Zimski sportovi

Pojava alpskog skijanja

Antonija Pavlić • nedjelja, 24.01.2010.
Pojava alpskog skijanja

Sportnet.hr predstavlja vam četvrte ZOI, koje su se u njemačkom Garmisch-Partenkirchenu održale od 6. - 16. veljače 1936. godine.

Četvrte ZOI - Garmisch-Partenkirchen 1936. (6. - 16. veljače)

Domaćin: Garmisch-Partenkirchen, Njemačka; 6. - 16. veljače 193 6.

Brojčano stanje: 28 država; 646 sportaša (566 sportaša i 80 sportašica)

Vezane vijesti

Sportovi: 8 sportova, 17 disciplina

Demonstrativni sportovi: military patrol (biatlon), ice stock (curling)

Zakletva sportaša: Wilhelm Bogner, Njemačka, skijaško trčanje

Igre otvorio: Adolf Hitler: Olympia Skistadion

Popis sportova: alpsko skijanje, bob, umjetničko klizanje, hokej na ledu, nordijsko skijanje (skijaško trčanje, nordijska kombinacija, skijaški skokovi), brzo klizanje

Države sudionice: Australija, Austrija, Belgija, Bugarska, Kanada, Čehoslovačka, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Grčka, Mađarska, Italija, Japan, Latvija, Lihtenštajn, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Rumunjska, Švedska, Švicarska, Turska, SAD, Jugoslavija

Službeni rezultati na ZOI Garmisch-Partenkirchen 1936.

Natjecanja u Garmisch-Partenkirchenu označena su posljednjim prijeratnim Zimskim olimpijskim igrama, a umjesto bolesnog baruna i utemeljitelja olimpijskog pokreta Pierrea de Coubertina otvorio ih je njemački kancelar Adolf Hitler. Sjajna organizacija u najmanju je ruku oduševila sve sportaše, funkcionere i navijače, čemu najbolje svjedoči najveći broj natjecatelja (675), te daleko najveći broj gledatelja (oko pola milijuna). Prvi su se puta u olimpijskom programu našli alpski skijaši (iako zbog sukoba s MOO-om nisu nastupili Austrijanci i Švicarci), a premijerno je zapaljena i simbolična olimpijska vatra. Osim toga, snimke sa sportskih borilišta u Garmischu prvi su puta emitirane i na televiziji, kao i dostojno popraćene od strane raznih pisanih i radijskih medija.

U natjecanjima skijaša skakača još je jednom briljirao Birger Ruud, odnijevši pobjedu ispred Šveđanina Erikssona i svog sunarodnjaka Andersena. Gladan medalja nekoliko se dana kasnije odlučio okušati i u alpskom skijanju, nastupivši u kombinaciji (spust i slalom). Spustašku je vožnju odradio najbrže, no u slalomu je nes(p)retno promašio vrata i na koncu zauzeo tek četvrtu poziciju. Pobjedu je odnio drugoplasirani u spustu, Nijemac Franz Pfnür, drugi je bio Gustav Lantschner, dok je treća pozicija pripala Francuzu Emileu Allaisu.

U ženskoj se konkurenciji titulom prve olimpijske pobjednice okitila također Njemica, višestruka svjetska i europska prvakinja, Christl Kranzl, i to unatoč tome što je u spustu napravila priličnu pogrešku i zauzela tek šesto mjesto - u slalomu je, naime, bila toliko bolja od konkurentica da je na koncu ostvarila uvjerljivu pobjedu, gotovo dvije sekunde ispred sunarodnjakinje Kathe Grassegger i Šveđanke Laile Schou Nilsen.

TABLICA MEDALJA

RBDržavaGSBTOT
1Norveška75315
2Švedska2237
3Finska1236
4Njemačka3306
5Austrija1124
6SAD1034
7Velika Britanija1113
8Švicarska1203
9Kanada0101
10Francuska0011
11Mađarska0011

Nordijsko je skijanje ponovno donijelo potpunu vladavinu Skandinavaca, no nad Norvežanima koji su šlag ubirali na prošlim trima igrama, ovaj su puta prevladali Šveđani. Erik-August Larsson tako je bio najbolji na 18 kilometara, dok su na gotovo dvostruko dužoj dionici zajedno trijumfirali Elis Wiklund, Wikstrom i Englund. U štafeti 4 puta 10 kilometara najbolji su bili Finci, ispred uobičajene družine - Norveške i Švedske. U rukama Norvežana ostala je, pak, nordijska kombinacija, budući da su zauzeli sva tri mjesta na postolju - Hagen, Hoffsbakken i Brodhal.

Posljednje Igre legendarne Norvežanke Sonje Heine učinile su, pak, natjecanje u umjetničkom klizanju u najmanju ruku spektakularnim, a osvajačica tri zlatne olimpijske medalje klizala je kao nikad do tada. U muškom je natjecanju uvjerljivu pobjedu odnio Austrijanac Karl Schafer, dok su u paru od Austrijanaca Ilse i Erika Pausina za 60 bodova prevladali Nijemci Maxi Herber i Ernst Beier, inače drugi u pojedinačnoj konkurenciji.

Brzo je klizanje donijelo utrke na 500, 1.500, 5.000 i 10.000 metara, a tri od četiri najbolja rezultata postigao je sjajni Norvežanin Ivar Ballangrud. Osveti za veliku nepravdu koja im je učinjena u Lake Placidu četiri godine ranije pridružili su se i preostali njegovi sunarodnjaci, te su od ukupno 12 medalja protivnicima prepustili samo dvije.

Dok se istodobno u nordijskim sportovima odvijalo interno natjecanje između reprezentacija Švedske i Norveške, tako se u sanjkaškim utrkama boba vodila velika bitka Amerikanaca i Švicaraca. U utrkama dvosjeda bolji su bili Amerikanci, osvojivši zlato i broncu, dok su Švicarci u četverosjedu zauzeli prvo i drugo mjesto, te tako ipak trijumfirali nad SAD-om.

Najzanimljivije borbe Igara odvijale su se, pak, u hokeju na ledu, u kojem su i više nego iznenađujuću pobjedu nad do tada suverenim Kanađanima izborili hokejaši Velike Britanije. Budući da su u momčadi imali čak osmoricu koja su igrala u Kanadi i poznavala njihov način igre, u prvom su ih ogledu uspjeli nadvladati s rezultatom 2:1, a kasnije pobjedom nad Čehoslovačkom i remijem s Amerikancima osigurati zlatne kolajne. Kanađani su do kraja turnira uvjerljivo pobijedili i "isprašili" sve svoje suparnike, no prvo im je mjesto ostalo nedostižno.

Fotografije u tekstu: Olympic.org

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!