Nogomet

Malta: Oprezno u La Valletti

Antonija Pavlić, Marin Pintur • nedjelja, 07.02.2010.
Malta: Oprezno u La Valletti
Foto: Sandro Donda

Hrvatska je iz šeste jakosne skupine za protivnika izvukla Maltu, reprezentaciju koja je očito u zadnjem razredu europskog nogometa, međutim, a kojom smo u prošlosti znali imati problema....

Reprezentacija Malte najslabija je nacionalna selekcija s kojom će se Hrvatska susresti u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine. Maltežani se do sada nijednom nisu uspjeli kvalificirati na veliko natjecanje, a tek su u četiri natjecateljska susreta od 12. studenog 2006. pobijedili!

Međusobni omjer Hrvatske i Malte pokazuje da smo se susreli četiri puta. Naši su reprezentativci slavili u tri navrata, ali najviše pamtimo neugodan remi u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Bilo je to u rujnu 2005. godine, poveli smo pogotkom Kranjčara, ali Maltežani su uspjeli izjednačiti i doći do jednog od najvećih uspjeha u povijesti reprezentacije. Taj su dvoboj, nažalost, pratili i veliki neredi dijela hrvatskih navijača. U istom smo ciklusu u Maksimiru slavili s 3:0, a protiv Malte je naša reprezentacija igrala i u kvalifikacija za Euro u Belgiji i Nizozemskoj. Ubilježili smo dvije pobjede, 2:1 i 4:1.

U 309 odigranih utakmica u povijesti Maltežani su tek 36 puta pobijedili, a 219 puta izgubili uz nevjerojatnu gol razliku -546. Na Fifinoj su ljestvici trenutno 146. reprezentacija svijeta, što je tek nešto bolje od najgore pozicije - 154. mjesta koje su dosegli u veljači 2009. godine. Najbolji su bili u rujnu 1994, kada su zauzimlali 66. mjesto.

Malta je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici uvjerljivo zauzela posljednje mjesto u svojoj skupini, osvojivši samo jedan bod protiv Albanije (gol-razlika -26). Izbornik malteške nacionalne momčadi je John Buttigieg, a najpoznatiji nogometaši Michael Mifsud i Andre Schembri. Većina igrača dolazi iz malteške lige - Vallete, Hiberniansa i Sliema Wanderersa. Ako ih Vatreni shvate ozbiljno, u što ne sumnjamo, Hrvatska ne bi trebala imati problema i osvojiti planiranih šest bodova protiv Malte.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.02.2010. u 20:34
    "Ako ih Vatreni shvate ozbiljno"... e, to, ako BILO koga shvatimo ozbiljno...
    Obrisan korisnik
  • Lomax07.02.2010. u 18:26
    od malih repki najgore nam je islo s njima
    Lomax
  • Obrisan korisnik07.02.2010. u 14:52
    mozda nije neka super usporedba, ali repka koja je definitivno bolja od san marina faerskih otoka lihtejštajna luxembourga andore, pa cak i od nekih bivših sovijeta... tak da smo mogli i bolje proc :D
    Obrisan korisnik