Košarka

Popović i Spahija i dalje uspješni

Vedran Babić • utorak, 05.01.2010.
Popović i Spahija i dalje uspješni

Hrvatski reprezentativac Marko Popović ponovno je bio prvi čovjek svog Unicsa u gostujućoj pobjedi kod Bešiktaša. Rusi su slavili s 28 koševa razlike, upisavši tako i petu pobjedu u 5. kolu Eurokupa. Neven Spahija i njegova Valencia su također nastavili stopostotni učinak, dok su novi sudionici Topa 16 u skupinama A-D Alba i Hapoel.

Skupina A

U ovoj skupini Alba je svojom četvrtom pobjedom nad Banca Tercasom u gostima (66:65) osigurala prvo mjesto i proboj među 16, dok je u drugom susretu Azovmaš kod kuće bio bolji od Galatasaraya i tako se vratio u borbu za drugo mjesto.

Utakmica je bila izjednačena do polovice treće četvrtine kada je domaćin ubacio u veću brzinu i serijom 15:3 poveo 66:55. Kanonada Ukrajinaca se nastavila pa je njihova najveća prednost iznosila 93:74 u samoj završnici susreta. S 29 koševa i 13 skokova domaćine je predvodio Erik Daniels, dok je najefikasniji gostujući igrač bio Radoslav Rančik s 18 koševa i osam skokova.

U posljednjem kolu sastaju se Galatasaray (2-3) - Banca Tercas (2-3) te Alba (4-1) - Azovmaš (2-3).

Skupina B:

Iako su već osigurali Top 16 i prvo mjesto u skupini, košarkaši Valencije našega Nevena Spahije nisu se opustili protiv Hemofarma već su upisali i petu pobjedu (75:71). Gosti su se predstavili u odličnom svjetlu, no Španjolci su zahvaljujući iskustvu pobjednički izašli iz neizvjesne završnice s obzirom da je na semaforu minutu prije kraja svijetlilo 71:71.

Marko Marinović bio je najbolji pojedinac u sastavu premijernog osvajača ovog natjecanja s 23 koša, dok su po 14 koševa kod Hemofarma postigli Marjanović, Mačvan i Marković.

U drugom susretu skupine Le Mans je iznenadio ruski Triumf i tako produžio svoje nade, ali i nade Hemofarma u drugi krug, tako da će se sve riješiti u posljednjem kolu. Le Mans je slavio 87:72, a ovu utakmicu obilježile su dvije čudne četvrtine, druga i četvrta.

Naime, u drugoj je rezultat bio 11:6 za Triumf, a u posljednjoj 36:14 za Francuze, koji su tako zaokružili sjajan preokret poslije minus sedam sa zaključkom treće dionice. Najistaknutiji igrač gostiju bio je Dewarick Spencer s 26 poena, a domaćina Brion Rush s 18 koševa i 11 skokova.

U ovoj skupini za drugo mjesto dakle pretendiraju tri momčadi, od kojih Triumf i Le Mans imaju omjer 2-3, a Hemofarm 1-4. Vrščani su u najlošijoj situaciji i za prolaz im treba pobjeda protiv Triumfa kod kuće te poraz Le Mansa od Valencije.

Skupina C:

Porazom Zadra otvorila se prigoda Hapoelu da pobjedom nad Šiauliaijem u gostima osigura drugi krug. Izraelska momčad to je i napravila rezultatom 96:81, stigavši tako do treće pobjede. Gosti su opravdali ulogu favorita, državši utakmicu pod kontrolom od prve do zadnje minute.

Jeter Pooh i Brandon Hunter bili su nezaustavljivi dvojac Hapoela, koji je postigao učinak od ukupno 50 koševa, 13 skokova i devet asistencija. Uz to, Dijon Thompson je ubacio 14 koševa, uhvatio devet skokova i ukrao šest lopti. Kod Litavaca Derrick Low je postigao 22 koša.

Skupina D:

Uz Valenciju i Bilbao, Unics je jedini preostali klub ove sezone koji još uvijek ne zna za poraz. Tome može zahvaliti i hrvatskim košarkašima Marku Popoviću i Krešimiru Lončaru, koji su svojim igrama praktički sami vodili Ruse do svake pobjede. Večeras, doduše, Lončar nije toliko došao do izražaja koliko Popović sa svojih 18 koševa, koji su ga učinili najboljim strijelcem utakmice.

Unics je u gostima deklasirao Bešiktaš 98:70, nanijevši mu i četvrti poraz. Sve je bilo riješeno već poslije prvih deset minuta (24:9), a osim Popovića istakli su se još Terrell Lyday (16) i Igor Tkačenko (15). Lončar je ubacio osam koševa i uhvatio pet skokova za 21 minutu igre, a Popović je na parketu proveo dvije minute više.

S obzirom da je u ovoj skupini sve već bilo riješeno ranije, pobjeda Joventuta nad Telekom Bonnom (66:64) nema rezultatsku težinu.

Eurokup, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Azovmash Mariupol96:85Galatasaray
Banca Tercas Teramo65:66Alba Berlin
1Alba Berlin 51+4
2Galatasaray 33+6
3Banca Tercas Teramo 24-2
4Azovmash Mariupol 24-8

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!