Košarka

Cibosi hrabro pali

Branimir Korać • srijeda, 24.02.2010.
Cibosi hrabro pali
Foto: FaH

Cibona je još jednom odigrala sjajnu utakmicu protiv jedne od najboljih europskih momčadi, Olympiacosa, no ponovno je ostala tri poena kratka. U igri živaca u završnici susreta Olympiacos je bio mirniji te je na kraju slavio 97:94...

Cibona je upisala i četvrti poraz u drugom krugu Eurolige, ali i četvrti put zarađuje pohvale za prikazano. U sva četiri poraza Cibona je bila posve konkurentna, tri utakmice je gubila u posljednjim trenucima što i ne čudi s obzirom na "dužinu" klupe i neiskustvo dobrog dijela igrača. Stoga otpor ovako snažnoj momčadi Olympiacosa zaslužuje svaku pohvalu, a da je Perasovićeva momčad slavila, nitko ne bi mogao reći kako je do pobjede došla nezasluženo. Baš kao i u Pireju.

Naš euroligaš je dobro krenuo u utakmicu i u prvoj četvrtini brzo stekao prednost zahvaljujući tricama Tomasa, Udriha i Gordona. To je Cibonu odvelo na lijepih 15:7 uz vrlo borbenu igru s već nekoliko skokova napada u ranoj fazi. Međutim, nije trebalo dugo čekati na Olympiacosov odgovor. Kleiza i Halperin na drugoj strani su odgovorili serijom 7:0 za rezultatski preokret, ali na identičan način uzvratila je i Cibona te otišla na odmor s vodstvom 25:18.

Nakon trice Udriha na početku druge četvrtine za najviših 28:18, Olympiacos je ekspresno odgovorio s velikih 13:0 i vratio rezultatsku prednost na svoju stranu. U prvoj četvrtini Kleiza je bio čovjek kojeg Cibosi nisu mogli iskontrolirati da bi u drugoj četvrtini probleme počeo stvarati Mavrokefalidis.

Ipak, unatoč tom impulsu i seriji čak 13:0, Olympiacos nije uspio odmaknuti i na poluvrijeme se otišlo s malom prednosti Cibone 45:43.

Bilo je vrlo važno nastaviti u dobrom ritmu i na startu drugog poluvremena jer bi odvajanje Grka bilo kobno. Olympiacos je uspio napraviti startnih 6:0 u drugom poluvremenu, no srećom tu je i stao i Cibona se tricama Gordona i Tomasa držala u malom zaostatku.

Na drugoj strani se u drugom poluvremenu posve razigrao Miloš Teodosić koji je predvodio novu seriju Olympiacosa za bijeg na visokih 66:58. Tada nije izgledalo nimalo dobro za Cibonu na terenu, ali dobrom obranom uspjeli su se vratiti u završnici četvrtine te ubačajima Bogdanovića i Gordona se približiti na 67:65. Olympiacosu je za posljednji napad u četvrtini ostalo svega pet sekundi, no i to je bilo dovoljno Papaloukasu da se digne s osam metara i ubaci tricu sa sirenom.

U posljednjoj četvrtini na početku se nastavila bitka Gordon - Teodosić koju je lagano dobivao Teodosić i odveo Olympiacos ponovno na plus sedam, 80:73. Nakon trice Childressa Olympiacos je pobjegao na najviših 84:75, no onda se Cibona ponovno budi.

Perasović je naložio igranje zonskog presinga i Olympiacos se kao brojni Cibonini protivnici ove sezone našao u problemima. To je omogućilo Cibosima ostanak u igri, a 41 sekundu prije kraja nakon polaganja Gordona uz prekršaj Papaloukasa Cibona je smanjila na 92:91. Olympiacos ponovno nije uspio organizirati napad, Tomas je ukrao loptu Kleizi nakon čega Papaloukas radi prekršaj nad Gordonom, udara reklamu i dobro prolazi iako je mogao dobiti tehničku pogrešku.

Gordon je ubacio oba bacanja i doveo Cibonu u vodstvo da bi na drugoj strani istom mjerom uzvratio Kleiza. Ciboni je za napad ostala 21 sekunda, no osam sekundi prije kraja Bogdanović je blokiran na trici i kreće se u završnicu s linije slobodnih bacanja. Prvi je stao na liniju Teodosić koji ubacuje samo jedno i odmah napravio prekršaj nad Gordonom. No i Gordon ubacuje samo jedno bacanje, na drugoj strani Teodosić ovaj put ne griješi i Olympiacos dolazi do tri poena prednosti. Tomas je posljednji završio na liniji, promašio je prvo i namjerno drugo bacanje, ali Cibona nije stigla do skoka u napadu i Olympiacos slavi.

Odlična utakmica u Domu Dražena Petrovića u jednako tako odličnoj atmosferi. Ciboni nije puno nedostajalo da priredi iznenađenje, no Olympiacos se kao i u prvoj utakmici provukao.

Jamont Gordon bio je sjajan s 32 poena i pet skokova dok je Marko Tomas dodao 20 poena. U redovima Olympiacosa Teodosić je ubacio 22 poena uz šest asistencija, a Kleiza je dodao 20 poena.

Ovim porazom Cibona se i matematički oprostila od četvrtfinala Eurolige.

Euroliga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Cibona94:97Olympiakos
Himki83:94Baskonia
1Olympiakos 51+32
2Baskonia 33-6
3Himki 33-11
4Cibona 15-15

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.02.2010. u 10:28
    s obzirom na momčad koju imaju, rezultati su bolji od očekivanja. mada imam dojam, osim onih par utakmica kada je rađa igrao u ciboni,cibona već 20-tak godina nema vrhunskog ili bar solidnog centra. a žorić im je bio loš... teško je živjeti samo od šuta,a osim trohe kojeg trener ne želi,cibona nema... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Gomez6924.02.2010. u 22:44
    ma ni onih 300 gledatelja kolko je falilo nije moglo protiv onih sudaca,... nebi oni tehničku papalukasu sudili,...
    Gomez69
  • Obrisan korisnik24.02.2010. u 21:50
    Šteta, opet tako blizu, ali ipak daleko. Ništa se igračima i trenerima na cijeloj ovoj sezoni, pa tako ni na ovoj utakmici ne može prigovoriti. Dapače, zaslužili su sve pohvale.Svaka čast svim gledateljima koji su bili na utakmici i koji su kroz ovu sezonu podržavali Cibonu. Ali, imam osjećaj da bi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • H.E. Pennypacker24.02.2010. u 20:59
    šteta, no nije ovo nikakva tragedija, rijetko koja momčad za 4 poraza može dobiti zapravo više pohvala nego kritika. uz tolike probleme dojam je zapravo odličan, a ako netko proziva lošu sreću, što se mene tiče možemo ovu sezonu ispucati svu nesreću pa neka nam se sljedeće vrati :) i samo bih htio... [više na forumu]
    H.E. Pennypacker