Rukomet

Hrvati "naprašili" Austrijance

Željko Kubatka • petak, 08.01.2010.
Hrvati "naprašili" Austrijance
Foto: Kristijan Komarica

U drugoj utakmici Interwetten kupa Hrvati su bili bolji od domaćina Europskog prvenstva. Iako veseli velik broj pogodaka naših Kauboja, isto je tako zabrinjavajući broj primljenih golova, posebice od reprezantacije kakva je Austrija.

Baš kao i u prvoj utakmici protiv Mađara hrvatski rukometaši su odlično započeli utakmicu. Obrana s Alilovićem na vratima nije davala puno prostora protivnicima, a i kada su došli do prilike naš vratar je sprječavao austrijske pogotke. Sve je to jako dobro izgledalo, posebno vanjska linija Valčić - Duvnjak – Buntić. Domagoj Duvnjak s dva gola otvara utakmicu, a potom Buntić i Valčić nastavljaju postizati golove za uvjerljivo hrvatsko vodstvo od 11:6 nakon polovice prvog poluvremena. Na krilima su igrali Štrlek i Čupić ali nisu dobivali previše prilike za pogotke dok je Igor Vori kao i uvijek bio odličan u obrani, u napadu bez gola.

Hrvatski rukometaši su stali nakon 15 minuta igre, posebice u obrani. Austrijanci previše lako postižu pogotke Marinu Šegi koji je zamijenio Alilovića, a Vuković ulazi umjesto Valčića. U igri je i Ivano Balić no ni to ne donosi prednost Hrvatima već Austrijanci prvi put na utakmici nakon 28 minuta igre minimalno vode što uspijevaju sačuvati do odlaska na odmor. Pomalo neočekivano Austrijanci završavaju prvo poluvrijeme u svoju korist što mogu zahvaliti ponajprije hrvatskim rukometašima koji su odigrali slabo u drugih petnaest minuta.

Nakon odmora Hrvatska u prvim minutama igra dobro i preuzima vodstvo ali to traje kratko, Austrijanci su ponovo efikasni i sve do zadnje četvrtine utakmice uspijevaju držati tempo naše reprezentacije. U zadnjih deset minuta Austrijanci posustaju, a budi se i Manuel Štrlek koji s nekoliko golova iz kontri prvo podiže prednost Hrvatske na tri gola nakon čega Hrvatska potpuno dominira na terenu Arene u Wiener Neustadu. Austrijanci se predaju, igraju bez obrane što naši igrači koriste za postizanje pogodaka i konačnu visoku pobjedu.

Manuel Štrlek je danas igrao kako i očekujemo od njega te je bio najbolji strijelac hrvatske reprezentacije s osam golova, pridružio mu se Domagoj Duvnjak puno boljom igrom od jučerašnje i sa šest golova bio je drugi strijelac. Mirko Alilović s 13 obrana je dokazao da je prvi golman reprezentacije. Vori, Vuković i Buntić su zabili četiri gola, a Tonči Valčić pet. Austrijanac Kontrad Wilczynski je s devet golova bio najbolji strijelac utakmice.

U večerašnjoj utakmici izbornik Lino Červar je ponovo isprobavao obrane te igrače na vanjskim pozicijama no razlika u kvaliteti igrača donijela je pobjedu Hrvatskoj. Priliku su dobili Alilović, Valčić i Bičanić. Damir Bičanić je proveo premalo vremena na terenu i nije imao prilike pokazati je li uistinu spreman za europsko prvenstvo.

Nakon susreta je hrvatski izbornik Lino Červar kazao: "Dobro smo počeli utakmicu, a onda se opustili. No, i Austrija je odigrala vrlo dobro prvo poluvrijeme. Na odmoru sam dečkima rekao kako su oni odlični igrači, ali da susret ne dobivaju zvijezde nego ekipa i da oni to ne pokazuju na terenu. U drugom smo dijelu odigrali momčadski, disciplinirano i borbeno, točno kako treba. Bila je ovo naša dobra izvedba, ali samo u drugom dijelu."

Najviše je golova za Hrvatsku dao Manuel Štrlek, koji je podijelio svoje impresije s utakmice: "Nismo dobro odigrali prvo poluvrijeme, a to se posebno odnosi na obranu. U poluvremenu smo se dogovorili da ćemo drugi dio odigrati ratnički, borbeno i to je odmah rezultiralo preokretom u našu korist. Uspjeli smo se odvojiti i mirno privesti susret kraju."

Poljaci su uvjerljivo svladali Austriju i danas Mađarsku pa će pobjednik turnira biti odlučen u utakmici Poljska – Hrvatska koja se igra zadnjeg dana turnira, u subotu.

Interwetten kup:
Hrvatska - Austrija 38:29 (15:16)

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ALGHAZANTH08.01.2010. u 23:09
    Prvo poluvrijeme je bilo jako slabo ali je zato drugo bilo pokazatelj kako bi trebalo igrati, barem u napadačkom dijelu. Iako Austrija nije neko mjerilo, u napadu je bilo dosta efikasno dok bi obrana mogla puno podići razinu čvrstine.
    ALGHAZANTH