Zimski sportovi

Oprez, dolaze Finci!

Ante Jukić • subota, 20.02.2010.
Oprez, dolaze Finci!
Foto: EPA

Za razliku od one prethodne, noć iza nas nije donijela iznenađenja na olimpijskom hokejskom turniru. Očekivane pobjede upisali su Švedska, Češka i Finska, a najuvjerljiviji su bili Finci, koji su odličnom predstavom protiv Njemačke pokazali kako su možda i nepravedno gurnuti u drugi plan uoči početka Igara...

Branitelji naslova iz Torina ni u drugom nastupu u Vancouveru nisu bacili u trans svoje navijače, no šest bodova je tu, a to je ono što se traži u ovoj fazi natjecanja. Osam godina nakon senzacionalnog poraza od istog protivnika u četvrtfinalu Igara u Salt Lake Cityju, koji u svijetu hokeja kotira kao jedno od najvećih iznenađenja u povijesti, Šveđani su ponovno naišli na čvrsti otpor bjeloruske reprezentacije, s razlikom što isti ovog puta ipak nije bio dovoljan za nešto više od časnog poraza.

Švedska je utakmicu otvorila odlično - već nakon osam minuta igre aktualni olimpijski prvaci golovima Daniela Sedina i Alfredssona stigli su do 2:0, a kada se polovinom drugog perioda u listu strijelaca upisao i Franzen, sve je upućivalo na lagano odrađivanje posla i nabijanje gol razlike do kraja dvoboja. Ipak, pogodak Meleška pet minuta prije odlaska na drugi odmor, potpomognut sjajnom prezentacijom Mezina na vratima, vratio je Bjeloruse u igru.

Prava ludnica u Hockey Canada Placeu nastupila je u 52. minuti, kada je Meleško postigao svoj drugi pogodak na utakmici, odjednom više nije bilo jasno tko je ovdje jedan od kandidata za zlatnu medalju, a tko jedna od nominalno najslabijih reprezentacija na turniru. Bjelorusija se potpuno oslobodila, bacila je sve karte u napad, i samo su sreća i vratnica spasili Švedsku od trećeg primljenog pogotka nakon udarca Zaharova. Branitelji naslova mogli su odahnuti tek deset sekundi prije kraja, kada je Alfredsson po drugi puta pogodio bjelorusku mrežu i postavio konačnih 4:2.

Vrlo sličnu utakmicu onoj između Švedske i Bjelorusije u nastavku noćašnjeg programa odigrali su Češka i Latvija. I Česi su, naime, krenuli silovito, u prvih pet minuta dvoboja čak su tri puta (Krejci, Plekanec i Jagr) pogodili mrežu Masalskisa, ali onda kao da su se okrenuli nedjeljnom okršaju s Rusijom. "Jednostavno smo stali. Počeli smo previše "daviti" pločicu, nismo se dovoljno kretali, premalo je bilo okomite igre prema golu nakon ta uvodna tri gola", jasno je opisao prezentaciju svoje reprezentacije Patrik Elias.

Čak i u takvom odnosu snaga Češka je na startu druge trećine još malo podebljala svoju prednost (Kaberle), prije nego su Sotnieks i Ankipans postigli golove za Latviju i uvukli određenu dozu nervoze u češke redove uoči posljednje trećine, iako ishod ove utakmice niti u jednom trenutku nije došao u pitanje. Konačnih 5:2 pogotkom u praznu mrežu u samoj završnici utakmice postavio je već spomenuti Elias.

Češku u nedjelju očekuje spektakularni dvoboj s Rusijom, a uspiju li iz njega izaći neporaženi nakon "regularnih" 60 minuta igre, osvajači zlatne medalje iz Nagana osvojit će prvo mjesto u Skupini C.

Kao što je to uglavnom slučaj na velikim natjecanjima, hokejaši Finske svoj posao odrađuju mirno, pomalo u sjeni medijski razvikanijih reprezentacija. Vice-prvaci iz Torina noćas su odigrali odličnu utakmicu protiv nimalo bezazlene Njemačke, pokazavši da se itekako mogu ugurati u borbu za najviši plasman i u Vancouveru.

Finci su kontra Nijemaca demonstrirali svoj klasičan hokej - mirno i racionalno kroz svih 60 minuta, bez imalo razumijevanja za greške protivnika. Za razliku od nekih drugih elitnih reprezentacija, Finska na ovim Igrama odlično koristi igrača više, i upravo zahvaljujući tom segmentu igre današnja im utakmica nije donijela nikakvih problema, iako je prezentacija Njemačke u dvoboju protiv Švedske dala naslutiti tako nešto.

Tuomo Ruutu je u petoj minuti utakmice pogodio s igračem više, a na isti način u drugoj trećini dva gola zabio je Timonen, čime su sve nade Njemačke definitivno potonule. Golijadu Finske je u trećem periodu nastavio drugi braz Ruutu, Jarkko, nakon akcije u kojoj je sudjelovala gotovo kompletna momčad, da bi nekoliko minuta kasnije priču zaokružio Pitkanen, petim pogotkom u ovoj utakmici.

Želi li osigurati direktan plasman u četvrtfinale, Finska u posljednjem kolu Skupine B mora svladati Švedsku. Naravno, isti scenarij vrijedi i za Šveđane.

Skupina B :

Švedska - Bjelorusija 4:2 (D. Sedin 7., Alfredsson 9., 60. Franzen 30. / Meleško 35., 52.)

Finska – Njemačka 5:0 (T. Ruutu 5., Timonen 25., 37., J. Ruutu 48., Pitkanen 50.)

Skupina C :

Češka - Latvija 5:2 (Krejci 3., Plekanec 4., Jagr 6., Kaberle 27., Elias 60. / Sotnieks 36., Ankipans 39.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!