Nogomet

Kranjčevićeva po iskupljenje

Mihaela Bradovski • četvrtak, 11.02.2010.
Kranjčevićeva po iskupljenje
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon crne i mučne jesenske dionice Pjesnike u nastavku sezone očekuje bijeg iz opasne zone i povratak na pozicije koje i realno zaslužuju. U prilog im ide raspored, ali i jačanje momčadi, no bez obzira na posao za vrijeme stanke 14. pozicija nalaže mnogo opreza. Posebno ako "pet do dvanaest" ostanu bez trenera...

ZAGREB

Trener: Igor Štimac
Učinak u jesenskom dijelu prvenstva: 14. pozicija; 4 pobjede, 2 remija, 11 poraza
Važniji dolasci: Goran Ljubojević (-), Mario Tokić (-), Marin Vidošević (Imotski), Stjepan Babić (Amkar Perm)
Važniji odlasci: Marko Grgić (Međimurje), Davor Piškor
Raspored na otvaranju prvenstva: Zagreb - Rijeka 19.2., Lokomotiva - Zagreb 27.2., Zagreb - Varteks 5.3.

Teška situacija u koju su se "bijeli" doveli uvodnim utakmicama bez bodova u prijelaznom je roku zahtijevala dovođenje igrača koji će osnažiti kadar, te svojim iskustvom dirigirati ostatkom mladog sastava. Ranije dovedenom Jefthonu, koji je već opravdao dolazak, u smislu pravih pojačanja priključeni su napadač Goran Ljubojević i branič Mario Tokić. Iako su obojica šest mjeseci bila bez kluba, kvalitetom i znanjem igrači su za vrh HNL-a. Ugovor sa Zagrebom potpisali su i Marin Vidošević te Stjepan Babić, a obojica su u pripremnim utakmicama ubilježila kvalitetnu minutažu. U konkurenciju za nastup vratili su se, nakon dužeg oporavka, braniči Mikulić i Ivanković.

PRESUDA: KANDIDATI ZA NAPREDAK

Kadar koji predvodi drugi strijelac lige Davor Vugrinec, koji u svom sastavu ima dva vrhunska vratara Škorića i Skendera, koji je u svoje redove doveo pojačanja poput Ljubojevića i Tokića na proljeće nema pravo na kiks, još manje na opravdanja za njega. Osjetljivije pozicije popunili su iskusni igrači, a mladost, u koju Kranjčevićeva polaže velike nade, pojačanjem konkurencije zasigurno je željna dokazivanja. Čeka se samo rezultat, a ukoliko do njega ne dođe očekuju se drastičniji rezovi od dosad poduzetih. Moguća promjena trenera u posljednji trenutak uzburkat će sređenu situaciju, igrači su navikli na Štimca, kemija je očita, kadar je posložen prema njegovim željama, ali glavna je riječ i dalje na osobama na terenu.

Momčad iz Ulice pjesnika tokom zimskog sna HNL-a nije pretrpjela nenadoknadive gubitke. Tri su mlada igrača (Štiglec, Petković, Džolan) poslana na posudbu, Grgić je preselio u Međimurje, a nakon kompletiranih priprema s dojučerašnjim suigračima Piškora očekuje dokazivanje u Ukrajini, no riječ je o ranije planiranom odlasku. Tek je nedolazak najavljivanog Krune Lovreka minus trgovanju Kranjčevićeve, koja se nakon probe odlučila zahvaliti Brazilcu Lucasu. U redove Zagreba nije sletio niti kapetan mlade reprezentacije Sjeverne Koreje Bom, iako se svidio struci čekanje papira ozbiljno se odužilo.

Što se tiče ozljeda godina po Zagrebaše nije počela sjajno, Marko Kartelo operirao je trbušni zid, zbog sličnog problema turski dio priprema propustio je Josip Jurendić, a možda najteži udarac za momčad raniji je povratak u metropolu Vedrana Celjaka. Na sreću, situacija s koljenom nije ozbiljnija i 18-godišnji desni bočni, kao jedan od rijetkih pozitivnih strana jeseni, uskoro će ponovno na teren. Zadovoljstvo je tim veće jer ključni dio priprema, onaj u Antalyji nije donio nove ozljede.

Od okupljanja Pjesnici su odigrali šest utakmica, dok ih ona generalna očekuje ove subote, ali i naknadno dogovoreni test protiv Hrvatskog dragovoljca dan ranije (15.30). Jadan od vodećih trećeligaša Vrapče svladan je rezultatom 4:1, a posebno se, pogotkom i asistencijama, u svom debiju istaknuo Ljubojević. Turski su susreti donijeli nešto slabije rezultate, ali i jače protivnike, koji su uglavnom već prošli fazu priprema u kojoj su se "bijeli" nalazili, a borba "na nož" ojačala je fajterski duh unutar momčadi.

KLJUČNI ČOVJEK: NAPADAČKA LINIJA

Baš kao i u većem dijelu jeseni i pripreme je obilježila slabija realizacija. Zagreb i nije igrao toliko loše koliko su loši bili rezultati, no bez pogodaka se teško dolazi do pobjeda. Žele li zaista napredovati prema sredini tablice bijeli će se napadači u nastavku morati trgnuti. Individualne pogreške u posljednjoj liniji su smanjene, u šest susreta Pjesnici su primili sedam pogodaka, uglavnom iz prekida. Osim napadača ključan čovjek mogao biti biti i Brazilac Jefthon, koji će do kraja sezone zauzeti svoju prirodnu poziciji u vezi.

Protiv korejskog Daegua dva je pogotka slavio Krstanović, dovoljno za remi, a bez pobjednika je završio i dvoboj s kijevskim Arsenalom u kojem je precizan za Zagrebaše bio Dedić. U minimalne poraze protiv ukrajinske Poltave (0:1) te češkog Banika (0:1) Pjesnici nisu ugradili svoje pogotke, dok je s 11 metara, također u izgubljenom susretu protiv rumunjskog Ploiestija (1:2), precizan bio Parlov. Posljednji pripremni dvoboj, onaj protiv mađarskog prvoligaša Kecskemeti (14h) dat će odgovor na pitanje u kojem će sastavu Zagreb istrčati i u 18. kolu.

Prvoga dana pripremnog ciklusa, prvog na klupi Zagreba, Igor Štimac jasno je dao na znanje što od svojih igrača očekuje i koji su im ciljevi. "Sada kada znam da možete mnogo više od onog što ste pokazivali, nema više popuštanja. Nemamo pravo na kiks, opuštanje, pogotovo malodušnost, i tko na to nije spreman može otići. Cilj nam je potpuno jasan: da u prve četiri utakmice nastavka dohvatimo mir plasmanom u sredinu tablice." Nakon povratka iz Turske izdvojio je posebno zadovoljstvo nekolicinom pojedinaca. "Veznjaci Jugović i Šovšić dosegli su stepenicu više, Mikulić se dobro snalazi na novoj poziciji, Ivanković je spreman za novi uzlet, Jefthon je u potpunosti zaslužio kapetansku traku, dok je junior Dedić jako blizu prvom sastavu."

U nastavku sezone Zagreb, sa Štimcem ili bez njega, očekuju tek tri udaljenija gostovanja (Vinkovci, Šibenik, Zadar), a posebno bitne biti će prve četiri zagrebačke utakmice, tri na vlastitom terenu i odlazak u Maksimir protiv Lokomotive. Iako zaostaju i za Rijekom i za Varteksom "bijelima" će upravo ti susreti biti pravi testovi. Ukoliko u spomenutim dvobojima ostvare željeni rezultat pogled na daljnje izazove bit će mnogo optimističniji. U svakom slučaju, predispozicije za to su stvorene, Štimac je momčad podigao na noge, a koliko su temelji jaki pokazat će nastavak, pogotovo ukoliko dođe do razdvajanja puteva.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik11.02.2010. u 08:56
    bit ce prema gore. konkurencija za ispadanje nije napravila bogzna kakav posao a i medjimurje, varteks i zadar koji se nalaze iznad ne izgledaju uvjerljivo. samo ako prve cetiri utakmice prodju dobro jasno. bila bi steta, zanimljivo zvuce imena celjaka, dedica, jugovica. tko zna koliko ih jos ima u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik