Zimski sportovi

Latvijska braća protiv Nijemaca

Vedran Babić • subota, 13.02.2010.
Latvijska braća protiv Nijemaca

Treći put u svojoj povijesti skeleton će se pojaviti na velikoj pozornici Zimskih olimpijskih igara. Prethodna dva izdanja u Salt Lake Cityju i Torinu pokazala su da velikih favorita u ovom natjecanju zapravo i nema i da će konačan rasplet biti neizvjestan. Ipak, kod muškaraca za zlato najozbiljnije konkuriraju latvijska braća Dukurs te Nijemci Rommel i Stielicke, dok će djevojke prema svemu sudeći morati zaustaviti domaću predstavnicu Melissu Hollingsworth.

Uz bobiste i sanjkaše, na olimpijskoj stazi u Whistleru za medalje će se boriti i skeletonci. Muškaraca je prijavljeno 30, žena 20, a glavni favoriti u obje konkurencije stižu iz različitih zemalja. Neizvjesnost je zagarantirana, a tko će se okititi medaljama, saznat ćemo 18. i 19. ovoga mjeseca.

Zlatni iz Torina, Kanađanin Duff Gibson, otišao je u mirovinu, no zato je tu njegov srebrni sunarodnjak Jeff Pain. Velika je šteta što neće biti trostrukog (i aktualnog) svjetskog prvaka Švicarca te brončanog iz Torina i Salt Lake Cityja, Gregora Stählija, koji je morao otkazati svoj nastup zbog ozljede bedra.

Raspored (po hrvatskom vremenu)

Žene:
18. veljače (1.00) - prva vožnja
18. veljače (2.10) - druga vožnja
19. veljače (00.45) - treća vožnja
19. veljače (1.55) - finale

Muškarci:
18. veljače (3.30) - prva vožnja
18. veljače (5.00) - druga vožnja
19. veljače (3.20) - treća vožnja
19. veljače (4.50) - finale

Iako je Pain osvojio srebro prije četiri godine, ne može ga se svrstati među glavne favorite. Te uloge pripadaju vodećima u Svjetskom kupu ove sezone. To su redom Latvijac Martins Dukurs, Nijemci Frank Rommel i Sandro Stielicke te ponovno Latvijac Tomass Dukurs, Martinsov tri godine stariji brat.

Inače, valja izdvojiti jednu zanimljivost vezanu za spomenutog Kanađanina Paina. On je, naime, optužio njemačku reprezentaciju za korištenje nedozvoljenih sredstava na svojim skeletonima, no krovna organizacija boba i skeletona (FIBT) odbacila je te optužbe, kazavši kako nema ništa neispravno na njemačkim skeletonima.

Kod djevojaka, glavna favoritkinja je Kanađanka Melissa Hollingsworth, brončana iz Torina i trenutno vodeća u ukupnom poretku Svjetskog kupa. 29-godišnja Melissa 2002. godine doživjela je veliko razočaranje kada nije upala u reprezentaciju za Igre u Salt Lake Cityju te je čak razmišljala o prestanku bavljenja ovim sportom.

"Otišla sam plakati u svoju sobu i rekla sam roditeljima da se više nikada neću utrkivati. Bila sam utučena", kaže Hollingsworth. "Razmišljala sam o tome da postanem računovođa. Valjda tako ponekad mora biti, valjda morate doživjeti razočaranja na putu do konačnog uspjeha. Tada sam bila odlučna da ne propustim još i Torino."

"Nema tog cilja kojeg je nemoguće ostvariti ako radiš naporno i ako si postaviš visoke ambicije", zaključila je Melissa.

Najveće konkurentice trebale bi joj biti Britanke Shelley Rudman (srebrna u Torinu) i Amy Williams, zatim Njemice Kerstin Szymkowiak i Marion Trott (aktualna svjetska prvakinja) te nezaobilazne Amerikanke Noelle Pikus - Pace i Katie Uhlaender. Iz prikrajka svoju će šansu vrebati i braniteljica naslova Maya Pedersen iz Švicarske, osma u Svjetskom kupu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!