Zimski sportovi

"Usprkos svemu, kući odlazim sretna"

Antonija Pavlić • subota, 27.02.2010.
"Usprkos svemu, kući odlazim sretna"
Foto: EPA

Maria Riesch i Lindsey Vonn najbolje su prijateljice, ali i najveće suparnice. Potonja je Amerikanka, osvajačica dva Velika kristalna globusa, ipak nešto popularnija, no taj status i podatak nije spriječio svjetsku slalomsku prvakinju da ju u Vancouveru pobijedi u broju zlatnih odličja (dva naprama jedan).

Amerikanci su od nje očekivali najviše. Cijeli je svijet alpskoga skijanja u Whistleru ponajprije bio usmjeren na izvedbe Lindsey Vonn, očekivajući žetvu medalja i njeno približavanje nevjerojatnom dosegu Janice Koselić iz Salt Lake Cityja. No 25-godišnjakinja se u više navrata borila s ozljedama - slomila prst i natukla potkoljenicu, te u riznicu pospremila tek dva odličja.

"Kući ću otići sretna, možda samo malo više strgana nego ranije", rekla je Vonn. "Zadovoljna sam jer sam osvojila zlatno odličje po koje sam došla. Znam da nisam uzela sve medalje koje su od mene bile očekivane, ali svoj sam san ostvarila i to ću staviti u perspektivu."

U prve dvije utrke igara bila je prepoznatljiva - osvojila je spustaško zlato i superveleslalomsku broncu, no potom je uslijedilo haklanje kolca u kombinacijskom i redovitom slalomu, te pad u veleslalomu, prilikom kojeg je i slomila palac desne ruke.

Marlies Schild nije bila nesretna izgubljenim zlatom: "Pokušala sam skijati još brže, no to nije bilo moguće zbog prilično slabe vidljivosti i snježne mećave. Sretna sam sa srebrom i trećom olimpijskom medaljom u karijeri."

"Unutarnjom sam skijom zahvatila svježi, duboki snijeg i nisam se uspjela na vrijeme oporaviti", pokušala je pojasniti posljednji slalomski neuspjeh. "Snažno sam krenula, no okončala sam nastup prije no što sam toga bila svjesna."

Zašto je odlučila sa strganim prstom nastupiti i u disciplini koja joj je ove sezone podarila samo ozljede i neuspjehe? "Razmišljala sam o odustajanju poslije pada u veleslalomu, ali sam onda shvatila kako jednostavno nisam takva osoba. Olimpijske su igre posebno natjecanje koje se održava svake četiri godine i morala sam nastupiti i dati maksimum. Nisam ispunila očekivanja drugih, no svoja zasigurno jesam."

"Neću se predati, natjecateljica sam i sportašica u duši i sada mi preostaje samo da se do kraja borim za Veliki kristalni globus. Nikada se neću predati", decidirano je zaključila.

25-godišnja najbolja skijašica svijeta nije propustila prokomentirati niti slalomsku pobjedu prijateljice Marije Riesch. "Iznimno sam sretna zbog Marije. Napravila je sjajan posao spustivši se u onako teškim uvjetima poslije najbolje prve vožnje. Bilo ju je prekrasno gledati."

Lindseyinim izjavama ubrzo je kontrirala i spomenuta Maria, najuspješnija alpinka igara. "Svatko bi očekivao da će se odmarati poslije loma prsta, a ne stajati na snijegu. Bila je iznimno dobra prema meni i otkrila koliko je ponosna na moj uspjeh. Lijepo je imati ju kraj sebe. Obje smo osvojile dvije medalje i odradile dobre olimpijske igre."

"Prekrasno je vidjeti njemačku žensku alpsku reprezentaciju s tri osvojena zlata. Kada jednome u ekipi krene, svi se 'hrane' time", oduševljena je bila starija sestra Riesch spomenuvši veleslalomsko zlato Viktorije Rebensburg.

"Presretna sam i još ne mogu vjerovati da sam osvojila dva zlata. Slalom je rulet i u stotinki se utrka gubi ili dobiva; savršeno je to vidljivo na primjeru moje sestre", dodala je prva Njemica poslije Katje Seizinger i Rossi Mitermaier s dva zlatna olimpijska odličja.

"Bilo je lijepo osvojiti kombinacijsko zlato, no ovo je ipak nešto posebno. Naravno da mi je žao sestre, koja je morala odustati, no nadam se da će brzo sve zaboraviti i krenuti dalje. Svjesna sam da joj se srušio svijet", prokomentirala je.

Do slalomskog je zlata Riesch doskijala u vrlo promjenjivim i teškim uvjetima. "Od prošle godine znam da mogu podnijeti teške uvjete, no pokušala sam i njih gurnuti u drugi plan. Morala sam naći balans između želje za još jednim zlatom i saznanja da jedno najsjajnije odličje već posjedujem. Riskirala sam i napadala, ali zadržala i nešto sigurnosti."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.02.2010. u 13:38
    hvala bogu da ju je prizemljilo... Vonncouver my ass
    Obrisan korisnik