Rukomet

Kljaić: "Nemam problema s ljudima iz kluba"

Ivor Krapac • petak, 26.03.2010.
Kljaić: "Nemam problema s ljudima iz kluba"
Foto: FaH

Iako je priliku za vraćanje na klupu dobio neočekivano, Nenad Kljaić nije puno dvojio nakon ponude da ponovno bude trener zagrebačkog Croatia osiguranja. Povratak se, tako, dogodio nekoliko dana uoči prve od dvije utakmice osmine finala Lige prvaka protiv Barcelone, a u razgovoru za Sportnet.hr Kljaić otkriva što očekuje od svoje momčadi u tim susretima, ali i planove za dalje...

Potkraj kolovoza 2007. sve se odvilo brzo i iznenadno kao i proteklih dana. Na kraju priprema s nekoliko poraza previše i pričom o navodnoj nedisciplini u momčadi, s klupe je morao otići Nenad Kljaić, a mogućnost povratka otvorila se nakon što su podjednako neočekivano, ovog puta u završnici sezone, smijenjeni Senjanin Maglajlija i Mirko Bašić. Novi i stari trener Zagreba dobio je poziv u nedjelju - i prelomio jako brzo.

"Nije bilo nikakvih dvojbi oko povratka, nemam nikakvih problema s ljudima iz kluba, direktorom Kalebom i glavnim menadžerom Gopcem, a nisam imao ni zadnji puta. Dogodile su se takve okolnosti, djelomično sam možda ja bio kriv, ali glavni problem nastao je zbog toga što su u velikom dijelu njima bile prenesene stvari koje nisu odgovarale istini i reagirali su tako kako jesu. Treneri su potrošna roba, na taj period se uopće ne bih vraćao, bilo pa prošlo... Preda mnom je novi izazov i vidjet ćemo dalje kako će ići".

Iako nije bio izravno "unutra", od odlaska sa Zagrebove klupe Kljaić se nije udaljio od rukometa ("Možda sam naučio nešto novo, a ono što sam znao nisam mogao zaboraviti za dvije-tri godine"), pa dobro zna i što može očekivati od momčadi koju ima - jače od one koju je vodio prije tri godine. No, dolazak s dvije velike utakmice pred vratima ipak je specifična situacija.

"Sve igrače znam otprije, s nekima sam već radio i poznaju me od vremena kad sam trenirao Zagreb, tu neće biti velikih nepoznanica. Naravno, nedostaje mi vremena da posložim stvari onako kako želim, svaki trener ima svoju viziju igre, svoj sustav. Probat ću osposobiti momčad, prvenstveno popraviti igru u obrani, dok za napad nema dovoljno vremena da se napravi previše - za cijeli sustav igre mora proći više mjeseci da provedete svoju ideju u djelo, tu je potrebno puno treninga, objašnjavanja igračima..."

Zagrebaše je nedavno već vidio u dva ogleda sa suparnicima iz europskog vrha, a u dva domaća susreta koji su donijeli poraze se, smatra, moglo napraviti više.

"I Hamburg i Ciudad Real i Barcelona su vrhunske momčadi, s tim da treba reći da Hamburg u razdoblju kada je dolazio u Zagreb nije bio u dobroj formi - igrački su fenomenalni, po imenima sigurno jači od Zagreba, ali u igračkoj su krizi, a Zagreb to nije iskoristio na domaćem terenu. Ista stvar je bila sa Ciudad Realom kojem neki vodeći igrači nisu ulazili u igru".

"Najbolji pokazatelj da se moglo više je što je Hamburg u ligi na svom terenu s velikom razlikom izgubio od Gummersbacha koji je prosječna momčad. To je dokaz da se i protiv takvih momčadi može dobiti utakmica, samo je potreban pravi pristup igri od početka prvog poluvremena, a Zagreb je odigrao dosta nježno u obrani, bez dovoljne čvrstine, pokretljivosti, što protivnik kažnjava".

Problem, smatra Kljaić, nije samo u pristupu i psihološkoj pripremi za utakmicu, već i u pristupu treningu.

"Utakmica je odraz onoga što se napravi na treningu, ako na treninzima igrate mekano, ne dopustite da se igrači međusobno 'zakrve', odigraju oštro, bez tuče, ali muški - neće biti dobro. Ako to ne provodite na treningu, na utakmici se ne možete 'prešaltati' i odlučiti da ćete odigrati oštro, nije tako jednostavno da samo napraviš 'klik' u glavama igrača".

Koliko će od onoga što je pokušao napraviti u kratko vrijeme igrači pokazati u subotu i tjedan kasnije u uzvratu u Barceloni, Kljaić nije želio predviđati.

"Nadam se da nećemo podbaciti i razočarati publiku, ako i ne prođemo Barcelonu, volio bih da ostavimo bolji dojam nego je Zagreb ostavio u zadnjih nekoliko utakmica. Cilj je da nam publika nema razloga ništa zamjeriti, da ostavimo srce na terenu, probat ćemo svesti individualne greške na minimum, a prognozirati za koliko će to biti dovoljno je teško. Jedno je što smo dosad radili na treningu, a drugo vidjeti kako će igrači reagirati kada dođe utakmica".

O ishodu dva susreta u borbi za četvrtfinale ovisit će i brzina ostalih promjena koje novi-stari trener ima u planu.

"U slučaju da prođemo Barcelonu morat ćemo se posvetiti formi i sljedećem protivniku, a ukoliko ispadnemo, slijedio bi period od dva mjeseca do kraja sezone u kojem bismo već sada gradili sustav igre i polako slagali momčad za sljedeću sezonu. Dva mjeseca bismo imali sada, a zatim i pripreme na kojima ćemo uklopiti sve koji dođu u prijelaznom roku da se sve posloži kako treba. Za slaganje momčadi trebat će period od nekoliko mjeseci, zna trajati čak i godinama da se postigne sve ono što kao trener želiš".

Bit će i igračkih promjena, a iako je o imenima još rano, Kljaić zaziva što više "univerzalaca".

"O novim igračima još nismo razgovarali, sjest ćemo s upravom kluba, vidjeti naše želje i financijske mogućnosti, pokušati poboljšati momčad. Mislim da nam je glavni problem nedostatak kvalitetnih igrača koji mogu igrati obranu i napad, pogotovo obranu, tu ima malih problema trenutno, fali nam pravih obrambenih igrača koji mogu igrati u dva smjera. Rukomet danas traži igrače kao što su naš Tonči Valčić, Karabatić, Jicha, Petar Metličić, eventualno možeš imati jednog specijalista za napad ili obranu, dva ili tri današnja vrhunska razina jednostavno ne tolerira".

Posla neće nedostajati, dobro će doći i pojačanja, a nadajmo se da će Kljaić ovog puta imati dovoljno vremena da ovu momčad napravi čvršćom i oštrijom, onakvom kakvu želi. Kako je cilj dodatno se približiti europskom vrhu, letvica će biti postavljena visoko.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik26.03.2010. u 13:00
    ma tući će Zagreb Barcu!!! takav neki zayebani treba Zagrebašima a pogotovo Baliću.. Manje priče a više igre i prolivenog znoja!! Kod Talanta bi ko bubice svi sjedili, ma ko dječica u školi!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.03.2010. u 09:29
    razmisljaju o ispadanju i slaganju momcadi za iducu sezonu..normalno da onda niti nemaju sanse proc dalje..luzerski stav
    Obrisan korisnik