Zimski sportovi

"Lysacek nije zaslužio zlato"

Antonija Pavlić • petak, 19.02.2010.
"Lysacek nije zaslužio zlato"
Foto: EPA

Jevgenij Plušenko samo se za Olimpijske igre u Vancouveru vratio iz dvogodišnje mirovine, no zlato iz Torina ipak nije uspio obraniti. Bolji je od njega bio Amerikanac Evan Lysacek, premda se mišljenje mnogih medija i navijača slaže u jednome - zlato je zavrijedio Plušenko...

Ruski umjetnički klizač Jevgenij Plušenko i dalje se ne može pomiriti sa "skandaloznom" odlukom sudaca da olimpijsko zlato u pojedinačnoj konkurenciji predaju u ruke Evana Lysaceka.

Amerikanac je, naime, bio iza ruskog aduta i branitelja naslova u kratkom programu, a uz to nije niti pokušao izvesti najteži klizački element današnjice - četverostruki skok.

"Ne razumijem kako netko može biti pravi šampion bez četverostrukog skoka", rekao je ljutiti klizač u razgovoru za rusku televizijsku postaju RTR.

"Za mene nije napredak vidjeti nekoga na olimpijskom postolju sa zlatnom medaljom oko vrata, a da je izvodio samo trostruke skokove, upravo suprotno. Tako se unazađuje ovaj sport jer smo trostruke skokove izvodili i prije dvadeset godina."

Zlatni je Amerikanac suce "osvojio" savršenom umjetničkom izvedbom i "radom klizaljki". No bilo je vidljivo, čak i onima koji gotovo nimalo ne poznaju ovaj sport, da je Plušenko i u slobodnom programu bio bolji.

"Nije dovoljno raditi lijepe prijelaze i biti graciozan jer umjetničko klizanje nije predstava, nego sport. Od svih je sportaša uz mene samo Japanac Takahiko Kozuka (op. a. u konačnici osmi) uspio izvesti četverostruki skok. Rukovao sam se njim i čestitao mu, za takve klizače imam mnogo respekta. Budućeg prvaka vidim i u bronačnom Daisukeu Takahashiju, koji je također pokušao četverostruki skok", rekao je.

Zlatni sa Zimskih olimpijskih igara Torinu 2006. godine samo se za nastup u Vancouveru vratio iz dvogodišnje mirovine, a ruskim je medijima priznao kako vjeruje da mu je novo zlato izmaknulo jer "već ima jedno".

"Odradio sam sjajan kratki program, no nisam dobio ocjene koje zaslužujem. Kada sam suce pitao zašto su me tako vrednovali, rekli su da sam prerano klizao i da su velike poene morali čuvati za zadnju skupinu. U slobodnom sam programu nastupio zadnji i sve izveo savršeno, no ponovno nisam dobio zaslužene ocjene. Vjerujem da sam učinio dovoljno za zlato, no možda su ga suci dodijelili Evanu jer već imamo jedno."

S njegovim se mišljenjem slaže i predsjednik ruske Vlade Vladimir Putin. "Iskreno čestitam Jevgeniju na prekrasnoj olimpijskoj izvedbi - tvoje je srebro vrijedno zlata. Uspio si preskočiti sve prepreke i u hrabrom povratku izvesti najvredniji program na ledu u Vancouveru. Svi se ruski pristalice umjetničkoga klizanja dive tvojoj briljantnosti, istinskom borbenom duhu, hrabrosti i želji za pobjedom. Bravo!"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani20.02.2010. u 02:44
    hm... čim o tvom plasmanu odlučuju drugi i nema jasnih kriterija dogodi se ovo što se dogodilo. Ovom sportu ni videotehnologija ne može pomoći.
    Bogomdani