Zimski sportovi

Amman dokazao poštenje

Antonija Pavlić • petak, 19.02.2010.
Amman dokazao poštenje
Foto: EPA

Međunarodna skijaška organizacija (FIS) potvrdila je kako Švicarac Simon Amman koristi potpuno legalne vezove, suprotno nedavnim optužbama austrijskih trenera. Ammana su Austrijanci, naime, prozvali da se koristi opremom koja nije odobrena, kako bi postigao veću aerodinamičnost i samim time, dulje skokove...

Švicarski skijaš skakač Simon Amman bio je posljednjih dana na vjetrometini podcjenjivanja i optuživanja, poglavito od strane Austrijanaca. Ljubomorni su austrijski treneri, naime, tvrdili kako švicarski "Harry Potter" na velikim natjecanjima pobjeđuje zbog nelegalnih vezova, te ga nazvali običnim varalicom.

"Amman svoje pancerice izrađuje na način da mu omoguće duži let, što nije dozvoljeno. Međunarodna skijaška federacija u ovome slučaju ne smije pokriti oči i uši, već promptno regirati", grmio je austrijski trener Alexander Pointner, u nastavku ipak malo pojasnivši misao.

Vezane vijesti

"Takve smo eksperimente i mi radili, ali isključivo na treninzima. Promjenom vezova pancerice postaju aerodinamičnije i kroz njih se lakše probija zrak. Velika je to opasnost za mlađe i neikusnije skakače."

Međutim, veoma se brzo poslije optužaba oglasio i FIS, odnosno čovjek zadužen za kontrolu skijaške opeme Sepp Gratezer.

"U spornim vezovima nema nikakvih problema. Osobno sam ih pregledao i garantiram da njihovom korištenju nema apsolutno nikakvih zapreka."

Amman je na velikim natjecanjima, a posebice olimpijskim smotrama, oduvijek bio trn u oku Austrijancima. U Salt Lake Cityju 2002. osvojio je oba zlata, na maloj i velikoj skakaonici, a u prvoj se disicplini u Vancouveru također okitio naslovom prvaka. Austrijanci trenutačno imaju trojku najboljih skakača na svijetu, no status favorita opravdao je tek Gregor Schlierenzauer doskočivši do bronce.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.02.2010. u 23:22
    Što su ovi austrijanci naporni, dabogda ne osvojili više nijednu medalju na olimpijadi. Još su mi se zamjerili od Janičinog vremena. Draži su mi čak slovenci od njih :)
    Obrisan korisnik