Košarka

Cibona sve usamljenija

Ivor Krapac • ponedjeljak, 08.03.2010.
Cibona sve usamljenija
Foto: Kristijan Komarica

Iako je tri kola do kraja još prerano za svođenje računa, protekli vikend približio nas je Final Fouru NLB lige sa samo jednim hrvatskim predstavnikom, vodećom Cibonom. Momčad Velimira Perasovića je pobjedom u Trnskom udaljila oslabljeni Zagreb CO od završnog turnira, Zadar je praktički eliminiran porazom u Sarajevu, dok su Cedevitine šanse ostale male bez obzira što su dobili FMP...

Gradski derbi u Trnskom donio je reprizu nedavnog finala Kupa Krešimira Ćosića, ali s promijenjenim odnosom snaga. Bez ozlijeđenih i(li) bolesnih Mulaomerovića, Krstića, Miljkovića, Babića, Bašljana i Dijana, Zagreb CO nije uspio ponoviti finale Kupa i dobiti Cibonu, a četvrti uzastopni regionalni poraz (Cedevita, Široki, Partizan) ostavio ih je s pobjedom zaostatka za Hemofarmom i Budućnosti, dvojcem koji je uz omjer 14-9 trenutno na posljednje dvije pozicije za Final Four, uz već sigurne Cibose i Partizan.

Potkraj siječnja, nakon domaće pobjede nad Radničkim, sve je izgledalo puno ljepše za Mrave. No, u međuvremenu su "zaboravili" dobivati u NLB ligi, a crna serija od četiri poraza ostavila ih je bez prava na novu pogrešku u rasporedu koji nije najlakši. U subotu ih dočekuje Helios, koji se bori za izbjegavanje posljednjeg mjesta i ostanak u ligi, pretposljednje kolo u Trnsko dovodi Hemofarm, dok za kraj čeka gostovanje u Zadru, koji bi se tada mogao boriti za sedmu poziciju i kvalifikacije Eurokupa. Hemofarm i Budućnost sada su korak ispred, njihovu pobjedu prednosti neće biti lako nadoknaditi...

Momčad Denisa Bajramovića borit će se sa svojim problemima i probati kompletirati redove za završna tri kola, a Cibona u tu završnicu ulazi puno lagodnije. Nakon što su prošli Trnsko, Cibosima nedostaju još dvije pobjede za osiguranje prvog mjesta neovisno o Partizanovim rezultatima, no prije nego se okrenu domaćim ogledima s Union Olimpijom i Cedevitom i gostovanju kod Radničkog u pretposljednjem kolu, momčadi Velimira Perasovića slijedi utakmica u Vitoriji i šansa da se "skalpom" Caje Laboral dohvati četvrtfinale Eurolige. Sva pažnja sada će biti usmjerena na četvrtak, uz nadu da će Olympiakos pomoći pobjedom u gostima kod Himkija.

Trenutno lutanje Zadra najbolje će opisati komentar Danijela Jusupa nakon poraza u Sarajevu - u utakmici u kojoj je njegovoj momčadi nedostajalo puno toga, ne samo ozlijeđeni Stipčević i Boisa.

"Čestitam Bosni jer je zaslužila pobjedu više od nas, materijalizirala je želju i htijenje na domaćem parketu. Odlučio je šut za tri poena. Za razliku od domaćina, nismo se nikako mogli probuditi, razdrmati, a osim dalekometnog šuta, nedostajala nam je i tranzicija. Vidjelo se da se Bosna odlično pripremila za susret s nama".

Rezultatski gledano, Cibonu muče slatke brige u odnosu na probleme u kojima se nalazi glavni rival. Zadar se tijekom cijele sezone muči u gostima, a novi, već deseti ovosezonski regionalni gostujući poraz bio je posebno bolan s obzirom da se dogodio kod fenjeraša Bosne, koja se s Heliosom bori za izbjegavanje posljednjeg mjesta. Iako su bili bez ozlijeđenih Roka Stipčevića i Vladimera Boise, Zadrani će u tome teško naći opravdanje - kada izgubiš od zadnjega i time se praktički oprostiš od Final Foura, ne može biti dobro.

Otkako ih je u drugoj polovici siječnja preuzeo Danijel Jusup, nije se dogodio pomak kakvom su se u vodstvu kluba očito nadali smjenjujući Zmagu Sagadina, s kojim je Zadar još imao pristojne izglede za završni turnir. Sagadinu je presudio gostujući poraz od Cedevite, no nakon te utakmice, Zadrani su još četiri puta posrnuli u gostima (Partizan, Hemofarm, FMP, Bosna) i dvaput kod kuće (Cibona, Hemofarm), a tih šest poraza bacilo ih je na tek osmo mjesto uz omjer 11-12 - predaleko od završnog turnira.

Hemofarmu i Budućnosti sada je dovoljna još jedna pobjeda u posljednja tri kola da i matematički eliminiraju Zadrane, no Final Four sada više i nije u fokusu Jusupa i njegove momčadi. Pod novim trenerom Zadar ima omjer 1-6 u NLB ligi, jedinu pobjedu proslavili su prije mjesec dana kod Heliosa u Domžalama, zbog čega nakon proteklog vikenda gledaju u leđa svim ostalim (administrativnim) hrvatskim predstavnicima.

Malo tko bi na početku sezone povjerovao da će tri kola do kraja ispred Zadra biti i Cibona i Zagreb i Cedevita, ali Cedevitina subotnja pobjeda nad FMP-om donijela je takav rasplet. Dok su Mravi i Zadrani u posljednje vrijeme u padu, momčad Slobodana Subotića je sve bolja - u devet kola odigranih ove godine imaju omjer 6-3, a u Sutinskim vrelima su bez krivog koraka, s pet pobjeda u isto toliko utakmica.

Cedevita je ovogodišnjim učinkom udvostručila ukupni broj pobjeda i uoči posljednja tri kola ima pozitivan omjer (12-11), što ih je sasvim uključilo u borbu za kvalifikacije Eurokupa. Trenutno su na željenom sedmom mjestu, pobjedu ispred Zadra, no do kraja ih još čeka puno posla - prvo na teškom gostovanju u Širokom Brijegu, a zatim i protiv vodeće dvije momčadi, kod kuće protiv Partizana i u Draženovom domu protiv Cibone.

Među ostalim rezultatima, vrijedi izdvojiti važnu pobjedu Budućnosti nad Hemofarmom i novi poraz Union Olimpije, koja nakon gubitka niza igrača sve više gubi i korak u utrci za Final Four. U nedjelju ih je u Ljubljani nadjačao Partizan, čime je momčad Jure Zdovca ostala poravnata sa Zagrebom (13-10) i pobjedu iza Hemofarma i Budućnosti.

Široki je kod Radničkog doživio prvi poraz nakon tri uzastopne pobjede (Crvena zvezda, Zagreb CO, Union Olimpija), a Crvena zvezda namjestila je uzbudljivu završnicu utrke Heliosa i Bosne za izbjegavanje posljednjeg mjesta s 31 razlike protiv momčadi iz Domžala, koju vodi Ivan Sunara. Helios i Bosna imaju po pet pobjeda, a momčad iz Sarajeva i utakmicu manje koju će odraditi idućeg ponedjeljka kod kuće protiv Partizana. Ukoliko završe s jednakim omjerom pobjeda i poraza, ispred će biti Bosna zbog bolje koš-razlike (+5) u međusobnim susretima.

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!