Zimski sportovi

Vonn: Srušiti rekorde do 2015.

Antonija Pavlić • petak, 19.03.2010.
Vonn: Srušiti rekorde do 2015.
Foto: EPA

U osvrtu na završenu skijašku sezonu 2009./2010. spominjemo dvije trenutačne vladarice svjetskog skijanja - Lindsey Vonn i Mariju Riesch, te se dotičemo poraznih rezultata hrvatskih predstavnica, koje su rijetko kada na koncu sezone bile na nižim granama...

Spušten je zastor na skijašku sezonu 2009./2010., godinu u kojoj su najbolji svjetski skijaši i skijašice uz napornih šest mjeseci natjecanja u Svjetskome kupu uspješno odradili i 21. Zimske olimpijske igre u Vancouveru.

Mnogo je izvanrednih trenutaka zabilježeno u 44. izdanju Svjetskoga kupa. Najveći je trag, kao i proteklih godina, ostavila fantastična Amerikanka Lindsey Vonn, pokupivši treći uzastopni Veliki kristalni globus, te pridodavši tome rekordni broj pobjeda u jednoj sezoni u karijeri - 11; prestizanje Bodea Millera na vrhu redoslijeda najuspješnijih Amerikanaca svih vremena, te osvajanje spustaškog, superveleslalomskog i kombinacijskog Malog kristalnog globusa.

"Planiram u Svjetskome kupu nastupati još pet godina; mogla bih karijeru okončati na Svjetskom prvenstvu 2015., ako će ono biti održano u Vailu", kaže olimpijska i svjetska spustaška prvakinja. "Umorna sam i neko vrijeme želim zaboraviti na skijanje, otići u toplije krajeve. U sljedećoj sezoni svakako namjeravam napredovati u tehničkim disciplinama, osjećam da u tom sektoru imam još dosta prostora."

Od 1962. godine tri uzastopne titule najbolje skijašice svijeta osvojile su samo legendarna Austrijanka Annemarie Moser-Pröll, koja je od 1971. do 1975. u riznice pospremila čak pet Velikih globusa, te Petra Kronberg, trostruka najbolja od 1990. do 1992. godine.

Negdašnju kraljicu brzine, Moser-Pröll, često se u posljednje vrijeme uspoređuje upravo s Vonn, a mnogi su i čvrsto uvjereni kako će u narednim godinama 25-godišnja Amerikanka nadmašiti nekoliko od brojnih rekorda koje je postavila skijašica iz Kleinarla.

"Ne vjerujem da se uopće mogu približiti Annemarie, ono što je ona postigla naprosto je nevjerojatno. Možda bih mogla osvojiti još jedan, maksimalno dva Velika globusa, ali konkurencija je veoma jaka i sve je više vrlo dobrih skijašica."

Tu je činjenicu ove sezone ponovno najbolje potvrdila Njemica Maria Riesch; Voninna je najbolja prijateljica, naime, stala na postolje namijenjeno pobjednicima u svih pet disciplina (14 puta), no glavni razlog njenog plasmana na drugo mjesto ukupnog poretka leži u samo tri ostvarene pobjede.

"U sljedećim ću sezonama zasigurno 'pucati' na Veliki globus, bila bih presretna takvom nagradom za sva trud koji ulažem u treninge. No, Lindsey je trenutačno najbolja", prisnažila je Maria.

Amerikanka je najuspješniju sezonu u karijeri postigla prošavši trnovit put. Ozljeda ramena, lom malog prsta desne ruke, natučena potkoljenica, sedam padova... "Definitivno nikada nisam u jednoj sezoni doživjela toliko ozljeda i padova. Vapim za odmorom, no samo kratkoročnim. Premda sam se dokazala u Svjetskom kupu i ostvarila životni cilj osvojivši zlatnu olimpijsku medalju, imam još mnogo osobnih želja i aspiracija", otkrila je.

Ostatak ekipe

Kroz dugu se sezonu pored Vonn i Riesch istaknulo i još nekoliko sjajnih skijašica. Treće je mjesto u ukupnom poretku pripalo švedskoj veteranki Anji Pärson, koja je uskoro najavila oproštaj od profesionalne karijere, a odmah do nje smjestila se velika slovenska nada u sljedeće dvije, tri godine - Tina Maze.

Maze je sezonu okončala nastupajući u svim disciplinama i u 34 utrke jednom pobijedivši, te dva puta stavši na podij. Jedna je od rijetkih koja je prilično uspješno nastupala u pet različitih skijaških disciplina, a usto je i zabljesnula na Olimpijskim igrama u Whistleru, osvojivši srebra u superveleslalomu i veleslalomu. Treba li posebno napominjati kako je vozila svoju, bez premca, najbolju sezonu u društvu svjetske skijaške elite?

U najveća iznenađenje sezone profilirale su se - mlade Njemice. Viktoria Rebensburg s dvadeset je godina postala olimpijskom veleslalomskom prvakinjom, u slalomu smo upoznali mlađu sestru Riesch, Susanne, Kathrin Hoelzl iskočila je i svjetskom naslovu prošle godine dodala veleslalomski Mali kristalni globus, a u sljedeću će sezonu prepune motiva zasigurno krenuti Fanny Chmelar, Christina Geiger, Katharina Duerr...

Kockaste...

Gdje su pak u cijeloj toj priči Hrvatice? Ana Jelušić i Nika Fleiss odradile su još jednu sezonu za zaborav i učinile nov korak unatrag poslije odlaska neponovljive Janice Kostelić. Hrvatska je skijaška heorina svojim uspjesima očito vukla i nadahnjivala i svoje mlađe kolegice, te su one njezinim povlačenjem izgubile niti karijera iz svojih ruku, ostavivši ih duboko u snijegu nekoga europskog ledenjaka.

Ana je manje poena nego ove godine (130, sve u slalomu) prikupila tek u početne dvije sezone u Svjetskome kupu - 2003. je imala 12, a 2004. godine 46 bodova. Nika je pak za tri boda "nadmašila" najslabiju sezonu, onu prvu pravu, premijernu 2003. - 2010. je na konto pripisala 26, a tada 29 bodova. Porazni su to rezultati za hrvatske skijašice koji govore kako se u sljedećim sezonama nešto definitivno mora promijeniti, korjenito.

Problem zasigurno nije u novcu - Hrvatski skijaški savez i Ani i Niki i Ivici i Natku i Daliboru i Tei i svima ostalima nudi prvoklasne uvjete. Možda treneri? Do sada se na njih nisu žalile... Načini treninga? Prehrana? Nedovoljno vježbanje? Razlozi mogu biti mnogi, ali jedno ostaje isto - sljedeće sezone hrvatske kombinezone želimo gledati na daleko višim pozicijama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!