Zimski sportovi

Kineskinjama svjetski rekord i zlato

Goran Markuš • četvrtak, 25.02.2010.
Kineskinjama svjetski rekord i zlato
Foto: EPA

Nakon diskvalifikacije reprezentacije koja već duže vrijeme vlada brzim klizanjem na kratke staze, Južne Koreje, priznat je novi svjetski rekord Kine koja tako prvi puta u svojoj povijesti uzmi zlato na tri tisuće metara dugoj štafeti...

Nakon što je Kanada osvojila prvo zlato na uvodnoj štafetnoj utrci za žene u 1992. godini Južnokorejke su doslovce vladale ovom disciplinom uzevši sva četiri naredna zlatna odličja, no od samog se početka činilo kako bi upravo u Vancouveru moglo biti drugačije.

Međutim, iako su Kineskinje odradila naprosto fantastičnu utrku pri čemu ruše i svjetski rekord Južnokorejke su ponovno bile te koje prve prolaze ciljem samo da bi ih suci odmah po završetku odlučili diskvalificirati zbog blokade Sun Linlin svega šest krugova prije kraja.

"Kim me pokušala proći, no nije mogla i tako je došlo do sudara. Mislim da je sudačka odluka potpuno ispravna", poručila je Sun na što se i njezina sunarodnjakinja, Wang Meng odmah nadovezala: "Nije to nikakvo iznenađenje. Suci su ti koji prate cijelu utrku i što god oni kažu mi moramo prihvatiti".

Fantastično srebrno odličje pripalo je domaćim Kanađankama koje su za vodećom reprezentacijom zaostajale nešto više od dvije i pol sekunde. "Postavile smo novi kanadski rekord i srebro je u samo jedan veliki plus", zaključila je Marianne St-Gelais. Diskvalifikacijom Južnokorejki okoristile su se i Amerikanke koje ni krive ni dužne dolaze do još jednog brončanog odličja.

Svakako vrijedi spomenuti i kako se Wang na konferenciji za novinare pojavila s raskrvavljenim dijelom lica: "Bila je to nesreća. Naime, dok smo slavile pomalo nespretno ogrebla sam se o svoje rezervne klizaljke."

Brzo klizanje na kratkoj stazi (Ž), 3000 m, štafeta, finale:
1. Kina - 4:06,610 min (WR)
2. Kanada + 2,527 sek
3. SAD + 7,471 sek

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!