Košarka

Cibona namučila pirejske zvijezde

Ivor Krapac • srijeda, 10.02.2010.
Cibona namučila pirejske zvijezde
Foto: EPA

Iako su pružili jak otpor favoritu i dobrim dijelom utakmice radili kvalitetan posao, košarkaši Cibone ostali su bez ikakve nagrade na gostovanju kod Olympiacosa u trećem kolu euroligaškog Topa 16. "Crveni" iz Pireja osigurali su pobjedu u gustoj završnici, a osim odluke tek pred kraj, ostat će upamćena i konfuzija koju su u trećoj četvrtini izazvali suci...

Ogled Davida i Golijata u euroligaškim okvirima zamalo je završio kao i onaj "pravi" ogled Davida i Golijata. Cibona je ozbiljno zabrinula Olympiacos u njegovoj Dvorani mira i prijateljstva, no domaći su na kraju uzeli ono što su i htjeli, slavivši sa 78:75 u uzbudljivoj završnici. Cibosi su u posljednjim trenucima imali šut za produžetak, ali trica Bojana Bogdanovića nije ušla.

Momčad Velimira Perasovića time je propustila potpuni povratak nakon što su u 38. minuti i Olympiacosove serije od 9:0 gubili sa 76:67. U završnom naletu je s tricom i dvicom pomogao Marko Tomas, a Bogdanović ubacio tricu za smanjenje na 78:75, no dalje od toga nije išlo - domaći su teškom mukom ugrabili očekivanu pobjedu.

Suci izazvali zbrku

Sudački trojac predvođen Španjolcem Mitjanom izazvao je potpunu konfuziju sredinom treće četvrtine, kod Ciboninog vodstva od 47:40. Kleiza se pobunio na kontakt pod košem nakon što ga je blokirao Bagarić, Gordon krenuo u kontru i izborio prekršaj Kleize, evidentno na šutu, a Litavac je pritom zaradio i tehničku pogrešku zbog prigovora - što je trebalo značiti četiri slobodna bacanja i loptu sa strane za Cibose.

Četiri slobodna su i izvedena, Tomas je zabio dva za tehničku, Gordon dva za Kleizin prekršaj, no suci su iz nekog razloga, navodno zbog krivog redoslijeda izvođenja slobodnih, priznali samo dva. S obzirom da tehnička nije bila sporna jer je Cibona potom dobila i loptu, može se zaključiti jedino da Gordonova slobodna nisu upisana na semafor.

Velimir Perasović se, zanimljivo, čudio i konzultirao sa sucima upravo prije Amerikančevih slobodnjaka, trajala je i kraća rasprava na zapisničkom stolu - no, Gordonu su ipak dali da puca. Potpuna konfuzija.

Temelj za žalbu? Pitanje je bi li imalo smisla, ali ono što se dogodilo je definitivno neobično...

U prvoj četvrtini, kao i u većem dijelu ostatka susreta, Cibona nije pokazivala nikakvu impresioniranost ili strah od jakog suparnika. Početak utakmice bio je kakav i treba biti, s kontroliranim napadom i discipliniranom obranom koja nije dopustila Olympiacosu puno trke, a do pete minute to je naplaćeno vodstvom od 9:5, sa serijom od 7:0 nakon što su domaći otvorili s 5:2.

U tom razdoblju su Cibose napadački vodili Andrić, Gordon i Tomas, dok su najraspoloženiji Olympiacosovi igrači bili Ciboninim centrima presnažni, a nekoliko puta i prebrzi Baby Shaq Schortsanitis, te Srbin Miloš Teodosić, koji je u prvih 10 minuta ubacio dvije trice. Za razliku od njih dvojice, Linas Kleiza i Josh Childress, vodeći strijelci Giannakisove momčadi u Euroligi, nisu se previše vidjeli - Kleiza čak uopće.

Na prvi dvominutni predah otišlo se sa 16:15 za domaće, a sve do završnice druge četvrtine, igralo se bez većeg odvajanja na bilo kojoj strani. Olympiacos su u tom razdoblju poenima pod košem vukli Nikola Vujčić i Loukas Mavrokefalides, dok je Cibonu u egalu držao Gordon.

Posljednjih pet minuta prvog poluvremena ipak je donijelo dva rezultatska "loma". Domaći su serijom od 10:2 prvo preokrenuli minimalni zaostatak u dotad najveće vodstvo, 30:23 u 17. minuti, da bi Velimir Perasović odgovor tada pronašao u zonskoj obrani, koja je suparnika do 15-minutnog predaha u svlačionicama zadržala bez poena iz igre, tek s po dva pogođena slobodna bacanja Halperina i Teodosića.

Ono što su zaradili zonom, Cibosi su na drugom kraju parketa naplatili na krilima Tomasa, Bogdanovića i Gordona u seriji 12:2 za preokret na 35:32 pola minute do poluvremena. Giannakisova momčad je nakon toga stigla tek smanjiti zaostatak, nakon 20 minuta bilo je 35:34 za Vukove.

U trećoj četvrtini Cibona je krenula još bolje nego potkraj prvog poluvremena. Nakon što je Perasović ponovno postavio zonu na koju domaći nisu nalazili odgovor, Bogdanović je košem i dodatnim bacanjem postavio dotad najvećih 44:36, Tomas je nešto kasnije teškom tricom zadržao približno jednaki razmak (47:40), da bi se potom, pet minuta do kraja četvrtine, dogodio sporni dio sa slobodnim bacanjima, zbog čega je zaista teško zaključiti jesu li Cibosi imali devet ili 11 razlike.

Bilo kako bilo, nakon tog spornog trenutka sve je dosta brzo krenulo u lošem smjeru za Cibonu. Gordon je u kratkom vremenu izgubio dvije lopte, Teodosić utrpao dvije trice, Papaloukas i Teodosić asistirali pod koš, a Kleiza, Vujčić i Childress polagali i(li) zakucavali za povratak na 56:56 u posljednjoj minuti treće dionice. Uoči završne četvrtine Cibosi su ipak vratili prednost na svoju stranu, uz Gordonovu tricu koja je pomogla da se na posljednji dvominutni predah ode sa 61:58.

No, domaći nalet krajem treće nastavio se i u zadnjoj četvrtini. Bilo je sve više problema s napadačkim skokom domaćih i sve više rupa pod košem, a kada Papaloukasov "kompjuter" proradi, tada više ni zona ne pomaže. Genijalni Grk prikupljao je asistencije, vodio svoje do 65:61, a nakon Ciboninog povratka do 67:67 košem i dodatnim bacanjem Tomislava Zubčića pet i pol minuta do kraja, ušlo se u završnicu koja je bila sretnija Olympiacosu.

Giannakisova momčad je, tako, došla do treće pobjede u skupini H, dok je Cibona sada na 0-3. Pobjednike su vodili Teodosić (17 poena, pet asistencija) i naš Vujčić (16 poena, šest skokova), a najefikasniji Vukovi bili su Tomas (23 poena) i Gordon (20 poena, po pet skokova i asistencija, sedam izgubljenih lopti).

Iduće kolo na rasporedu je 24. veljače, ponovno sa susretom ove dvije momčadi, ovog puta u Draženovom domu.

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Olympiakos78:75Cibona
Baskonia71:82Himki
1Olympiakos 51+32
2Baskonia 33-6
3Himki 33-11
4Cibona 15-15

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Olympiakos78:75Cibona
Baskonia71:82Himki
1Olympiakos 51+32
2Baskonia 33-6
3Himki 33-11
4Cibona 15-15

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.02.2010. u 16:20
    Zasto sada gospodo novinari sa sportneta ne objavite da je sudska komisija evrolige utvrdila da je pobeda partizana protiv barcelone regularna,a jasno obrazlozenje stoji na sajtu evrolige.Kad je partizan pobedio,odmah ste se zaleteli da kazete da ipak (nije) pobedio.Sto sad cutite!!!P.S. sjajna... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.02.2010. u 03:07
    nije tomo nista upravu. em ove godine imaju manje novaca (nemaju) od partizana, em igraju sa srcem. lagani kosevi su vecinom bili plod taktickih gresaka ponajvise idividualnih zelenog zubcica. i bolje da te nema na utakmicama ionako si trendovski navijac koji ne kuzi sto se zbiva na terenu...nema... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Lomax10.02.2010. u 23:54
    ko zna sto bi bilo od njih da imaju novca
    Lomax
  • Obrisan korisnik10.02.2010. u 23:37
    ..ma svaka čast dečkima...samo neka tako nastave i trud će se isplatit...:)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.02.2010. u 22:29
    @t0mislav u pravu si. Svejedno, da dečki u prosjeku imaju nekoliko godina više, a time i iskustva, dobili bi dobar broj ovih tekmi koje gube za par koševa. Svejedno, uz ovakve poraze treba im se duboko pokloniti kao i za pobjede.
    Obrisan korisnik