Košarka

"Ne možemo stalno uzlazno"

Ivor Krapac • utorak, 23.02.2010.
"Ne možemo stalno uzlazno"
Foto: Kristijan Komarica

Nepuna dva tjedna nakon što su ih namučili u Grčkoj, košarkaši Cibone nadat će se još boljim vijestima u domaćem ogledu s Olympiacosom, prvim favoritom skupine H euroligaškog Topa 16. Crveni iz Pireja dolaze u Draženov dom nakon osvajanja grčkog Kupa, dok su Cibosi odradili završni turnir Kupa Krešimira Ćosića na kojem nisu briljirali, od čega Velimir Perasović ne bježi - ali se ni ne predaje...

Bez pobjede nakon prva tri kola Topa 16, Cibonini igrači će se u srijedu s početkom u 18:30 sati u prvoj od preostale dvije domaće utakmice u skupini H pokušati pomaknuti s nule. Teško je očekivati da će biti išta lakše nego u Pireju, Olympiacosova kvaliteta i važnost ovog susreta u njihovom lovu na prvo mjesto uoči četvrtfinala gostima daju ulogu velikog favorita, dok Cibosima preostaje odigrati svoju najbolju utakmicu - i nadati se da će to biti dovoljno.

Nema navale na ulaznice

Dolazak prošlosezonskog sudionika euroligaškog Final Foura i kandidata za visok plasman i ove sezone zasad prolazi tiho, bez velike potražnje za ulaznicama. Do utakmice nema puno, ne zvuči najbolje, ali još se stigne promijeniti.

Vezane vijesti

Iz kluba su pozvali navijače da dođu i pomognu, a kao i obično, ulaznice se mogu nabaviti u Fan shopu u Ciboninom prolazu, a na dan utakmice i na blagajnama dvorane.

"Znamo da su, uz Barcelonu, u ovom trenutku možda najkompletnija europska momčad. Prije nekoliko dana su u finalu njihovog Kupa pobijedili Panathinaikos i dokazali supremaciju i u grčkoj ligi", najavio je Velimir Perasović novi ogled s vodećom momčadi skupine, dodajući da će gosti svoju kvalitetu ipak morati dokazati i na parketu, a ako odigraju dobro, i Cibosi će imati svoju priliku.

Po najavi, Olympiacos će u Zagreb doći bez grčkog reprezentativca Ioannisa Bourousisa, koji se ponovno ozlijedio, no Peras to ne vidi kao hendikep kojeg ne mogu nadoknaditi - kako je pokazao ogled s Cibosima u Pireju, Nikola Vujčić i Baby Shaq - Sofoklis Schortsanitis u stanju su pokriti Bourousisov izostanak pod obručem.

Vukušić još na rehabilitaciji

Vedran Vukušić i dalje je na tretmanu bolnih leđa u Daruvarskim toplicama, ostat će tamo do petka, a potkraj tjedna Peras ga očekuje sa suigračima. Ipak, s obzirom na stanku, uvodit će se postupno.

Svi ostali su spremni za srijedu, a bit će i nešto svježiji s obzirom na dva slobodna dana nakon završnice Kupa.

Što može Cibona i kakvu utakmicu očekivati protiv jakog suparnika? Perasović je uvjeren da će se imati što za vidjeti: "Stvarno mi je teško reći što je to dobra utakmica, a što nije. Meni nijedna utakmica nije ružna, sve ovisi o tome kako se gleda - utakmica na malo poena može biti jako lijepa, dok utakmice na sto koševa meni ponekad mogu biti jako ružne... Očekujem utakmicu koju će ljudi uživati gledati, vidjet će vrhunske igrače koje rijetko imaju priliku vidjeti uživo. S takvim igračima, nemoguće je da to bude loša i neatraktivna utakmica".

Kako riješiti skok?

U porazu u Pireju Ciboni je puno problema stvarao Olympiacosov napadački skok, dijelom zbog nekih propusta Cibosa, ali dobrim dijelom i zbog fizičke nadmoći protivničkih igrača. "I u nekim utakmicama koje smo odigrali malo lošije, kao sada u Kupu, imali smo koliko-toliko dominaciju u skoku, tu nismo bili nadjačani, ali u Euroligi je igrače takvog fizičkog potencijala jednostavno teško zadržati u napadačkom skoku - tu smo izgubili utakmicu i protiv Himkija i Olympiacosa".

"Možeš napraviti sve po zanatu, a protivnik te preskoči jer je jednostavno brži, snažniji, gurne te pod košem", osvrnuo se Perasović na skakački deficit u dva dosadašnja gostovanja u Topu 16: "Očekujem da ćemo na domaćem terenu na to odgovoriti bolje, tu je veća energija, igrači se osjećaju bolje pa nekako možemo nadoknaditi taj hendikep koji će sigurno biti prisutan".

Cibosi će je dočekati u malom padu forme, neki igrači nisu u idealnom stanju, ali trener je uvjeren da se to može brzo promijeniti: "Pad nije ništa neobično, apsurdno je očekivati da neka momčad ima stalnu uzlaznu putanju. Imali smo dug period u kojem smo držali dobar nivo igre, ali ovo što nam se dogodilo tjedan prije Kupa, s nekoliko gostovanja zbog kojih smo neprestano bili u avionima i na aerodromima, a van normalnog treninga, ipak se osjeti, možda se nije osjetilo u prvoj utakmici, ali kasnije da".

"Točno je da su neki igrači pali, ponajprije fizički, no kada izgubiš kontinuitet treninga, normalnog ritma života, prehrane, putovanja, to se kad-tad odrazi. Zato sezona i je komplicirana i teška, a ekipe pokušavaju putovati što komotnije da bi ti efekti bili što bezbolniji".

"Četiri mala? Možda"

U pobjedi nad Zadrom u polufinalu Kupa Krešimira Ćosića, kada nije bilo Lukše Andrića, Perasović je pokušao s "četiri mala", s Bojanom Bogdanovićem na krilnom centru - a ne isključuje da će isto probati i protiv Olympiacosa ako bude potrebe.

"Nismo imali namjeru to koristiti jer na taj način smanjujemo našu vanjsku liniju, kada je tu bio i Rozić onda je to bilo sjajno jer smo imali četiri igrača praktički od dva metra na vanjskim pozicijama... No, koristiš ono što imaš, nema plakanja i pokušaja traženja alibija, ukoliko mislim da nam to može pomoći - zašto ne? Ipak, protiv Kleize koji je jednako brz kao krilni igrač to ide teže, oni imaju igrače koji su i brzi i visoki".

Fizički možda ne stoje najbolje, Peras očekuje da će se stanje popraviti s obzirom da slijede četiri utakmice u Zagrebu (Olympiacos, Crvena zvezda, Himki, Zagreb CO u Trnskom), no samopouzdanja ne nedostaje.

Cibosi su triput bili blizu u Topu 16, sada znaju da se mogu nositi i s konkurencijom u ovom društvu: "Bez obzira na poraz u Kupu, momčad je u dobrom ritmu, željni su dobre igre, ali treba reći da igramo sa suparnicima koji nas mogu dobiti i kad igramo jako dobro. Za nas je najvažnije da pokušamo rasti iz dana u dan, a ovakve utakmice u tome sigurno puno pomažu".

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Cibona94:97Olympiakos
Himki83:94Baskonia
1Olympiakos 51+32
2Baskonia 33-6
3Himki 33-11
4Cibona 15-15

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!