Košarka

Cibona preokretom do finala

Ivor Krapac • četvrtak, 18.02.2010.
Cibona preokretom do finala
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone su pobjedom protiv Zadra postali prvi ovosezonski finalisti Kupa Krešimira Ćosića. Cibosi su u produžetku bili bolji od najvećeg rivala, a posebno će se pamtiti završnica regularnog dijela susreta i sporna blokada Hrvoja Perića na Jamontu Gordonu, koja je kod dva razlike za Zadrane suđena kao silazna putanja...

Kao i prošle sezone, polufinalni ogled Cibone i Zadra na završnom turniru Kupa Krešimira Ćosića otišao je na stranu Cibosa. Momčad Velimira Perasovića je u Trnskom slavila s 81:71, a poput nedavnog susreta u Zadru u NLB ligi, i ovaj je riješen u Ciboninu korist u produžetku - uz razliku da je ovog puta u završnici regularnog dijela utakmice bilo još uzbudljivije.

Nakon trice Tomislava Ružića za 57:52 samo 45 sekundi do kraja, činilo se da momčadi Danijela Jusupa pobjeda više ne može pobjeći, no Jamont Gordon imao je drugačiju ideju. Prvo je tricom ekspresno uzvratio i smanjio na 57:55, potom košem i dodatnim bacanjem okrenuo na Ciboninih 58:57, a za kraj, nakon nove Ružićeve trice za Zadrov preokret na 60:58, zabio i polaganje za koje je teško reći je li bilo - ili nije.

Gordonov koš za 60:60 s kojim se otišlo u produžetak stigao je zbog dosuđene silazne putanje nakon što ga je Hrvoje Perić blokirao, a je li se ta blokada dogodila pravovremeno, prije nego je lopta dotaknula tablu, definitivni odgovor nije dala ni usporena tv-snimka. Činilo se da je Perićeva blokada prije bila regularna nego ne, no suci su rekli drugačije.

Zadar je u posljednjim trenucima još imao i šut za pobjedu, tricu koju Boisa nije zabio, dok je u dodatnih pet minuta sve brzo krenulo u Ciboninom smjeru. Perasovićeva momčad otišla je do 70:62 nešto manje od tri minute do kraja, u nastavku su Zadrani po jednom smanjili na pet i šest razlike, no bliže od toga nisu došli.

Uzbudljiva završnica i produžetak okončali su dvoboj koji je prije toga bio obrambeno tvrd i obostrano prilično nervozan, barem ako je suditi po broju pogrešaka koje su radili i jedni i drugi. Nije se baš umiralo u ljepoti, ali nije nedostajalo neizvjesnosti. Osim posljednje minute trenutaka regularnog dijela utakmice, Zadar će se sjećati i da je potkraj treće četvrtine vodio s 44:36, što je s malim brojem poena bila značajna prednost, no nisu je zadržali.

Cibosi su se već na otvaranju posljednje četvrtine približili na 44:42, a nakon što je u nastavku Zadar odlazio do pet i šest razlike, Perasovićeva momčad odlično je koristila što su, za razliku od njih, suparnici u završnici regularnog dijela bili s iskorištenim bonusom. Upravo pogođena slobodna bacanja držala su Cibonu u igri prije nego se ušlo u posljednju minutu s glavnim ulogama Gordona, Ružića i Perića.

Gordon je bio glavni Cibonin junak, dvoznamekast u poenima (26) i skokovima (11), uz pet asistencija, Marko Tomas priključio se s 22 poena, a vrijedi izdvojiti i po devet poena i skokova te tri blokade Dalibora Bagarića, koji je u izostanku Lukše Andrića imao glavnu ulogu pod obručem. Za Zadar je najviše zabio Rok Stipčević (19 poena, pet asistencija), Marko Car dodao je 17 poena, a Tomislav Ružić 16 poena i devet skokova.

Prvog finalista znamo, a o drugom će odlučiti gradski suparnici, domaćin turnira Zagreb CO i gostujuća Cedevita.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani19.02.2010. u 00:36
    da silazna... ma videotehnologiju uvest.
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik18.02.2010. u 21:11
    Zadar je morao riješit utakmicu u trećoj četvrtini. Kad su to propustili, mogli su znat što ih čeka...
    Obrisan korisnik
  • Gomez6918.02.2010. u 21:07
    iako nisam gledao celu tekmu niti vidio "sumnjivu" blokadu, pogled na nesrazmjer u faulovima mi je vec sumnjiv.
    Gomez69
  • Obrisan korisnik18.02.2010. u 20:07
    s lukšom ovo bi bila jednosmjerna ulica
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2010. u 20:02
    meni se cini kao da je cista blokada...
    Obrisan korisnik