dodao 16. Tomić je bio prvi strijelac Zagreba s 17 poena (uz 9 skokova i 6 asistencija), Filip Bašljan postigao je 14, Prkačin 13, a Mulaomerović i Simon po 12, no sve je to bilo - za koš premalo.

Eurochallenge, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Keravnos82:81Zagreb
BC Kijev62:67Chorale Roanne
1Chorale Roanne 51+64
2Zagreb 33-20
3BC Kijev 24-21
4Keravnos 24-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!