Rukomet

"Najbolja momčad na svijetu"

Ivor Krapac • četvrtak, 25.02.2010.
"Najbolja momčad na svijetu"
Foto: Davor Sajko

Posljednje dvije utakmice grupne faze Lige prvaka dat će odgovor s koje će pozicije rukometaši Croatia osiguranja krenuti u osminu finala. Zagrebaši s najmanje tri boda iz posljednja dva susreta mogu dohvatiti drugo mjesto i na papiru lakšeg suparnika među posljednjih 16, no dva izazova koji slijede neće biti laka - u nedjelju je prvo na redu Ciudad Real, a tjedan kasnije HSV Hamburg...

Dosad je sve prošlo prema očekivanjima, a posljednja dva kola skupine C hrvatskim prvacima donose priliku i za nešto više. Ispunjena Arena Zagreb će dva tjedna zaredom gurati momčad Senjanina Maglajlije i Mirka Bašića prema što bogatijem bodovnom ulovu protiv španjolskog i njemačkog velikana, a prvi od željena dva koraka Zagrebaši će probati napraviti u nedjelju s početkom u 18 sati, kada u glavni hrvatski grad dolazi Ciudad Real.

Kako se radi o vlasniku tri europska naslova u posljednje četiri godine i momčadi koja je u srijedu u derbiju španjolske Asobal lige pobjedom nad Barcelonom praktički već osigurala titulu prvaka, nije potrebno dodatno isticati koliko težak posao u nedjelju čeka rukometaše CO-a. Jaki su - i bit će favoriti, kako je najavljujući utakmicu istaknuo i Mirko Bašić: "Sinoć smo gledali utakmicu dva velika protivnika i još jednom se uvjerili da igramo protiv trenutno najbolje momčadi na svijetu. Ciudad igra savršeno organizirano, drži ritam i jako ih je teško izbaciti iz kolotećine".

Mirko Bašić nije se složio s tezom da bi odlazak u osminu finala s treće pozicije donio pretežak izazov za Zagrebaše u lovu na četvrtfinale: "Čak i ako ne osvojimo drugo mjesto mislim da sa svim momčadima koje će završiti druge možemo igrati ravnopravno u osmini finala, daleko od toga da ćemo se protiv bilo koga predati".

"Mora se znati da su za sve igrače i nas iz stručnog stožera ovakva dva protivnika koji nam slijede velik izazov. Možda je stvorena previše fatalistička atmosfera da će doći kraj ako se ne ostvari dobar rezultat, no nije tako - mislim da ćemo iz ovih utakmica bez obzira na ishod izaći jači i da će nam sigurno koristiti u daljnjem natjecanju u koje smo se već plasirali", dodao je Bašić, uz nadu da će svi ostati zdravi i na okupu - a u osmini finala mogao bi se priključiti i Zlatko Horvat, koji će se uskoro vratiti nakon teške ozljede koljena.

"Mislim da bi bilo prepotentno reći da smo u nedjelju mi favoriti, oni su apsolutni favoriti, no u našoj je igri u posljednje vrijeme vidljiv velik napredak. Naši igrači koji su sudjelovali na Europskom prvenstvu time su prošli veliko iskustvo, podignuli su razinu svoje kvalitete sigurno za 20-tak posto, prvenstveno mlađi, Gojun, Kopljar i Štrlek", dodao je Bašić, nadajući se da je to dizanje u formi dovoljno da se ozbiljno zaprijeti Španjolcima.

"Iz dana u dan smo sve uigraniji. Imamo dosta solidnu zdravstvenu situaciju, malo problema jedino s Balićem i Valčićem, vjerujem da će Tonči do nedjelje biti potpuno spreman, a Ivano će se 'krpati' koliko može... Pokušat ćemo napraviti sve da pružimo dostojanstven otpor, a ako nam se pruži prilika, probat ćemo iznenaditi europskog prvaka i uzeti bod ili dva što bi nam bila uvertira za posljednju utakmicu protiv Hamburga".

Protiv Ciudada neće smjeti biti slabih točaka kod Zagrebaša, a ako ih bude kod gostiju, hrvatski prvaci bit će spremni iskoristiti ih. "Svaki dan prije treninga gledamo video i pripremamo se taktički, tražimo sitne detalje koje treba uočiti i primijeniti u igri", nastavio je Bašić: "Suština svega je da pokušamo odigrati kvalitetnu obranu kao što smo odigrali protiv Kopenhagena, da golman bude na razini kao što je bio tada, da naša četvorka u sredini spriječi njihovu suradnju vanjske linije s pivotima, što im je osnova igre i nakon Uriosa kojeg više nema, sada s Aguinagaldeom i Jevdokimovim".

"Iz te dobre obrane trebamo pokušati postići nekoliko lakih golova i spriječiti njihove kontre i brzi centar, protiv Barcelone su pobijedili upravo s time, s Källmanom i Abalom zabili su pet-šest golova iz kontre", zaključio je trener Zagrebaša, ističući da bi napad na Ciudadovih postavljenih 5-1 trebao biti nešto manji problem: "Uz naše vanjske igrače, prije svega prvu postavu koja ima brza kretanja, tu im se možemo suprotstaviti i biti ravnopravni u odnosu na njih. Sveukupno, prednost im je što su uigraniji i imaju veće međunarodno klupsko iskustvo, ali ako spriječimo one stvari koje potenciraju u igri u napadu i pustimo ih da pucaju izvana, imat ćemo šansu".

U dvoranu što ranije

Ulazi u zagrebačku Arenu će u nedjelju biti otvoreni dva sata prije utakmice, od 16 sati, a iz kluba su zamolili gledatelje da stignu što ranije kako bi se izbjegle veće gužve.

Prodaja ulaznica ide odlično, očekuje se da će do sutra sve biti rasprodane, a jednako dobro idu i ulaznice za HSV Hamburg tjedan kasnije, kojih je zasad prodano nešto više od 3.000.

Mirza Džomba, koji kao bivši igrač Ciudad Reala dobro poznaje dio sadašnje momčadi, nada se da će u nedjelju veliki plus biti navijači: "Priča se o 15-tak tisuća gledatelja, dakle, bit će 30 tisuća u dvije utakmice - mislim da time prelazimo realne okvire rukometa, opet je Zagreb 'in' i to ćemo dokazati na terenu".

"Znamo mogućnosti gdje bismo ih mogli iznenaditi, moramo odigrati najbolju utakmicu dosad u sezoni ako mislimo uzeti bod ili dva. Jaki su na svim pozicijama, golmanski par savršen, secirati ih pojedinačno je stvarno glupo. U zadnjih pet-šest godina promijenili su 10-tak igrača i uvijek igraju finala Lige prvaka, to je kolektiv, mašina u koju svake godine umetnu dva-tri igrača i taj stroj i dalje melje, ali nadam se da možemo i protiv njih", dodao je Džomba.

"Jučer su imali jako tešku utakmicu, već su riješili prvenstvo, prvi su u našoj grupi - tko zna, možda dođu ne 100 posto napaljeni nego na nekih 90 posto... Ako damo sve od sebe, mislim da imamo objektivne šanse da, ako već ne pobijedimo i ako ništa drugo, 15 tisuća ljudi u nedjelju izađe sretno iz dvorane".

Jakov Gojun priznao je da ima i nervoze: "To je očigledno, a i normalno jer nam dolazi velik protivnik - moramo dati sve od sebe, nitko ne smije zakazati. Daleko od toga da nisu favoriti, ali i mi imamo dobru momčad ove sezone, dižemo se, igramo sve bolje i bolje, ako nam publika da veliku podršku mislim da ih stvarno ovog puta imamo".

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!