Zimski sportovi

"Forma je tu, za najvažnije natjecanje"

Bojan Koprivica • nedjelja, 14.02.2010.
"Forma je tu, za najvažnije natjecanje"
Foto: Bojan Koprivica

(Iz Vancouvera za Sportnet.hr Bojan Koprivica) Smireno, s umorom na licu kojeg nije mogla izbrisati niti euforija medalje, Jakov Fak prvi je ušao na konferenciju za tisak. I prije nego što je ista počela, američki kolega ustao je sa svoga mjesta, prišao osvajačima medalja i Jakovu umjesto pitanja - pružio ruku i čestitao. Još jedan pokazatelj respekta za rezultate koje mladi Goranin postiže.

Jakovljevi odgovori stizali su na brzom, tečnom engleskom. "Donekle sam iznenađen ovim uspjehom, posebice nakon lošeg starta u sezonu. Trenirao sam vrlo, vrlo naporno, međutim nešto na početku godine nije bilo u redu i rezultati su izostali. Naš plan je bio da formu nakon Oberhofa spustimo te da ju nakon toga ciljano dižemo za Olimpijske igre. Na kraju nije važno kojim se putem do toga došlo, ali forma je očito ovdje, za najvažnije natjecanje godine!"

Upitan je nakon toga vjeruje li da će i nakon ovog uspjeha upoznati neke poznate osobe u Hrvatskoj, možda još poznatije nego nakon uspjeha u Koreji.

"Nadam se", odgovorio je sa smiješkom i nastavio: "Biatlon nije popularan sport u Hrvatskoj i volio bih da moji uspjesi doprinesu njegovoj popularizaciji." Da Jakov može odgovoriti i bez smiješka, saznao je kolega iz istočnog bloka koji ga je zapitao koliko istine ima u glasinama o promjeni državljanstva. Hladnije od snježne mećave koja je obilježila brončanu utrku, Fak je odgovorio kratko: "Ne želim razgovarati o tome." Daljnjih pitanja na tu temu nije bilo.

Zlatni biatlonac, Vincent Jay iz Francuske, priznao je kako mu je Whistler omiljena staza. "Ovdje sam pobijedio prošle godine na 20 km i sve mi se na ovoj stazi sviđa, prilaz gađanju, zavoji, sve. I love this place! U sobi sam na zidu imao prilijepljenu shemu staze, sve misli i energija bili su mi usmjereni prema Olimpijskim igrama." Potvrdio je da su natjecatelji s niskim startnim brojevima imali prednost (sva trojica osvajača medalja su startali u prvih deset), ali je i dodao: "S vremenom sam imao sreće. S puškom samo znanje."

I srebrni Emil Hegle Svendsen zahvalio se sreći s vremenom, dodajući kako je već bilo i vrijeme da ima malo sreće. "Pred natjecanje sam bio tjedan dana bolestan. S obzirom da mi se isto desilo i u Koreji na Svjetskom prvenstvu, već sam pomislio da su se neke više sile urotile protiv mene. Sad vidim da nisu".

On je bio zadovoljan s gađanjem iz stojećeg stava ("vrlo brz, vrlo precizan") i rekao je da je već nakon prvog kruga počeo vjerovati u medalju. Norveške ciljeve postavio je visoko. Vrlo visoko. ”Naš je cilj medalja u svakoj disciplini i zlato u štafeti."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.02.2010. u 01:01
    "mogu zamisliti kao da sam tamo na toj konferenciji..."..bravo bbc
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.02.2010. u 00:54
    "Smireno, s umorom na licu ""....LEGENDOOO!!!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.02.2010. u 00:13
    Bravo,majstore! Svaka čast! Nadam se da će u savezu pružiti Faku sve šta mu treba jer bi bila katastrofa da ne nastupa za Hrvatsku!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.02.2010. u 23:33
    pohvale redakciji za promptno izvještavanje
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.02.2010. u 23:28
    wow,bravo autore,već drugi članak o Fak-u,još bolji od prvoga,a moram reči i bravo Fak što brani i nacionalne boje uz sportske.
    Obrisan korisnik