Tenis

Ljubičić osvojio Indian Wells!

Ivor Krapac • ponedjeljak, 22.03.2010.
Ljubičić osvojio Indian Wells!
Foto: EPA

Ivan Ljubičić dohvatio je najveći naslov u karijeri! Ivan je otišao do kraja na Masters 1000 turniru u Indian Wellsu, na kojem je igrao odlično od početka do posljednjeg koraka, a sve je zaključio slavljem u finalu protiv Andyja Roddicka...

Rođendanski tjedan Ivana Ljubičića, nekoliko dana nakon što je napunio 31 godinu, okončan je šlagom na tortu, naslovom kojeg će posebno pamtiti. Drugi hrvatski reket zaključio je sjajan niz u kojem su unatrag deset dana padali i Novak Đoković i Rafael Nadal, drugi i treći na svijetu, napravivši posljednji korak na putu do titule u Indian Wellsu sa 7:6(3) i 7:6(5) u finalu protiv Andyja Roddicka. Kako je igrao tijekom cijelog turnira - sasvim zasluženo!

Pola posla na putu prema pobjedi u finalu dogodilo se u prvom setu, kojeg Ivan nije odigrao najbolje, barem ne u usporedbi s izdanjima iz ranijeg dijela turnira - ali je bio dovoljno dobar da ga dobije. Sve bi možda išlo lakše da je iskoristio 0:40 već u prvom gemu, tri vezane break-lopte od kojih je pravu šansu imao na drugoj, ali otišla je s promašenim prolazom bekhend-dijagonalom u situaciji koja je obećavala više.

Jubilarni deseti

Osim što je najveći u karijeri, naslov u Indian Wellsu Ljubičiću je bio i jubilarni deseti na ATP turnirima. Prije nastupa u Kaliforniji, posljednju titulu uzeo je lani u Lyonu, najavivši da još ima što za reći nakon što se već činilo da su najbolji dani iza njega.

Prvi Masters 1000 naslov Ivanu će donijeti i značajan pomak na ATP ljestvici. Umjesto 26. mjesta, kojeg je dosad držao, u ponedjeljak će biti na 13. mjestu na svijetu.

U nastavku je ozbiljno prijetio i Roddick, odlično koristeći što se Ljubo u prvom dijelu seta mučio s postotkom ubačaja prvog servisa. Najveću priliku Amerikanac je imao u četvrtom gemu, kod vodstva od 2:1, kada je i on došao do 0:40, pa na prvoj break- lopti nekontrolirano promašio forhend nakon Ivanovog napada bekhendom. Na ostale dvije prilike za break hrvatski adut se izvukao s dva prava prva servisa.

Nova velika opasnost dogodila se na Ljubinom servisu kod zaostatka od 5:4, u gemu u kojem je s nekoliko pogrešaka propustio 30:0 i 40:30, pa morao spašavati set-loptu. Na njoj je Ivan ponovno pronašao pravi prvi servis, pomalo riskantno, na Amerikančevu forhend-stranu, no taj Roddickov forhend završio je u mreži.

Do tie-breaka se, tako, došlo bez gubitaka servisa, a tada je Ljubo odigrao blizu kvalitete iz tie-breaka trećeg seta u polufinalu protiv Rafaela Nadala. Prošao je s dva mini-breaka, za početak s dobrim reternom na Roddickovo iznenađenje sa servisom i volejem, uz Amerikančev promašaj teškog bekhend-voleja, a zatim i za vodstvo od 6:3, uz napad bekhendom i izlazak naprijed, na što je domaći adut odgovorio promašenom forhend-dijagonalom.

U drugom setu nije bilo toliko prijetnji breakom. Ivan je kod vodstva od 4:3 imao malu priliku kod 30:30, kada je Roddick u za njega teškom trenutku pronašao pravu forhend-dijagonalu, na crtu, dok je gem kasnije svoje šanse imao i američki adut. Bio je to pravi maraton, s pet izjednačenja i dvije nevezane Roddickove break-lopte, no Ljubo je na obje pronašao pravi prvi servis na suparnikovu forhend-stranu - oba puta su to bili servis-winneri.

Prvi nakon Gorana

Goran Ivanišević bio je posljednji hrvatski pobjednik na turnirima ovog ranga, sada poznatim pod nazivom Masters 1000. Naslove je slavio u ranoj fazi karijere, 1992. u Stockholmu i godinu kasnije u pariškom Bercyju, a sada je dobio društvo - Ljubo je otišao korak dalje nego 2005. u Madridu i Bercyju i '06. u Miamiju, kada je gubio u finalima.

Drugi tie-break krenuo je u smjeru drugog hrvatskog reketa nakon mini-breaka za 2:1, a kada je Roddick kod zaostatka od 4:1 promašajem forhenda izgubio i drugi servis-poen, do naslova je trebao još samo mali Ivanov korak. Ljubo je izborio četiri meč-lopte (6:2), Roddick spasio tri, jednu protiv servisa, no na servis kod zaostatka od 6:5 više imao odgovor - još jedan servis-winner značio je da može početi slavlje drugog hrvatskog reketa i cijelog njegovog stožera.

Obično se kaže da je treća sreća, no Ljubičiću je bila četvrta - nakon tri ranija poraza u Masters 1000 finalima sada je otišao i korak dalje, naplativši sve dobro što je radio kroz cijelu karijeru. Jednu ovakvu titulu zaslužio je i ranije, sada je konačno ima u rukama...

ATP Masters 1000 Indian Wells, 21.3.2010., finale: Ljubičić (Hrvatska, 20) - Roddick (SAD, 7) 7:6(3), 7:6(5).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.03.2010. u 13:02
    I doda bi, velika sramota HRT-a da se ovakve, skoro pa povijesne stvari, ne prenose na nacionalnoj televiziji..........dalo bi se pokrenut raspravu i na tu temu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.03.2010. u 10:28
    zasluženo, sve je čovik steka sam!
    Obrisan korisnik
  • Lomax22.03.2010. u 07:49
    bravooooo
    Lomax
  • Obrisan korisnik22.03.2010. u 05:06
    Bravo majstore.
    Obrisan korisnik
  • andjel22.03.2010. u 04:00
    ovo se može skoro usporediti s ivaniševićevim osvajanjem wimbeldona. kruna karijere
    andjel