Nogomet

Priznaje se samo dvostruka kruna

Vedran Attias • petak, 26.02.2010.
Priznaje se samo dvostruka kruna
Foto: Davor Sajko

Dinamo u nastavak sezone ulazi kao vodeća momčad prvenstva i glavni favorit za osvajanje nove duple krune. Momčad se nije puno mijenjala u zimskom prijelaznom roku, a Krunoslav Jurčić je dobio pojačanja (ili prinove) tamo gdje mu je najviše trebalo - u napadu...

Dinamo Zagreb

Trener: Krunoslav Jurčić
Učinak u jesenskom dijelu prvenstva: 1. mjesto, 12 pobjeda, 3 remija, 2 poraza
Važniji dolasci: Luiz Paulo Hilario Dodo (Inter), Karlo Primorac (Osijek), Šime Vrsaljko (Lokomotiva), Ivan Turina, Domagoj Antolić (Lokomotiva)
Važniji odlasci: Dejan Lovren (Lyon), Dimitrios Papadopoulos (Celta), Ilija Sivonjić (posudba Inter), Carlos Santos (Shandong Luneng Taishana), Mathias Chago (posudba Istra), Guillermo Suarez (posudba Inter)
Raspored na otvaranju prvenstva: 27.2. Dinamo - Croatia, 6.3. Osijek - Dinamo, 13.3. Dinamo - Zadar

Šest bodova prednosti ispred prvih pratitelja, Ciballije i Šibenika, (pre)velikih 11 ispred Hajduka, gol razlika +41 i sve to uz niz europskih utakmica - glasi Dinamov omjer u prvom dijelu prvenstva. Naravno, bez europskih obaveza momčad će biti odmornija i moći će se okrenuti samo domaćim terenima što znači kako bismo na proljeće trebali gledati još bolji Dinamo. Modri su na pripremama odradili nekoliko sjajnih utakmica, još su se bolje uigrali i sve više im se igra bazira na, toliko puta od trenera spominjanim, "automatizmima".

Presuda: Čudo se neće dogoditi

U Dinamu se uvijek priznaju samo trofeji, a kada su Modri toliko kvalitetom, organizacijom i jednostavno svime iznad ostalih - sve osim dvostruke krune bio bi neuspjeh. Naravno, Kruno Jurčić je toga svjestan, skupa s mladom momčadi je "gladan" pobjeda i dojam je kako bi se trebalo dogoditi čudo da Dinamo ne bude novi/stari prvak Hrvatske; čudo kakvo se ne događa.

Sama momčad nije doživjela velike promjene: od igrača koji su konkurirali za prvi sastav otišli su tek Dejan Lovren (Lyon), Ilija Sivonjić (posudba u Inter) i Dimitrios Papadopoulos (Celta) s time što će za Grkom rijetko tko "plakati". Kruno Jurčić ostao je bez dva napadača pa je i - dobio dva: Primorac i posebno Dodo trebali bi zablistati u Dinamu; živi bili pa vidjeli.

Osim pridošlih igrača iz Intera i Osijeka, Dinamo se pojačao iz - Lokomotive; zapravo, prema pokazanom na pripremama Šime Vrsaljko je zapravo najjače pojačanje Dinama u ovom roku. Mladi Zadranin odlučno je zgrabio mjesto desnog bočnog i u nastavak sezone ulazi kao prvi izbor trenera dok će Etto morati čekati svoju priliku. Osim Vrsaljka, Domagoj Antolić će također raditi s prvom momčadi i dobivati prilike dok su još neki juniori, prije svih Šitum, Mlinar i Komorski na pripremama pokazali kako Dinamo mirno može prodavati igrače jer svijetla budućnost napeto čeka svoju priliku u najdražem dresu.

Ključni čovjek: Mario Mandžukić

Iako je Pedro Morales u jesenskom dijelu prvenstva statistički bio najbolji igrač Dinama i cijele lige, još ćemo jednom, sada stvarno zadnji puta, proglasiti Marija Mandžukića ključnim igračem Dinama. Mandža je nekoliko puta rekao kako su "mušice" iza njega, no nisu bile, ali nakon što nije uspio ostvariti toliko željeni transfer - na pripremama se potpuno predao Dinamu. Ako Mandžukić bude pravi, odnosno zabije 15 golova, Dinamo će se prošetati do (oba) naslova.

Ciljeve Dinama zaista ne treba posebno napominjati; posebno ne kada se u Maksimiru već nazivaju prvacima dok "žive" za utakmice polufinala Kupa gdje ih čeka - Hajduk. Finale prije finale vrlo lako bi mogla biti jedina utakmica koja će na Maksimir privući nešto više od par tisuća gledatelja, naravno uz zadnju utakmicu na kojoj će biti 35.000 jer će uz kartu dobiti i majicu, što je prava šteta jer u Dinamu rastu i igraju neki "klinci" koji će uskoro igrati na velikim europskim stadionima i zaista ih se isplati doći pogledati. Prije svih, Milana Badelja o kojem se sve više piše dok mladi Zagrepčanin sve glasnije govori - ne idem iz Dinama dok ne napravim veliki rezultat.

Proljeće pred nama bit će novi zalet Modrih za Europu; naravno, ako ne dođe do prodaje na ljeto pa onda - sve ispočetka.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!