Nogomet

Gruzija: Nepoznanica u usponu

Antonija Pavlić • nedjelja, 07.02.2010.
Gruzija: Nepoznanica u usponu
Foto: Sandro Donda

Jedna od slabijih momčadi kojoj će se Hrvatska sučeliti u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini 2012. bit će Gruzija. Nepoznanica je to za najbolje hrvatske nogometaše, budući da se s njima još nismo susreli...

Prvi susret u svojstvu samostalne države Gruzija je odigrala u rujnu 1994, kada je s minimalnih 1:0 poražena od Moldavije u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo 1996. Godine 1990. odigrali su susret koji se vodi kao premijerni, no tada su još bili u sastavu SSSR-a.

Ogled se vodio između Dinamo Tbilsija i Žalgirisa Vilniusa (2:2), no kasnije je odlučeno da ta utakmica bude označena međunarodnom, budući da su u njoj sudjelovali najbolji gruzijski i litavski nogometaši. Godine 1994. Gruzija se priključila najvećim savezima, Fifi i Uefi, i tako započeli svoj nogometni razvoj.

U 16 godina postojanja niti jednom se nisu uspjeli plasirati na veliko natjecanje, a najbliže su bili Svjetskom prvenstvu, gdje su u kvalifikacijama završavali treći, četvrti i šesti. U kvalifikacijama su za EP nešto slabiji - u dva navrata, 2000. i 2004. zauzeli su posljednja mjesta. Međutim, u zadnje vrijeme primjetan je njihov veliki uspon. Tako su dva puta u prijateljskim utakmica svladali negdašnje svjetske prvake, Urugvajce, te vrlo dobr Turke.

U posljednjim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo zauzeli su posljednje mjesto u konkurenciji s Italijom, Republikom Irskom, Bugarskom, Ciprom i Crnom Gorom, s tri remija i sedam poraza u deset utakmice, te gol-razlikom -12.

Glavnina igrača očekivano dolazi iz gruzijske lige. Momčad predvodi najbolji pojedinac, Milanov Kakha Kaladze, a slijede ga napadač Alexander Iashvili, veznjaci Levan Kobiashvili i Levan Kenia, te mladi branič Le Mansa Amiran Sanaia. Kormilar je broda od ove godine negdašnji vrlo dobar igrač Newcastlea, AEK-a, Dundeeja i Anorthosisa, Temuri Ketsaiba.

Hrvatska se do sada nije susretala s Gruzijom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.02.2010. u 18:04
    Slazem se za Rogue Tripom , 2 igraca po meni nesto vrijede , Kaladze i Kobiashvili , ostali su mi nepoznanica iskreno , mislim da nemaju nikakve sanse protiv nas ! :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.02.2010. u 16:38
    ma u kakvom usponu...pobijedili koju prijateljsku i odjednom repka u usponu..
    Obrisan korisnik