Tenis

Roddick preokretom do Čilića

Vedran Babić • nedjelja, 24.01.2010.
Roddick preokretom do Čilića
Foto: EPA

Posljednji dvoboj sedmog dana Australian Opena bio je prava poslastica. U atomskom susretu s više od 200 izravnih poena ukupno Andy Roddick je nadoknadio 2:1 u setovima i pobjedom nad Fernandom Gonzalezom izborio četvrtfinalni ogled s našim Marinom Čilićem. Još noćas Andy Murray također se plasirao među osam.

Najbolji britanski tenisač nastavio je svoj uspješan ovogodišnji niz u Melbourneu te je i četvrti meč prošao bez izgubljenog seta. Peti tenisač svijeta je sa 7:6 (4), 6:3 i 6:2 eliminirao američkog diva Johna Isnera i po prvi put u karijeri izborio mjesto u oktetu Australian Opena. Također je postao i prvi Britanac kojem je to pošlo za rukom još od Johna Lloyda (1985.). Začuđujuće, to nije uspjelo ni Timu Henmanu ni Gregu Rusedskom, velikanima britanskog tenisa.

Isner se dobro držao u prvom setu, pri vodstvu 6:5 na servisu Murraya imao i set loptu, ali je kvaliteta Škota ipak prevladala. Poslije izgubljenog prvog seta u 13. igri, Amerikanac je izgubio niti svoje igre i Murray se s ukupno tri oduzeta servisa u naredna dva seta probio do četvrtfinala. Praktički nije ni griješio (tek 8 pogrešaka), dok je Isner u toj kategoriji "pretjerao" (41) iako je imao i više izravnih poena (43-32).

Vezane vijesti

"Igram dobro, ali možda trebam još malo poboljšati igru ako želim osvojiti turnir", rekao je Murray. "Sve je bilo dobro. Bio sam koncentriran i dobro sam servirao. Sve u svemu, jedna vrlo dobra izvedba."

U četvrtfinalu Murray će igrati protiv branitelja naslova Rafaela Nadala u reprizi osmine finala ovog turnira od prije tri godine. Tada je u pet setova slavio Španjolac, a ukupan omjer u međusobnim susretima također je na strani Nadala (7-2).

Izgleda da su mukotrpne pripreme na Floridi bile pun pogodak jer se Murray fizički osjeća nikad bolje, a i tehnički se dodatno usavršio. U dosadašnja četiri meča nije izgubio ni set i pokazao je da je spreman za velike stvari. Koliko velike, vidjet ćemo već protiv Nadala u četvrtfinalu.

Drugi četvrtfinalni par donjeg dijela ždrijeba čine Marin Čilić i Andy Roddick. Amerikanac je poslije tri sata i 25 minuta igre sa 6:3, 3:6, 4:6, 7:5, 6:2 bio bolji od Čileanca Fernanda Gonzaleza (međusobni omjer 9-3) i po šesti put u karijeri izborio četvrtfinale u Melbourneu.

Bio je to čisti primjer obostrano atomskog tenisa, gromovitih servisa i udaraca s osnovne linije, iz kojeg je sedmi nositelj ipak izvukao pobjedu protiv finalista iz 2007. godine. Kada se sagleda statistika, Amerikančeva pobjeda je sasvim zaslužena jer je osvojio znatno više poena protiv servisa (74-31) te se izborio za više break prilika (18-4). Od tih 18 iskoristio je, doduše, tek četiri, no posebno frapantno zvuči podatak da su oba tenisača ispalila nevjerojatnih 207 izravnih poena (Roddick 105, Gonzalez 102).

Kada se to usporedi s brojem pogrešaka (17-49), onda dolazimo do zaključka da je meč bio jedan od najkvalitetnijih u ovogodišnjem izdanju Australian Opena. Dodajmo ovim statističkim podacima i onaj o prednosti Amerikanca u broju asova (32-17).

Ključan trenutak dvoboja dogodio se u 12. gemu četvrtog seta. Gonzalez na servisu imao 40-0 i tri prilike za tie break. Međutim, s četiri poena u nizu sedmi nositelj je stigao do set lopte, koju je Čileanac ipak spasio, ali je forhend pogreškom dao svom suparniku novu priliku.

U tom poenu Roddickova dijagonalna lopta završila je na crti, ali je dosuđen aut. Amerikanac je zatražio provjeru koja je pokazala da je lopta zaista dobra. Glavni sudac je nakon toga dodijelio set Roddicku, što je kod Gonzaleza prouzrokovalo golemo negodovanje i frustraciju, jer, kako kaže, namjerno nije išao na loptu i smatra da se poen trebao ponoviti. No, sudac je dosudio izravan poen i Roddick je poravnao na 2:2. U prvom sljedećem servis gemu 11. nositelj je izgubio početni udarac i tu je priči bio kraj.

Kao što smo već spomenuli, Roddick će u četvrtfinalu igrati protiv Čilića. Njih dvojica do sada su se sastali dva puta. U prvom susretu u londonskom Queen'su 2007. slavio je Roddick, da bi mu naš predstavnik uzvratio 2008. u Torontu na tvrdoj podlozi, sličnoj ovoj u Melbourneu. Bit će to ujedno i duel dvojice tenisača koji ove sezone još ne znaju za poraz. Marin je prije dolaska na turnir osvojio Chennai, a Roddick Brisbane.

Australian Open, muški, osmina finala: Andy Roddick (SAD, 7) - Fernando Gonzalez (Čile, 11) 6:3, 3:6, 4:6, 7:5, 6:2, Andy Murray (VB, 5) - John Isner (SAD, 33) 7:6 (4), 6:3, 6:2

Parovi, 3. kolo: Nestor/Zimonjić (Kanada/Srbija, 2) - Marx/Zelenay (Njemačka/Slovačka) 6:4, 6:2, Clement/Erlich (Francuska/Izrael) - Brunstrom/Rojer (Švedska/Nizozemski Antili) 6:3, 0:6, 7:5, B. Bryan/M. Bryan (SAD, 1) - Melzer/Petzschner (Austrija/Njemačka, 17) 7:6 (1), 6:4, Butorac/R. Ram (SAD) - L. Mayer/Zeballos (Argentina) 6:7 (3), 6:4, 7:6 (3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!