Nogomet

"Charisteas nas ne podcjenjuje"

Borna Rupnik • ponedjeljak, 08.02.2010.
"Charisteas nas ne podcjenjuje"
Foto: Davor Sajko

Hrvatski izbornik Slaven Bilić još se jednom osvrnuo na ždrijeb kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2012. godine, u kojima će nam najveći protivnik biti Grci...

"Zadovoljni smo ždrijebom i ne treba to skrivati", ponovio je Slaven Bilić na konferenciji za medije u zagrebačkom hotelu Sheraton. Hrvatska se u Varšavi našla u društvu Grčke, Izraela, Latvije, Gruzije i Malte.

Postojale su i nezgodnije varijante, nastavio je hrvatski izbornik: "Nakon dvije kvalifikacijske skupine koje zapravo nisu mogle biti gore, ovaj put smo se našli u sredini. Asanović i ja smo u trenutku izvlačenja detektirali i lakše i teže skupine. Primjerice, Srbija bi bila neugodnija iz više razloga. Ovako ipak nema nikakvih izvansportskih konotacija".

"Grci i mi smo favoriti", dodao je Bilić, "ali samo ako budemo u pravom izdanju, što podrazumijeva i adekvatnu minutažu reprezetativaca, kao što je sad slučaj. Ostali su spremni iznenaditi, što dokazuje i činjenica da i oni ovu skupinu smatraju lakom te tu vide svoju šansu".

"Igračima najbolje u Čatežu"

Slaven Bilić odgovorio je i na pitanje o mjestu priprema reprezentacije, kao i mjestu odigravanja kvalifikacijskih utakmica: "Razgovaralo se o tome i igrači se najbolje osjećaju u Čatežu. Što se gradova domaćina tiče, ne pita se samo mene, ali ne tajim da nisam za nekakve ekskurzije. Naravno, ne mora sve biti u Zagrebu, možemo igrati i u Splitu".

Hrvatska će prije početka kvalifikacija odigrati prijateljske dvoboje s Belgijom i Austrijom, ali otvoren je još jedan svibanjski termin. U igri je Slovačka, iako Bilić ističe da ne bi imao ništa protiv susreta s Estonijom ili Litvom kako bi se reprezentacija pripremila za utakmicu protiv Latvije.

Ipak, jasno je da je plasman u Poljsku i Ukrajinu imperativ: "Kada smo zdravi i u formi, mi pripadamo svjetskom vrhu. Ali nisu to kvalifikacije za bilo koji turnir, nego za Europsko prvenstvo. Osim toga, Grčka je na papiru bila prva momčad iz druge jakosne skupine, Izrael prvi iz treće jakosne skupine, a Latvija druga iz četvrte. I ta statistika nešto govori".

"Sve nam ekipe po stilu svoje igre odgovaraju i mogu reći da željno iščekujemo početak kvalifikacija", kaže izbornik, koji se osvrnuo i na izjavu grčkog reprezentativnog napadača Angelosa Charisteasa. On je poslije ždrijeba izjavio da je zadovoljno stisnuo šaku kada je vidio hrvatsko ime.

"Grcima su u tom trenutku ostali Englezi, Španjolci i Portugalci te njegova reakcija pruža realnu sliku stanja. Charisteas nas ne podcjenjuje. Mi ćemo Grčku početi pratiti odmah, a bude li potrebe gledat ćemo je i uživo na Svjetskom prvenstvu", rekao je Bilić.

Dogovor o terminima pojedinih utakmica zakazan je za 7. ožujka u Ateni. "Raspored je bitan segment. Svi članovi stožera ponudit će svoj prijedlog i prema tome ćemo složiti popis želja. Naravno, negdje ćemo morati popustiti kako bismo nešto drugo dobili jer i svi ostali dolaze s vlastitim idejama, a prepuštanje slaganja rasporeda Uefi bilo bi najgore rješenje", prokomentirao je.

U ovom će se ciklusu kvalifikacije utakmice igrati u više različitih termina: "Ako nam unutar tjedan dana prvo slijedi teža utakmica, pokušat ćemo je igrati u subotu kako bismo imali dan više priprema. Bude li na rasporedu prvo neka lakša, borit ćemo se za petak kako bismo se bolje spremili za onu težu".

"Najvažnije je startati pobjedom, makar i protiv snažnijeg protivnika. Izbjegavat ćemo neko daleko gostovanje na otvaranju", zaključio je Bilić tu temu.

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • beaver08.02.2010. u 22:30
    Ovo je mozda prvi put da sa uzivao u Bilicevim izjavam nakon debakla u proslom krugu. Treba to poruku prenijeti igracima.
    beaver
  • Mihalj08.02.2010. u 19:03
    važan je i dobar raspored tekmi a ne da ko u prošlim kvalama oćemo svima udovoljit po starom hrv. običaju i na kraju izvučemo najdeblji kraj. charisteas nas nije potcijenio naravno, nismo trenutno na razini ni španjolske ni engleske.
    Mihalj