Zimski sportovi

Slovačka skinula branitelje naslova

Krešimir Ferlak • četvrtak, 25.02.2010.
Slovačka skinula branitelje naslova
Foto: EPA

Ništa od obrane zlata za Švedsku. Nakon velike borbe u jednoj odličnoj i uzbudljivoj utakmici, Slovačka je imala potez više i odlazi u polufinale domaćinima turnira.

Nakon osvajanja Svjetskog naslova, ovo je najveći uspjeh Slovačke u njihovoj povijesti. Svladali su aktualne olimpijske pobjednike Šveđane sa 4:3 i izborili polufinale. Ključna je bila igra s igračem više, Slovaci su zabili dvaput, a Šveđani svoje tri prilike nisu iskoristili.

Da nije riječ o četvrtfinalu olimpijskih igara, prvi period ovog susreta bi vrlo brzo pao u zaborav. Nije bilo većih prilika, a svaka je reprezentacija uputila po sedam udaraca na gol protivnika. Slovačka je tri puta imala šansu s igračem više, pa su i njihove prilike bile kvalitetnije, ali Henrik Lundqvist je i dalje bio nesavladiv i još uvijek nije primio niti jedan gol na turniru.

Drugi period je ponudio sasvim drugačiju sliku. Šveđani su krenuli malo bolje, ali tada rade veliku pogrešku. Krivo su mijenjali i zbog viška igrača na ledu zaradili su isključenje. Obično je takve penale najteže obraniti, a tako je bilo i sada. Zabio je Marian Gaborik nakon sjajnog proigravanje Mariana Hosse i Lundqvist je prvi puta kapitulirao u Vancouveru.

Samo 37 sekundi kasnije novi šok za branitelje naslova. Slovaci su povukli jednu brzu kontru koju pogotkom završava Andrej Sekera i Slovačka na brzinu stvara dva razlike. Šveđani su se tek nakon tih pogodaka trgli, zaigrali su mnogo angažiranije i opasnije po vrata protivnika, te su se brzo vratili u igru.

Smanjio je Patric Hornqvist nakon prekrasnog dodavanja neuništivog Petera Forsberga, a izjednačenje donosi Henrik Zetterberg. On je lukavo ubacio pločicu pred gol koja se odbila od braniča Slovačke Milana Jurcine i završila iza Jaroslava Halaka. Vremenski razmak između dva pogotka Švedske bio je 37 sekundi. Zanimljivo.

Šveđani su nastavili sa pritiskom i stvorili su nekoliko opasnih situacija pred Halakom. Nisu zabili i zato je stigla kazna. Opet su Slovaci dobili igrača više, a sada je strijelac Pavol Demitra, koji je odličnim i odmjerenim udarcem skinuo paučinu s Lundqvistovog gola. Pogodak je za Slovačku stigao u idealnom trenutku, samo 48 sekundi prije kraja perioda.

Švedska je otvorila treći period sa dvije situacije s igračem više. Držali su Slovake u šahu, ali je nedostajao mat. I nakon toga se nastavila inicijativa Švedske, dok su se Slovaci odlučili na izbacivanja i kontre. Jedna takva im je donijela novi pogodak. Povukao je Demitra, pucao Marian Hossa, a odbijanac u mrežu sprema Tomas Kopecky.

Međutim, Šveđani ne misle tako lako prodati svoju kožu. Samo pola minute nakon četvrtog pogotka Slovačke, uslijedio je treći Švedske. Zabio je iskusni Daniel Alfredsson i susret je opet bio otvoren. Nastavljali su Šveđani sa napadima, ali Slovačka je odlično sprječavala većinu tih pokušaja već na plavoj, za ostalo se pobrinuo Halak.

Doslovno do zadnje sekunde je Švedska bila u igri, ali do izjednačenja nisu stigli i branitelji naslove su tako u četvrtfinalu predali krunu. Slovačka je bila hrabra, zabili su u ključnim trenucima, pa iako su uputili samo 14 udaraca na gol u cijelom susretu, idu u polufinale na noge Kanadi. I nisu bez šanse.

Četvrtfinale:

Švedska – Slovačka 3:4 (Hornqvist 34., Zetterberg 35., Alfredsson 50. / Gaborik 28., Sekera 29., Demitra 40., Kopecky 50.)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!