Tenis

Čilićeve muke sa sretnim krajem

Ivor Krapac • srijeda, 20.01.2010.
Čilićeve muke sa sretnim krajem
Foto: EPA

Marin Čilić se nakon gotovo četiri sata borbe s Bernardom Tomicem i traženja svoje prave igre pridružio Ivanu Ljubičiću i Ivi Karloviću u trećem kolu Australian Opena. Čilić je slomio mladog Australca hrvatskih korijena u tijesnih pet setova, dovršivši meč oko dva u noći po lokalnom vremenu...

Slika na kraju meča rekla je više od tisuću riječi. Olakšanje na licu Marina Čilića nakon tri sata i 48 minuta dvoboja u Rod Laver Areni pokazalo je koliko se namučio za pobjedu, boreći se ne samo s Bernardom Tomicem, već često i sa samim sobom. No, koliko god teško bilo, završilo je uspješno, sa 6:7(6), 6:3, 4:6, 6:2 i 6:4 u korist prvog hrvatskog reketa, 14. nositelja muškog turnira.

Meč u kojem je Tomic pokazao zbog čega Australci od njega očekuju velike stvari Marin je možda izvukao ponajprije na iskustvo. 17-godišnjem domaćem adutu koji tek počinje svoju seniorsku karijeru ovo je bio prvi meč u pet setova, što se teško moglo ne osjetiti iako je i u odlučujućoj dionici dao sve što ima i dočekao svoje prilike. No, prvi hrvatski reket izvukao je sve i s terena otišao zadovoljniji od svog suparnika.

Poteškoće koje će Marin prolaziti tijekom cijelog meča počele su u drugom dijelu prvog seta. Krenulo je dobro, s ranim vodstvom od 3:1 i prilikom za dvostruki break u petom gemu, no nakon što je ta šansa ostala neiskorištena, 14-postavljeni hrvatski adut u nastavku više nije bio toliko uvjerljiv. Tomic nije davao puno, Čilić mu je teško pronalazio slabu točku, a s tom nesigurnošću iz ruku je otišao prvi set - australska nada slavila je s 8:6 u tie-breaku, prethodno spasivši set-loptu na servisu kod zaostatka od 6:5.

Početkom drugog seta stvari se nisu promijenile. Marin je nastavio potragu za svojim najboljim izdanjem, a Tomic i dalje nije izgledao kao 17-godišnjak koji je u prilici uzeti veliku pobjedu pred svojim navijačima - sve dok nije došao do breaka i poveo sa setom i 3:1 u drugom.

Mali Tomicev pad otvorio je Čiliću vrata povratka, kroz koja je prvi hrvatski reket prošao s pet uzastopnih osvojenih gemova i puno boljom igrom nego u ranijem dijelu meča. Činilo se da su stvari napokon krenule u očekivanom smjeru, no dojam je, pokazalo se, bio pogrešan.

Mladi Australac je rano u trećem setu ponovno došao do breaka i uz vodstvo od 4:1 bio blizu 2-1 u setovima, ali do te prednosti došao je produženim putem. Marin je prvo vratio break i poravnao na 4:4, da bi god zaostatka od 5:4 još jednom popustio na servisu, uz tri promašaja forhendom u tom gemu koja su pomogla Tomicu da stigne do novog breaka i samo set do pobjede.

Da je 17-godišnji domaći adut duže ostao u egalu u četvrtom setu, možda bi uspio izbjeći peti, no gubitak servisa već u prvom gemu usmjerio je stvari na Čilićevu stranu. Marin je sve dvojbe u četvrtoj dionici otklonio još jednim breakom, za vodstvo od 4:1, praktički i osiguranje ulaska u peti set.

Bila je to situacija koja je obećavala da će stvari završiti povoljno, barem po prethodnoj statistici. Dok je Tomicu to bilo prvi put u karijeri da igra meč u pet setova, Čilić je u odlučujuću dionicu ušao s već dosta iskustva i uspjeha, pet pobjeda u deset mečeva koji su otišli do petog seta.

Ipak, statistika i prethodno iskustvo gotovo su otišli u vjetar. Iako je Tomic djelovao iscrpljeno, nešto manje svježe od Marina, držao je servis do završnice seta i ozbiljno priprijetio kod vodstva od 4:3. Prvi hrvatski reket tada se izvukao spasivši tri nevezane break-lopte koje bi, da je iskoristio jednu, suparniku dale servis za pobjedu.

Ono što je tada preživio, Čilić je naplatio gem kasnije uz break za 5:4, nakon čega je otpor borbenog 17-godišnjaka već bio pri kraju. Preostao je još jedino servis za meč na kojem Marin nije zadrhtao.

Nije izgledalo najbolje niti najljepše, s obzirom na gotovo četiri sata na terenu i završetak oko dva ujutro Čilić je potrošio i jako puno energije, a koliko mu je ostalo za nastavak turnira vidjet ćemo za dva dana. U trećem kolu čeka ga 19. nositelj, Švicarac Stanislas Wawrinka, protiv kojeg je nedavno slavio sa 7:6(2) i 7:6(3) u finalu Chennaija.

Bila je to prva Marinova pobjeda nad Wawrinkom nakon četiri ranija poraza, 24-godišnji Švicarac očito mu nije omiljeni protivnik, no nadajmo se da je ostalo dovoljno snage i da će to izgledati bolje nego je bilo protiv Tomica.

Australian Open, tenisači, drugo kolo: Čilić (Hrvatska, 14) - Tomic (Australija, WC) 6:7(6), 6:3, 4:6, 6:2, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.01.2010. u 18:41
    ovaj meč je bio čisto mučenje za marina, ali i za gledatelje jer je razina tenisa bila na vrlo niskoj razini.nadam se da marin ima dovoljno snage za idući mec.ako prođe wawrinku mislim da će imati šanse i protiv del potra jer je on odigrao danas još teži meč od marina, a uz to vuče i neke ozlijede.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2010. u 17:20
    Teskom je mukom Cilic dobio 5 set waw kod 3:4 za Tomica Cilic vadi 3 break lopte i uspijva svaku izjednacit odmah sam zakljucio ako dobije taj game da ce Cilic dobit i mec i bas se tako dogodilo preokret na 6:4 za Marina svaka cast
    Obrisan korisnik