Košarka

Le Mans posramio Spahijinu Valenciju

Branimir Korać • utorak, 12.01.2010.
Le Mans posramio Spahijinu Valenciju
Foto: EPA

Poznati su svi sudionici Topa 16 Eurokupa i iz skupina A-D. Posljednje karte za Top 16 uhvatili su Galatasaray i Le Mans, a posebno impresivni bili su Francuzi u susretu s Valencijom...

Skupina A: Galatasaray prošao u izravnom obračunu

U izravnom obračunu za drugu poziciju u skupini A Eurokupa Galatasaray je svladao Teramo s 87:80. Teramu je trebala bilo kakva pobjeda u Istanbulu za prolaz, Talijani su se dobro držali tri četvrtine, ali su u posljednjoj dionici pali i upisali poraz. Očito su košarkaši Terama potrošili previše energije hvatajući rani zaostatak 26:11 nakon kojeg su uspjeli serijom 23:0 napraviti preokret do poluvremena. "Igrali smo napadački jako dobru utakmicu, ali pobjedu nam je donijela obrana u drugom poluvremenu. Vrlo smo sretni prolaskom u drugi krug, posebno bih izdvojio danas sjajne Fatiha Solaka, Evrena Bukera i Dimasa Jasaitisa" sa zadovoljstvom je nakon susreta govorio domaći strateg Cem Akdag.

Galatasaray su predvodili Simas Jasaitis s 25 poena (5/8 trica) i osam skokova te Radoslav Rančik s 15 poena i osam skokova. U gostujućem sastavu Ryan Hoover ubacio je 21 poen (6/13 trica), a Goran Jurak je dodao 14 poena i šest skokova.

Alba je osigurala drugi krug Eurokupa s prvim mjestom u skupini i samo jednim porazom. U posljednjem susretu u Berlinu su svladali Azovmaš 82:78 nakon što su Ukrajinci četiri minute prije kraja vodili 76:68. Alba je uzvratila serijom 11:0 i znala privesti utakmicu kraju. "Igrali smo dobro, ali smo na kraju izgubili. Pokazali smo napredak u nekim segmentima igre i s tim sam sretan, ali ne i potpuno jer ne mogu biti zadovoljan nakon poraza", govorio je gostujući centar Demetrius Alexander.

Albu je predvodio Julius Jenkins sa 17 poena dok je 15 dodao Immanuel McElroy. Kod Azovmaša Alexander je ubacio 21 poen uz pet skokova, Hasan Rizvić je dodao 16 poena i sedam skokova, a Erik Daniels je upisao 12 poena i 12 skokova.

Skupina B: Valencia osramoćena u Francuskoj

Unatoč brojnim problemima zdravstvene prirode, Valencia nije smjela dopustiti blamažu u Francuskoj. Le Mans ju je svladao čak 80:44 i tako prošao dalje dok su gosti već ranije osigurali prolaz. Neslavni rekord Valencia je postavila i u šutu za tri poena šutiravši 0/25 što je najgori šut za tri poena u ovom natjecanju od njegovog osnutka 2003. godine. "Imali smo problema, zbog bolesti smo u biti imali samo pet igrača. No bez obzira morali smo igrati puno bolje. Ispričavam se našim navijačima, neki igrači su pokazali kako ne mogu igrati na ovoj razini", govorio je nakon susreta naš stručnjak Neven Spahija.

U domaćem sastavu Dewarick Spencer je ubacio 20 poena (5/8 za tricu), Marc Salyers je dodao 14 poena, a Joao Paulo batista 11 uz deset skokova. Kod Valencije Victor Claver je ubacio devet poena uz pet skokova i bio najbliži dvoznamenkastom broju poena.

Triumf je čudesnom igrom u posljednjoj četvrtini nadoknadio minus 21 i odnio pobjedu u Vršcu kod Hemofarma. Rusi su zaostajali na početku posljednje dionice 65:44, no onda je "poludio" Brion Rush i ubacio do kraja četvrtine čak 18 poena. Pobjedu gostima donio je zakucavanjem u posljednjim trenucima Valerij Lihodej. "Presretan sam jer smo ovako dobru momčad uspjeli svladati i drugi put. Naravno, posebno me zadovoljnim čini to što se nismo predavali niti na 20 poena zaostatka, šteta što smo ostali kratki zbog lošeg međusobnog omjera s Le Mansom te nismo prošli dalje", govorio je trener gostiju Stanislav Eremin.

Rush je bio prvo ime susreta s 27 poena (5/8 trica), a 18 poena i 14 skokova dodao je Paul Miller. Kod Hemofarma Miloš Borisov je ubacio 15 poena, a Boban Marjanović 12 poena uz devet skokova.

Skupina C: Aris na kraju prvi

U skupini u kojoj je bio i naš Zadar, Hapoel i Aris su u Jeruzalemu odlučivali o prvom mjestu. Slavili su Grci 89:79 te Hapoel ostavili na drugom mjestu omjerom izjednačenog sa Zadrom. Presudila je sjajna šuterska večer Arisa koji je za tricu imao 14/21 i tako posve razoružao Izraelce. "Ovdje smo došli po pobjedu, ne samo čuvati prednost iz prvog susreta. Pobjeda nam je bila važna kako bi zaboravili prvenstveni poraz od prije dva dana i zadovoljan sam kako su se igrači brzo oporavili i dobro reagirali", kaže trener Arisa Fotis Katsikaris.

Aris su predvodili Keydren Clark s 22 poena i šest asistencija te Jeremy Richardson s 21 poenom (5/6 trica). Kod Hapoela Dijon Thompson je ubacio 19 poena uz osam skokova, a Uri Kokia je dodao 15 poena.

Skupina D: Joventutu pobjeda samo za drugo mjesto

U skupini D sve je bilo poznato još prije posljednjeg kola. Unics i Joventut trebali su tek odlučiti o pobjedniku skupine, a Joventut je u Kazanu slavio 78:75, no to je malo značilo Španjolcima. Unics je na kraju završio na prvom mjestu u skupini. "Željeli smo se osvetiti Unicsu za poraz u prvom susretu, u tome smo uspjeli iako ne s tolikom razlikom s kolikom smo izgubili u Badaloni. Unics je jako dobra momčad s velikim šansama za prolazak i kroz Top 16 i ne bih ih želio za protivnika u drugoj fazi", kaže trener gostiju Sito Alonso.

U pobjedničkom sastavu Luka Bogdanović ubacio je 16 poena uz pet skokova, a Alain Koffi je dodao 11 poena uz sedam skokova. Kod Unicsa Terrell Lyday je ubacio čak 27 poena uz sedam skokova, Marko Popović za 27 minuta dodao je 14 poena (4/13 iz igre), a Krešimir Lončar također je ubacio 14 poena, samo za 35 minuta igre.

Nikakvog značaja nije imao dvoboj Telekoma iz Bonna i Bešiktaša. U susretu koji nije o ničem odlučio Telekom je slavio 87:86 šutem Strassera u posljednjim trenucima susreta. "Bešiktaš je bio bolja momčad punih 30 minuta, ali u zadnjih deset minuta počeli smo igrati obranu i napravili preokret. Zadovoljan sam pobjedom, ali želim da moja momčad igra dobro 40 minuta, a ne deset", govorio je trener Telekoma Michael Koch.

U pobjedničkom sastavu Chris Ensminger je ubacio 18 poena uz 13 skokova, a 15 poena i šest skokova je dodao Patrick Flomo. Kod Bešiktaša po 17 poena ubacili su Engin Atsur i Brad Newley.

Eurokup, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Galatasaray87:80Banca Tercas Teramo
Alba Berlin82:78Azovmash Mariupol
1Alba Berlin 51+4
2Galatasaray 33+6
3Banca Tercas Teramo 24-2
4Azovmash Mariupol 24-8

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!