Zimski sportovi

Šesto olimpijsko zlato Björndalena

Maja Giljanović • petak, 26.02.2010.
Šesto olimpijsko zlato Björndalena
Foto: EPA

U trenucima dok je avion Jakova Faka doticao pistu na Plesu u Vancouveru je legenda biatlona Ole Einar Björndalena hitala prema svojoj šestoj olimpijskoj zlatnoj medalji i 11. medalji na Zimskim olimpijskim igrama uopće. Štafeta 4x7,6 km Norveške slavila je ispred srebrnih Austrijanaca i brončanih Rusa.

Legendarni Ole Einar Björndalen u posljednjoj je utrci biatlonaca na 21. Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru u štafeti 4x7,5 kilometara osvojio svoju prvu zlatnu i drugu medalju uopće nakon srebrne u utrci na 20 km. Šesta je ovo zlatna i 11. medalja ukupno (osvojio je i četiri srebrne i jednu brončanu) 36-godišnjaka čime je prestigao njemačkog biatlonca Uschija Disla i učvrstio se na drugom mjestu najuspješnijih sportaša svih vremena iza drugog legendarnog Norvežanina, skijaša-trkača Björna Daehlieja (ukupno 12 medalja od čega osam zlatnih).

U posljednjoj izmjeni Björndalen je preuzeo palicu na prvom mjestu, ali Emil Hegle Svendsen mu je osigurao samo 0,2 sekunde prednosti ispred Austrijanaca (Landertingera). Najveći biatlonac u povijesti treptaj oka je ispred Christopha Sumanna pretvorio u 38,6 sekundi i Norvežanima donio slavlje u štafeti, olimpijski su pobjednici ponovno nakon 2002. u Salt Lake Cityju, a nakon samo petog mjesta u Torinu prije četiri godine.

Halvard Hanevold, Tarjei Bö, Svendsen i Björndalen ukupno su ispucali sedam dodatnih metaka i uživali dok je Sumann, prekaljeni 34-godišnjak, srebrni u pursuitu, promašio četiri puta i bio prisiljen trčati kaznenih 150 metara.

Promašaji Sumanna Austriju su gotovo koštali i srebra, ali je olimpijski pobjednik u masovnom startu Jevgenij Ustjugov za Rusiju nakon 30 km zakasnio dvije stotinke sekunde.

Branitelji naslova iz Torina Nijemci su nakon prve (Schempp) i Šveđani nakon druge (Bergman) držali postolje, ali uzalud im dobra trka kad su se ispromašivali (300 m kazne Birnbachera za Njemačku i 150 m Nilssona za Švedsku) i na koncu se morali zadovoljiti četvrtim i petim mjestom, a proslavili se nisu ni brončani prije četiri godine Francuzi (Defrasne) koji su slovili za jedne od favorita samo da bi zauzeli šesto mjesto.

Štafeta, 4x7,5 km (M):
1.NORVEŠKA (Hanevold, Bö, Svendsen, Björndalen) 1h21:38,1 (7 dodatnih metaka)
2.Austrija (Eder, Mesotitsch, Landertinger, Sumann) +38,6 (9 dodatnih metaka)
3.Rusija (Čerezov, Šipulin, Čudov, Ustjugov) +38,8 (4 dodatna metka)
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!