Zimski sportovi

Sauerbreij okrunila sezonu zlatom

Matej Milanović • subota, 27.02.2010.
Sauerbreij okrunila sezonu zlatom
Foto: EPA

Olimpijski paralelni veleslalom u snowboardu pripao je Nizozemki Nicolien Sauerbreij koja je zlatom okrunila odličnu sezonu. U finalu je svladala Ruskinju Iljuhinu, a broncu je osvojila Austrijanka Kreiner...

Već u kvalifikacijama ispale su dvije kandidatkinje za odličja. Fränzi Mägert-Kohli napravila je veliku pogrešku u prvoj vožnji u kojoj je zaostala skoro pola minute za najboljima. Odlično vrijeme u drugom nastupu je tako bilo potpuno uzaludno. Ispala je i Ruskinja Alena Zavarzina koja je bila dobro plasirana u prvoj vožnji, ali je relativno lošim nastupom u drugoj završila na 17. mjestu, samo sedam stotinki od plasmana u osminu finala.

Najbolja u kvalifikacijama je pak bila Marion Kreiner iz Austrije. U osmini finala ispala je trećeplasirana iz kvalifikacija, njezina sunarodnjakinja Doris Günther. Ispala je i petoplasirana Ekaterina Tudegeševa koja je dobru prvu vožnju protiv Njemice Amelie Kober upropastila diskvalifikacijom u drugoj.

U četvrtfinalu je Kreiner lagano prošla, a relativno sigurno je prošla i Ruskinja Ekaterina Iljuhina koja je izbacila Kober nakon što je Njemica diskvalificirana u drugoj vožnji. Polufinale je izborila i najbolja veleslalomašica u ovoj sezoni, Nizozemka Nicolien Sauerbreij koja je izgubila sekundu i dvije desetinke u drugoj vožnji, ali je ipak sačuvala tri desetinke prednosti protiv austrijske veteranke Claudie Riegler.

Najzanimljivije četvrtfinale bilo je između Njemice Seline Jörg i Austrijanke Ine Meschik. Meschik je zaradila tri desetinke u drugoj vožnji, ali je ipak ostala osam stotinki sekunde prekratka za polufinale.

U polufinalu Iljuhina je napravila fantastičan povratak protiv Kreiner, nakon zaostatka od sekunde i pol u prvoj vožnji. Ruskinja je u drugoj zaradila sekundu i 64 stotinke i neočekivano ušla u finale. Drugo polufinale je pak prošlo bez iznenađenja. Sauerbreij je izgubila prvu vožnju protiv Jörg, ali Njemica nije stigla do cilja u drugom nastupu te je favoritkinji dala priliku da se bori za zlato.

U borbi za broncu Kreiner je bez većih problema svladala Jörg. Puno zanimljivije bilo je u finalu gdje je Sauerbreij izgubila prvu vožnju sa svega dvije stotinke zaostatka. Ruskinja Iljuhina se dobro borila i u drugoj, ali je do cilja stigla s četvrtinom sekunde zaostatka te se morala zadovoljiti srebrom. Sauerbreij je pak odličnu sezonu okrunila apsolutno zasluženim olimpijskim zlatom.

Olimpijske igre, Vancouver, Snowboard, Paralelni veleslalom:
1. Nicolien Sauerbreij (Nizozemska)
2. Ekaterina Iljuhina (Rusija)
3. Marion Kreiner (Austrija)
4. Selina Jörg (Njemačka)
5. Anke Karstens (Njemačka)
6. Ina Meschik (Austrija)
7. Claudia Riegler (Austrija)
8. Amelie Kober (Njemačka)
9. Doris Günther (Austrija)
10. Ekaterina Tudegeševa (Rusija)
11. Camille De Faucompret (Francuska)
12. Alexa Loo (Kanada)
13. Tomoka Takeuchi (Japan)
14. Michelle Gorgone (SAD)
15. Isabella Laböck (Njemačka)
16. Annamari Čundak (Ukrajina)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!