Nogomet

Makar iz inata

Ivana Strahija • nedjelja, 21.02.2010.
Makar iz inata

"Zahvaljujući" financijskim problemima, koji nisu riješeni kad su trebali biti, pred Varteksom je uistinu neizvjesno proljeće. Premda je momčad oslabljena odlaskom Mujanovića, ipak je izvjesno da će na travnjaku izgledati bolje no jesenas, dakako ukoliko se trener Damir Jagačić pokaže pravim rješenjem za kormilom takve momčadi.

Varteks

Trener: Damir Jagačić
Učinak u jesenskom dijelu prvenstva: (11. pozicija, 5 pobjeda, 5 remija, 7 poraza)
Važniji dolasci: Adi Musli (NK Čapljina, BiH), Mario Sačer (posudba iz Hajduka), Josip Kvesić (MSK Žilina, Slovačka)
Važniji odlasci: Zoran Lesjak (NK Međimurje), Danijel Radiček, Goran Mujanović
Raspored na otvaranju prvenstva: Lokomotiva – Varteks 25.02., Varteks – Istra 1961 06.03., Zagreb – Varteks 13.03.

"Imamo dva cilja: plasman među deset na tablici i ulazak u finale Kupa", rekao nam je Samir Toplak, sportski direktor Varteksa. Upravo bi Kup, odnosno ulazak u finale, mogao igračima koji su u velikoj besparici omogućiti vidanje rana, barem s one sportske strane. 24. ožujka i zatim 7. travnja bit će tako Dani D za tu momčad, a Šibenik protivnik s kojim će se trebati znati "pohrvati" ukoliko žele ostvariti svoj cilj.

O Varteksovom proljeću daje misliti i nedavna konferencija za novinare, na kojoj je upravo sportski direktor Toplak, uz potporu kapetana Miljenka Mumleka, objavio: "S igračima sam se u Turskoj dogovorio da ukoliko se financijska situacija ne sredi mi ćemo iz inata odraditi sezonu do kraja, sami naći novac za putovanja i za natjecanje. Zajedno nas drži samo kolektivni duh i moramo ga održati do ljeta bez obzira na sve. A onda ću ja svim igračima dati odriješene ruke da bez odštete odu iz Varteksa ukoliko to budu željeli. Jedino što me interesira ukoliko novac za spas Varteksa ne bude namaknut, tko će se imati obraza doći slikati na stadion."

KLJUČNI IGRAČ: Miljenko Mumlek

I kad svi "napuste brod" Mumlek ostaje. Prava "tampon zona" između svlačionice i ureda Uprave, glas igrača na sjednicama Izvršnog odbora, medijsko lice igračkog kadra Varteksa. No i umoran čovjek, ne fizički, nego zbog problema koji nikako da prestanu. "Umoran sam od svega. Nadam se da svi shvaćaju da je Varteksu ovo zadnja šansa za stabilizaciju, da se konačno riješe dugovi nastali zbog neodgovornosti, okretanja glave od problema i želje da se nitko nikome ne zamjeri."

O novcu i Varteksu uvijek se može pričati, no jasno je da su svi na rubu snaga od moljakanja, žicanja i prosjačenja. Umjesto da nogomet u Varaždinu bude pravi biznis, s obzirom na količinu kvalitetnih igrača koje proizvodi Omladinski pogon, Varteks je spao na to da se mora radovati deblokadi (koja još nije provedena do kraja) i eventualnoj isplati jedne plaće. Tu će plaću, s obzirom da su svi nogometaši po sili zakona obrtnici, sigurno sva sretna "pojesti" država za daće i doprinose.

Zbog novca trpi i trening, a najmanje su dva igrača tražila da ih se oslobodi treniranja dvaput na dan jer nemaju novac za gorivo, pa treniraju s nižerazrednim klubovima, a neće biti dobro ukoliko se i ostali povedu za njima. Sve ovo je dakako u domeni Uprave i o njenoj sposobnosti ovisi kako će i kada biti riješeno. Što prije to bolje, najbolje još jučer.

Sa sportske strane, iznimno će bitna biti utakmica Varteksa protiv Lokomotive u Zagrebu, i to već u četvrtak 25. veljače. Ukoliko s tog teškog gostovanja Varaždinci uspiju donijeti pozitivan rezultat, moglo bi im to dati vjere da imaju u sebi ono potrebno za uspjeh.

PRESUDA: Mnogo toga u zraku

Bez Mujanovića i Beseka, ali s Kvesićem koji je riješio lijevi bok i uz povratak Sačera, nešto skrušenijeg nakon epizode u Hajduku i spremnog za 100-postotni angažman na travnjaku. "Na papiru" ekipa izgleda kompaktnije, tim više što će Brezovec i Smrekar biti u punom pogonu, a to nisu bili na početku sezone. Mnogo toga ovisit će o tome koliko će se trener Damir Jagačić prilagoditi prvoligaškom natjecanju i koliko će dobro znati voditi svoju ekipu u utakmicama. Plus je i 17 kola prvoligaškog iskustva koje su oni najmlađi u Varteksovoj ekipi skupili.

Jedina nepoznanica ostaje još trener Damir Jagačić, koji do sad još nije vodio prvoligašku ekipu. Pokupio je Jagačić kritike zbog velikih promjena u načinu treninga, koji fizički nisu toliko zahtjevni, no "obranio" ga je kapetan Mumlek, kazavši: "Prvenstvo će biti žustro i kratko, pa su pripreme logično koncentrirane na igru. Istina, promjene u treningu i načinu vođenja treninga su drastične, više je pažnje posvećeno građenju igre, posebno napada. No samim time što u momčadi nema povreda znači da smo fizički spremni."

Dakle, Varaždinci će sezonu odigrati, ako radi ničeg drugog onda iz prkosa. Nadajmo se ipak onoj sretnijoj varijanti, koju je doduše najavio predsjednik Zlatko Horvat, ali u koju zbog nekoliko takvih istih a neostvarenih najava, nismo spremni odmah povjerovati. No ako se osmjehne Fortuna i na financijskom planu, vrlo lako je moguće da Varaždinci ostvare oba svoja cilja.

Pobjeda nad Slavenom 1:4

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 75:10-55
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Gomez6921.02.2010. u 09:28
    mumlek legendo!!
    Gomez69