Nogomet

Hrvatskoj se napokon osmijehnuo ždrijeb

Bernard Jurišić • nedjelja, 07.02.2010.
Hrvatskoj se napokon osmijehnuo ždrijeb
Foto: EPA

Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi proći će bez Hrvatske, no zato smo već danas svoj pogled uperili prema Poljskoj i Ukrajini 2012. Danas u podne u Varšavi ćemo saznati koji će nam protivnici stajati na putu do Europskog prvenstva...

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju napokon je imala malo sreće u ždrijebu kvalifikacija. Na putu do Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine našoj reprezentaciji stoje Grčka, Izrael, Latvija, Gruzija i Malta.

Kvalifikacije za EP 2012.

SKUPINA A: Njemačka, Turska, Austrija, Belgija, Kazahstan, Azerbajdžan

SKUPINA B: Rusija, Slovačka, Irska, Makedonija, Armenija, Andora

SKUPINA C: Italija, Srbija, Sjeverna Irska, Slovenija, Estonija, Farski otoci

SKUPINA D: Francuska, Rumunjska, Bosna i Hercegovina, Bjelorusija, Albanija, Luksemburg

SKUPINA E: Nizozemska, Švedska, Finska, Mađarska, Moldavija, San Marino

SKUPINA F: HRVATSKA, Grčka, Izrael, Latvija, Gruzija, Malta

SKUPINA G: Engleska, Švicarska, Bugarska, Wales, Crna Gora

SKUPINA H: Portugal, Danska, Norveška, Cipar, Island

SKUPINA I: Španjolska, Češka, Škotska, Litva, Lihtenštajn

Nakon prošlih kvalifikacija, gdje nam je nositeljsko mjesto donijelo najjače reprezentacije druge i treće jakosne skupine (Englesku i Ukrajinu), ovog puta možemo biti zadovoljni onim što su nam donijele kuglice na današnjem ždrijebu u Varšavi. Naravno da lakog protivnika više nema, ali bi bilo nepošteno reći da nismo mogli proći i puno lošije.

S nijednom reprezentacijom iz naše skupine 7 nemamo negativan omjer, a samo s Gruzijcima još nikad dosad nismo "ukorstili koplja". Sa Grcima smo se susretali četiri puta i ostvarili po jednu pobjedu i poraz, uz dva remija (gol razlika 6:6), dok s Izraelom imamo i više nego uvjerljiv skor: pet pobjeda i jedan remi, uz gol-razliku 15:6. Latviju smo dvaput pobijedili (5:1), a s Maltom imamo tri pobjede i onaj pamtljivi remi koji je popraćen divljanjem naših navijača u La Valletti.

Što se tiče ostalih nositelja, najmanje sreće imali su Portugalci sa skupinom H, zanimljiva će biti i skupina A s Nijemcima, Turcima i Austrijancima, a ni Nizozemci neće imati lagan put do Poljske i Ukrajine.

Zlatko Kranjčar sa Crnom Gorom imat će težak posao protiv Engleza, Švicaraca, Bugara i Velšana, a Josip Kuže će se s Albanijom suprostaviti Francuskoj, Rumunjskoj, Bosni i Hercegovini, i Bjelorusiji.

Na Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini plasirat će se pobjednici skupina i najbolja drugoplasirana reprezentacija, dok će preostalih osam reprezentacija ići u dodatne kvalifikacije.


12:31h - Zlatko Kranjčar sa Crnom Gorom smješten je u skupinu 7, a Josip Kuže s Albanijom u skupinu 4.

12:25h - Počeo je ždrijeb, kreće se od najslabijih do najjačih reprezentacija.

12:18h - Gradovi domaćini su Gdansk, Poznan, Varšava i Wroclaw u Poljskoj, te Doneck, Harkiv, Kijev i Lviv u Ukrajini.

12:15h - Sve je spremno, prošle su protokolarne i ceremonijalne stvari, uskoro kreće ždrijeb.

12:00h - Počeo je program u Varšavi, kroz desetak minuta počet će i ždrijeb.

11:57h - Tražeći skupinu koju bismo odmah potpisali, evo jedne prilično dobre opcije za nas: Hrvatska, Slovačka, Sjeverna Irska, Wales, Lihtenštajn, San Marino. S druge strane, ovo bismo voljeli izbjeći: Hrvatska, Švedska, Irska, Slovenija, Crna Gora, Azerbajdžan. Ima i još jedna teoretska skupina koju bismo voljeli izbjeći, ne toliko zbog težine i snage protivnika, koliko zbog mira i drugih, nesportskih razloga: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Crna Gora i Azerbajdžan.

11:55h - Dok čekamo početak ždrijeba, imamo još malo vremena za poigrati se nekim mogućim ishodima ždrijeba. Kao i obično, možemo dobiti laganu, ali i vrlo jaku skupinu, no bez obzira kakve sreće bili - bit ćemo prvi favorit svoje skupine.

11:53h - U Varšavi će se danas izvući devet skupina, od čega će šest imati po šest, a tri po pet reprezentacija. Na Europsko prvenstvo plasirat će se pobjednici skupina i najbolja drugoplasirana reprezentacija, dok će osam preostalih drugoplasiranih ići u dodatne kvalifikacije.

11:50h - Hrvatska je po drugi put u svojoj povijesti u elitnoj skupini nositelja, što znači da ćemo izbjeći sve najjače europske reprezentacije u kvalifikacijskim skupinama: Španjolsku, Njemačku, Nizozemsku, Italiju, Englesku, Portugal, Francusku i Rusiju. Nadajmo se da ćemo ovog puta imati više sreće kao prvi nositelji, jer nas prošli put sreća nije pomazila. Dobili smo najjače reprezentacije iz druge (Engleska) i treće (Ukrajina) skupine nositelja.

11:45h - Dobar dan ili ako hoćete produženo nedjeljno jutro, dragi Sportnetovci. Pred nama je ždrijeb kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini 2012., kojeg ćemo zajedno ispratiti i prokomentirati. Svoje komentare možete ostaviti ispod teksta, ukoliko ste član Sportnet Kluba, naravno.

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.02.2010. u 09:28
    smatram da puno više pažnje treba posvetiti "malim" utakmicama u skupini, jer Grci neće moći taj tempo pratiti i samim time ih dovodimo "na mus", a znamo da su opasni samo kad ih se podcijeni!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.02.2010. u 22:32
    skupina u najmanju ruku prolazna,kad gledam kako smo mogli proci! al opet ne treba se zavaravat bit ce tu iznimno teskih utakmica i bez gostovanja u grckoj! cico nema nikakve sanse za prolaz kao ni kuže!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.02.2010. u 18:01
    Gazimo sve u skupini !! ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.02.2010. u 16:56
    Niko ne kaže da prođemo sa pola snage, al opet, treba bit realan: mi smo favoriti! Jedini koji bi nas mogli ugroziti su Grci, dok ostale ne bi trebali podcjenjivati i sve će bit OK.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.02.2010. u 16:43
    samo da dudu bude zdrav pa ce biti laganica...
    Obrisan korisnik