Zimski sportovi

Svindal naslijedio Aamodta

Antonija Pavlić • petak, 19.02.2010.
Svindal naslijedio Aamodta
Foto: Bojan Koprivica

Aksel Lund Svindal konačno je osvojio zlatnu olimpijsku medalju. Norvežanin je nakon srebra u spustu trijumfirao u superveleslalomu, na iznimno tehnički zahtjevnoj i neravnoj stazi. Srebro je osvojio Amerikanac Bode Miller, a iznenađujuća će bronca također u Sjedinjene Američke Države - mladome Andrewu Weibrachtu...

Aksel Lund Svindal pobjednik je olimpijskog superveleslaloma. Norvežanin je već u drugoj utrci natjecanja u Whistler Creeksideu podebljao kolekciju odličja u Vancouveru, trijumfiravši ispred brončanog iz spusta, Amerikanca Bodea Millera i njegovog sunarodnjaka Andrewa Weibrachta.

Nastavio je, tako, fantastične rezultate norveških skijaša u superveleslalomskim ogledima na zimskim olimpijskim igrama. Na premijeri ove skijaške discipline u Calgaryju 1998. godine slavio je Francuz Frank Piccard, a norvešku su seriju uspjeli prekinuti tek Markus Wassmier u Lillehammeru 1994, te Herman Maier u Naganu 1998. Sve je ostalo pripalo Kjetilu Andre Aamodtu, pobjedniku u Torinu, Salt Lake Cityju i Albertvilleu.

KOSTELIĆ 16.

"Činio sam mnogo pogrešaka, od kojih je jedna bila prilično velika. Staza nije toliko teška, no dosta je neravna i uništena, što je diktiralo i tempo i brzinu", komentirao je za HTV svoj nastup Ivica Kostelić. "Sada mi slijedi kombinacija. Ključno će biti dobro odvoziti spustašku vožnju, a potom će se sve odlučivati u slalomu", zaključio je.

Miller, koji se tek prije nekoliko mjeseci vratio iz privremene mirovine i odlučio se još jednom okušati na olimpijskim igrama, ponovno je dokazao neprijepornu klasu i sve do starta sjajnog Norvežanina suvereno držao vrh, na koncu osvojivši drugu poziciju. U karijeri je na olimpijskim igrama do sada u vlasništvu imao dva srebra (veleslalom i kombinacija u Salt Lake Cityju), te broncu (spust u Vancouveru). Kako bi u potpunosti zaokružio fantastičnu karijeru, preostaje mu još jedino osvojiti slalomsko odličje.

Olimpijska je bronca iznenađujuće, pak, pripala Andrewu Weibrachtu. Skijaš iz olimpijskog Lake Placida do sada u karijeri niti jednom nije doskijao do plasmana u najboljih deset - u Svjetskome kupu drži dva jedanaesta mjesta iz Kitzbühela 2009. i 2010. godine - no u Whistleru je iskoristio odličan startni broj, 3, te doskijao do bez premca najboljeg rezultata u karijeri.

Spustaški pobjednik Didier Defago nije se najbolje snašao na iznimno tehnički zahtjevnoj stazi, te je zauzeo tek 15. mjesto. Njegov je reprezentativni kolega i imenjak Didier Cuche osvojio 10. mjesto, dok su potpuno podbacili Austrijanci Michael Walchhofer i Benjamin Raich.

Samo dvije stotinke sekunde nedostajalo je Talijanu Werneru Heelu da se upiše među osvajače odličja, a samo je stotinku sporiji bio domaći adut, Erik Guay. Nesretni Kanađanin bio je odličan i u Torinu, no medalja mu je tada izmaknula za deset stotinki. Talijanske su boje u prvih deset, pak, obranili još i Christof Innerhofer i Patrick Staudacher na šestoj i sedmoj poziciji.

Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić odradio je tehnički solidnu, mirnu vožnju. Iznimno je precizno Profesor prošao stazu nazvanu po jednome od "Crazy Canucksa", Daveu Murrayju, no nedostajalo mu je brzine, zbog čega se u konačnici pozicionirao na 16. mjesto.

Utrku je obilježio i novi teži pad u donjem dijelu staze. Švedski veteran Patrick Jaerbyn prekasno je ušao u vrata poslije trećeg prolaznog vremena i nespretno nekoliko puta čak i glavom udario u snijeg. Pravo će se stanje njegove ozlijede, ipak, znati nakon detaljnijih pregleda.

Natko Zrnčić-Dim nije imao sreće s visokim startnim brojem, te je svoj nastup završio u drugoj zaštitnoj ogradi. Neugodno je izgledao pad mladog Zagrepčanina neposredno poslije drugog prolaza, kada je ostao na unutarnjoj skiji i jednostavno proklizao izvan staze. Na svu sreću, osjeća se dobro i pad nije ostavio većih posljedica. Ivan Ratkić solidno je odradio svoj nastup i ostvario najbolji rezultat na olimpijskim igrama u karijeri. U Torinu je prije četiri godine bio 36. u superveleslalomu, a 41. u spustu.

Whistler Creekside, superveleslalom:
1. Aksel Lund Svindal (Norveška, ATOMIC) 1:30.34
2. Bode Miller (SAD, HEAD) +0.28
3. Andrew Weibrecht (SAD, ROSSIGNOL) +0.31
4. Werner Heel (Italija, ROSSIGNOL) +0.33
5. Erik Guay (Kanada, ATOMIC) +0.34
6. Christof Innerhofer (Italija, ROSSIGNOL) +0.39
7. Patrick Staudacher (Italija, HEAD) +0.40
8. Carlo Janka (Švicarska, HEAD) +0.49
9. Tobias Gruenenfelder (Švicarska, STOECKLI) +0.56
10. Didier Cuche (Švicarska, HEAD) +0.72
...
16. Ivica Kostelić (Hrvatska, FISCHER) +1.13
...
26. Ivan Ratkić (Hrvatska, ATOMIC) +2.33

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!