Zimski sportovi

Tragedija na ZOI u Vancouveru

Antonija Pavlić • petak, 12.02.2010.
Tragedija na ZOI u Vancouveru
Foto: EPA

Zimske olimpijske igre u Vancouveru veoma su loše startale i prije samog početka. Na treningu sanjakaša u Whistleru poginuo je, naime, 21-godišnji Gruzijac Nodar Kumaritashvili, nakon što mu je popustila koncentracija na stazi koja se smatra najopasnijom na svijetu...

Mladi 21-godišnji Gruzijac Nodar Kumaritashvili poginuo je na treningu sanjkaša u kanadskom Vancouveru, nakon što je izgubio nadzor nad sanjkama, prešao preko granice staze na posljednjem zavoju i udario u čeličnu oprugu koja se nalazi veoma blizu ciljne linije.

Nesretnome je mladiću odmah pružena pomoć i dano umjetno disanje, te je promptno prevezen u bolnički centar u Whistleru. No, pad je ipak bio pretežak i Kumaritashvili je podlegnuo ozljedama.

Treći je ovo slučaj pogibije na treninzima na ZOI, a peti ukupno. Na ljetnim su igrama tragično stradali maratonac Franciso Lazaro (kolabirao), te danski biciklist Knud Enemark (nuspojava lijekova). Na Ljetnim je igrama u Munchenu 1972. jedanaest izraelskih sportaša zarobljeno i oteto, a kasnije i ubijeno od strane terorističke organizacije.

Na zimskim igrama u Albertvilleu 1992. godine Švicarac Nicholas Bochatay poginuo je potpavši pod napravu za proizvodnju umjetnog snijega prigodom demonstracije novoga sporta - brzog skijanja, a prije ZOI 1964. u Innsbrucku u sudaru s drugim skijašem poginuo je austrijski alpski skijaš Ross Milne.

"Ovo što se dogodilo Kumaritashviliju veoma je raritetno", kratko je prokomentirao legendarni sanjakš, peterostruki osvajač olimpijskog odličja i njemački trener Georg Hackl, vidno šokiran viđenim.

Spomenuti trening nije završila i padom je okončala još desetorica natjecatelja, a nakon tragične su se smrti sportaši povukli u olimpijsko selo.

"Ovi crni sati prije otvaranja igara zacijelo bacaju sjenu na ove igre", rekao je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Jacques Rogge.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.02.2010. u 02:39
    kakvi debili su radili ovu stazu! čelični stupovi sa strane bez ikakve zaštite. nije ni čudo da je čovjek poginuo..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.02.2010. u 01:14
    Ne razumijem zašto bi trebalo skrivati oci od ovakhiv stvari?? Svi bi trebali vidjeti kako se to dogodilo i zasto . mene zaniima zasto je celicni stuo bio na tako opasnoj stazi?? RIP Nodar :(
    Obrisan korisnik
  • Gomez6913.02.2010. u 01:06
    glavno da ste vi stavili video - da svi mogu vidjeti tragediju!?!?
    Gomez69