Zimski sportovi

Hrvatsko-slovenska senzacija?

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 15.02.2010.
Hrvatsko-slovenska senzacija?
Foto: Bojan Koprivica

Za uspjeh Jakova Faka, brončanu olimpijsku medalju na 10 km u sprintu, najviše su zanimanja pokazali Slovenci, s kojima najbolji hrvatski nordijac svakodnevno i trenira.

Olimpijska bronca Jakova Faka "sasvim je normalna stvar" jedino njemu samome. Gotovo su svi svjetski mediji prvu hrvatsku biatlonsku olimpijsku medalju okarakterizirali senzacionalnom, a posebnu pozornost na uspjeh 22-godišnjaka iz Mrkoplja obratili su Slovenci.

"Jakov Fak ponovno je zablistao na velikoj pozornici. Broncu sa Svjetskog prvenstva u Pyeongchangu ponovio je i u Vancouveru", piše slovenski 24ur, a RTV dodaje:

"Treće mjesto osvojila je hrvatsko-slovenska senzacija Jakov Fak", pišu Slovenci. "Fak je bio precizan u svih deset pokušaja na streljani, te je tim pothvatom za 3.4 sekunde prestigao najboljeg Slovenca Bauera. U intervjuu je za nacionalnu televiziju prošloga tjedna rekao kako ne namjerava uzeti slovensko državljanstvo, već će čekati da Hrvati ispune obećanja dana prije godinu dana."

Eurosport ističe da je Fak broncu osvojio u svom olimpijskom debiju, no i upozorava kako je poredak odlučen prije no što je nad Whistler Olympic parkom počela jaka snježna mećava - tri prvoplasirana nisu, naime, imali startne brojeve lošije od desetog.

Iste vremenske poteškoće, s kojima su se susretali oni najbolji, ističe i US Today. "Pobjednici biatlonske utrke na 10 km su Francuz Vincent Jay i majka priroda. Oboje su u Whistler Olympic parku demonstirali majstorstvo", sarkastični su Amerikanci.

Njihov je favorit bio Tim Burke, koji se nadao osvojiti prvu američku olimpijsku medalju. "Bila je ovo najnepoštenija utrka kojoj sam svjedočio. Skijaši koji su kretali usred mećave nisu imali nikakve šanse. Nažalost, i ja sam bio među njima."

Nakon duge žalopojke nad tek 49. Burkeovim mjestom, uslijedila je priča o osvajačima odličja. "Osvajač brončane medalje izneneđujuće je bio mladi Hrvat Jakov Fak. Čovjek koji ima treće mjesto sa Svjetskog prvenstva u Pyeongchangu prošle godine, no koji niti jednom nije završio u najboljih 10 u Svjetskome kupu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • davie15.02.2010. u 09:43
    Fuck the Americans, Fak is the best!!!
    davie
  • Obrisan korisnik15.02.2010. u 09:03
    da se nadovežem na jugoplastiku... "tko o čemu, a kurva o poštenju..." .. kao da su Jakov i ostala ekipa sami definirali vremenske uvjete....
    Obrisan korisnik
  • kee15.02.2010. u 01:14
    BRAVO Jakov, pusti priče o uvjetima, sreća je sastavni dio sporta, da su oni na tvom mjestu to bi bilo normalno. Mirno spavaj s medaljom oko vrata i živio
    kee
  • jugoplastika15.02.2010. u 00:33
    kako ovi amerikanci ne znaju gubit...
    jugoplastika