Zimski sportovi

Njemačka u finišu šokirala Japanke

Matej Milanović • nedjelja, 28.02.2010.
Njemačka u finišu šokirala Japanke
Foto: EPA

U team pursuitu za klizačice Njemice su u finalu svladale Japan fantastičnom završnicom. Bronca je pak pripala Poljskoj.

U polufinalu team pursuita za klizačice Japanke su od početka uzele prednost protiv Poljske i postupno je povećavale sve do posljednje četvrtine utrke. Tada su Poljakinje počele smanjivati protivničko vodstvo te su u zadnjem krugu smanjile sa 75 na 19 stotinki zaostatka. Nedovoljno za prolaz, no Japankama je to već bilo upozorenje za finale.

U drugom polufinalu Njemačka je odmah na prvom mjerenju vremena zaostajala pola sekunde, no to je preokrenula već do četvrtog i potom povećavala prednost sve do maksimalnih sekundu i dvije stotinke prednosti na predzadnjem mjerenju vremena. Međutim u samoj završnici Amerikanke su bile puno brže te su smanjile na 23 stotinke zaostatka.

U borbi za broncu bila je velika borba između Poljske i SAD-a uz nekoliko izmjena vodstva. No, u samoj završnici Amerikanke su ostale bez snage te su između pretposljednjeg i posljednjeg mjerenja vremena izgubile sekundu i četiri desetinke, zaostavši na kraju više od sekunde i pol za broncom koja je pripala Poljskoj.

U finalu se pak dogodio pravi šok za Japanke. Japanke su naime povele na početku i sve do osmog mjerenja vremena povećavale svoju prednost vodivši čak sekundu i 72 stotinke. Njemice su potom postupno smanjivale zaostatak i smanjile za čitavu sekundu do predzadnjeg mjerenja vremena, ali su još morale nadoknaditi 74 stotinke. Ipak, to im je uspjelo u nevjerojatnoj završnici u kojoj je Njemačka ciljem prošla dvije stotinke sekunde prije Japana osiguravši zlatnu medalju.

Na kraju valja samo spomenuti da su dva najbolja rezultata u cjelokupnom team pursuitu za klizačice ostvarili Kanada i Nizozemska u borbi za peto mjesto. Te dvije reprezentacije mogu samo žaliti što nisu u četvrtfinalu pokazale pravo lice i ušle u borbu za više pozicije.

Olimpijske igre, Vancouver, Brzo klizanje, Team pursuit klizačica:
1. Njemačka
2. Japan
3. Poljska
4. SAD
5. Kanada
6. Nizozemska
7. Rusija
8. Južna Koreja

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!