Košarka

Mravi obranili domaći parket

Ivor Krapac • četvrtak, 18.02.2010.
Mravi obranili domaći parket
Foto: Kristijan Komarica

Zagreb CO izborio je finale Kupa Krešimira Ćosića na završnom turniru u svojem Trnskom. Mravi su u zagrebačkom polufinalu svladali Cedevitu, uz ključni rezultatski bijeg u trećoj četvrtini...

Zagreb CO došao je korak do ponavljanja pretprošle godine, kada je u svojoj dvorani slavio naslov pobjednika Kupa Krešimira Ćosića, prvi veliki trofej u klupskoj povijesti. Tada je do titule išlo preko Zadra i Cibone, dok su ovog puta prvi korak na završnom turniru napravili s 80:73 protiv Cedevite, a na posljednjoj prepreci ponovno će tražiti pobjedu nad Cibosima.

Početak utakmice Mravima nije mogao biti bolji. Nakon uvodnih nekoliko minuta bez većeg odmaka na bilo kojoj strani, povezali su seriju od 10:0 za odmak do 17:6 u završnici prve četvrtine, a dobra vijest iz tog razdoblja domaćima su bile i dvije rane osobne pogreške Andrije Žižića, što će glavnog Cedevitinog aduta pratiti kroz cijelu utakmicu - kad god se činilo da bi mogao krenuti, dogodio se novi prekršaj zbog kojeg je morao na klupu.

Glavni junak Zagrebovog odlaska do 11 razlike bio je Luka Žorić, pomogli su i Mulaomerović, Štimac i Simon, dok je Cedevita živnula tek u posljednje dvije minute prve četvrtine, smanjivši veliki zaostatak na njima prihvatljivijih 19:15 nakon deset minuta.

U drugoj dionici stigle su minute Damjana Rudeža, koji je vukao momčad Slobodana Subotića prema potpunom preokretu. Nešto je napravio sam, s dvije trice i ukupno osam poena, a u 18. minuti istaknuo se i asistencijom Hrvoju Kovačeviću na otvorenu tricu, koju je njegov suigrač ubacio za vodstvo od 34:30.

Nešto kasnije Cedevita je bila i na 36:31, no trica Mašića i dva pogođena slobodna bacanja Simona vratili su Mrave u egal, 36:36 na kraju prvog poluvremena.

Treća četvrtina započela je s četiri Žižićeva poena za Cedevitinih 40:36, ali odmah potom i s četvrtom osobnom zbog čega ga je Subotić povukao na klupu. Franko Kaštropil ipak nije mogao sve što može Žižić, pogotovo je bilo problema u obrani protiv bržeg Žorića, a čim su se tricama pridružili Simon i Mulaomerović (dvije), na semaforu je zasvijetlilo 53:43 u 25. minuti.

U ostatku četvrtine Mravi su uz pet Štimčevih poena dvaput bili i na 12 razlike, da bi Cedevita uoči posljednjih 10 minuta smanjila na 60:53 - no, bliže od toga više neće doći.

Rano u posljednjoj dionici Zagreb je novim tricama Mulaomerovića i Simona povisio na 68:55, što će do kraja utakmice čuvati bez većih poteškoća. U nastavku nije išlo baš sjajno, ali nije išlo ni Cedeviti, koja je tricom mladog Butorca u posljednjim trenucima kozmetički uljepšala rezultat na konačnih sedam razlike.

Žorić je bio prvi adut pobjedničke momčadi, ubilježivši 23 poena i 10 skokova. Mulaomerović se pridružio s 19 poena i sedam asistencija, Simon s 14, a Štimac s 12 poena. Jedini dvoznamekasti Cedevitin strijelac bio je Kanađanin Anderson (17 poena, pet skokova, četiri asistencije), a osim prekršajima opterećenog Žižića, koji je za samo devet minuta upisao osam poena, nedostajao je i pravi Marino Baždarić, koji je ostao na devet poena sa samo 1/7 za tricu. Imao je i sedam skokova.

Finale je na rasporedu u petak u 18 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!