Nogomet

"Nema staromodnih sustava"

Borna Rupnik • četvrtak, 04.03.2010.
"Nema staromodnih sustava"
Foto: Davor Sajko

Slaven Bilić je i po povratku iz Bruxellesa u Zagreb bio najzadovoljniji rezultatom prijateljskog ogleda protiv Belgije, a najviše je riječi u hotelu Sheraton bilo o sustavu igre...

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom je otvorila 2010. godinu. U Bruxellesu su izabranici Slavena Bilića svladali Belgiju 1:0, pogotkom Nike Kranjčara.

"Stručni je stožer razgovarao dugo u noć i mogu ponoviti da smo zadovoljni rezultatom ostvarenom na teškom terenu, protiv jakog protivnika - mlade ekipe koja se također priprema za kvalifikacije za Europsko prvenstvo", rekao je u uvodu hrvatski izbornik.

Robert Prosinečki, član stručnog stožera: "Susreli smo se s mladom ekipom koju vodi iskusni izbornik. Spremni su oni i za čuda u kvalifikacijama za EP. Mislim da smo nakon tromjesečne stanke odigrali dobru utakmicu, bilo je važno pobijediti zbog dobre atmosfere. Imali smo i slabijih trenutaka, ali moramo biti zadovoljni".

"Cijeli je susret više nalikovao kvalifikacijskoj utakmici nego prijateljskom dvoboju. Uz pogodak, stvorili smo nekoliko dobrih prilika koje smo mogli - i morali - realizirati. Isprobali smo dva sustava, ali i dali priliku pričuvama, koje zaslužuju sve pohvale. Ne samo da su održali ritam utakmice, nego su trkom i potezima podignuli razinu naše igre", dodao je.

Naravno, sustav 3-5-2 viđen u belgijskoj prijestolnici pobudio je najviše zanimanja. Što se može u budućnosti očekivati? "3-5-2 je jedna od naših opcija. Zasad još nije utemeljena na mnogo treninga nego na razgovorima i skicama na papiru, ali odgovara nam i idealna je u određenim fazama igre", odgovorio je Slaven Bilić.

"Nije to ništa revolucionarno. Neke ga europske ekipe prakticiraju svaki tjedan, a mi već godinu dana razmišljamo o tome", nastavio je.

Nikola Jurčević, član stručnog stožera: "Ukupna ocjena ispita u Bruxellesu je vrlo dobar. Naš je cilj da budemo odlični kada to bude najpotrebnije, na početku kvalifikacija. Čeka nas veliki posao".

Taj bi sustav, vjeruje izbornik, mogao pogodovati nekolicini hrvatskih reprezentativaca: "Imamo petoricu ili šestoricu kojima to savršeno paše, između ostalih i strijelcu Kranjčaru. Raspolažemo igračima koji na boku mogu igrati u paru, ali ga uz pomoć ostatka momčadi mogu držati i sami".

No, Bilić nije želio otkrivati kako će kritični lijevi bok biti pokriven na putu prema Poljskoj i Ukrajini: "Imamo još malo vremena do početka kvalifikacija. Postoji nekoliko kandidata i rješenja. A hoće li jedna varijanta biti stalna ili ćemo kombinirati ovisno o protivniku, ostaje za vidjeti".

Dogovor u Ateni

Hrvatsko će izaslanstvo u Ateni dogovarati raspored kvalifikacijskih utakmica za odlazak na Europsko prvenstvo 2012. godine. "To je jako važna stavka i zato smo odgodili sastanak do poslije Belgije", naglasio je Slaven Bilić, "a na neke stvari nećemo pristati, dok je sve ostalo stvar dogovora. Ključan je čimbenik stanje naših igrača".

Aljoša Asanović nije želio otkrivati previše pojedinosti: "Svoje ćemo planove zasad zadržati za sebe, a treba voditi računa da će i Grci i Izraelci inzistirati na svojim idejama".

"Utakmica protiv Belgije ne znači da odustajemo od sustava 4-4-2. Ta nam je igra donijela 70% pobjeda u svim dosadašnjim susretima, no imamo polivalentne igrače koji se mogu prilagoditi kada to zatreba i možemo mijenjati sustav bez uvođenja novih igrača s klupe", istaknuo je Slaven Bilić.

Osvrnuo i na kritiku da je sustav 3-5-2 staromodan: "Nema staromodnog sustava, samo staromodnih igrača. Razgovarali smo o tome unutar stožera i pokušavamo se držati svojih ideja jer su se do sada uglavnom pokazivale dobrima. Bitna je kompaktnost, bez obzira smatra li se da taj sustav odumire. Ponekad ga koristi i Barcelona pa se ne govori da igra staromodno".

Naposljetku se dotaknuo i kapetana Darija Srne, koji u Bruxellesu nije oduševio. Nije to Srna iz svojih najboljih reprezentativnih dana, ali Bilić kaže: "Radi se o našem kapetanu, vođi i jednom od glavnih igrača. I u Europskoj ligi su ga označili kao najboljeg igrača Šahtara, a prate ga i europski velikani koji sigurno ne kupuju slučajno".

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani04.03.2010. u 23:51
    Nema staromodnih sustava ali ima staromodne igre!
    Bogomdani
  • Mihalj04.03.2010. u 22:44
    beaver koji si ti doktor nogometa. nisi znao da barca tu i tam zna tako igrat. al ključno je da se znamo transformirat iz 1-og u 2. sustav kad to zatreba a ne da kao nekad uvijek igramo isto i isto 3-5-2 kakav god bio protivnik. iako nije mi baš jasno ovo sad kemijanje s 3-5-2 mislim da sustav nije... [više na forumu]
    Mihalj
  • Obrisan korisnik04.03.2010. u 21:41
    Kakav Cicin sustav?????????????????????????? U tom sustavu smo sovijili 3. mjesto 98. Pa nije niti ćirin niti cicin.. Ali je malo zastario... Ali to se radi o detaljima, o sitnicama, o tom dal če srna, čale, pranjić ili ćorluka igrat bliže ili dalje od crte, odnosno bliže našem ili njihovom golu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • beaver04.03.2010. u 21:13
    nije staromodan...hahahaha iz 80tih...netko ne igra osim nekih saromodnih italijankih trenera... bilicu nemoj se sramotiti i osavi posao onima koji znaju kako se radi
    beaver
  • Mihalj04.03.2010. u 18:32
    kao prvo to nije nikakav cicin način igre jer smo tak igrali i prije cice i cico nije završio tak kak je završio zbog sustava igre nego nekih drugih stvari
    Mihalj