Nogomet

Veliki derbi za veliko finale

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • srijeda, 07.04.2010.
Veliki derbi za veliko finale
Foto: Duje Bonačić

Probe su završene, uvod je napisan, kreće ono pravo. Hajduk i Dinamo u okršaju koji će današnjem pobjedniku donijeti finale Kupa i prigodu da još jednim trofejem nadopuni svoju riznicu. Bez obzira što je svaki trofej važan, Dinamo u Splitu može biti opušteniji. Pritisak petogodišnjeg posta je na Hajduku...

Hajdukovci se danas vraćaju sa svoje stalne pripremne baze na otoku Braču, svjesni da današnjih 90 (ili 120) minuta može donekle spasiti ili potpuno upropastiti sezonu. Prvenstvo je već odavno izgubljeno, osim titule bježi i mogući europski nastup, što bi u godini proslave stotog rođendana bila prava katastrofa za splitski klub.

"Želim da ovo bude prekrasna predstava, pravi praznik nogometa u kojemu će svi uživati. Trebamo pokazati kulturu, uvažavati sebe ali i protivnika. Naravno da je naš cilj pobijediti i osigurati prolaz u finale", uobičajeno rječit bio je Hajdukov strateg Stanko Poklepović.

Pada rekord

Današnji okršaj između Hajduka i Dinama srušit će rekord u broju gledatelja na jednoj utakmici HNL-a ove sezone. Prema najavama i prodanim ulaznicama, na Poljudu se danas očekuje više od 20.000 gledatelja, što ni jedna domaća utakmica ove sezone nije imala.

"Špaco" je tijekom proljeća uglavnom standardizirao prvih 11, pa će mu problemi s ozljedama poremetiti planove. Najveću "rupu" Hajduk ima na poziciji zadnjeg veznog, gdje su ozlijeđeni i Andrić i oba Ljubičića, pa je prilično vjerojatno da će se u tandem sa Skokom spariti Rubil, a na poziciju desnog braniča uskočiti Oremuš.

"I mi i Dinamo oslabljeni smo zbog neigranja nših ponajboljih veznih igrača, ali mislim da je naš hendikep zbog neigranja Andrića ipak veći nego Dinamov zbog izostanka Badelja. Vrlo sam ugodno iznenađen onim što su ovog proljeća pokazivali Andrić i Skoko na terenu".

U prvoj utakmici Hajduk je igrao bez klasičnog napadača, ovog puta u vrhu napada bit će mladi Vukušić, koji je već jednom zabio u derbiju protiv Dinama prošle sezone. Veliku predstavu moraju odigrati Hajdukovi "playmakeri" Ibričić i Anas Sharbini, bez čijeg punog doprinosa Splićani ne mogu očekivati pozitivne vijesti danas.

Dinamovci nisu razveselili svoje navijače predstavom u prvom ogledu, ali 0:0 je ipak rezultat koji ostavlja puno prostora za prolazak u finale. Naravno, ako se prisjetimo da je lani Dinamo jedva preko bijele točke osvojio Kup nakon što je u Zagrebu slavio s 3:0, ovih 0:0 čini se prilično "tankim" rezultatom, no u Maksimirskoj vjeruju da će momčad sada biti puno angažiranija, psihološki spremnija na tešku utakmicu.

Modri u Splitu u pravilu ne pružaju kvalitetne partije čak ni kada su najjači, dovoljno je prisjetiti se relativno uvjerljivih poraza u proteklim sezonama koje su inače u potpunosti bile obojane plavom bojom. Dinamo teško odgovara na agresivnost Hajduka i pritisak publike, u tome se gubi Dinamova kvaliteta (tehničke vrline, pas igra), a do izražaja dolaze nedostaci (malo fajtera, više "šmekera").

Dres i pozivnica satniku Pavkoviću

Gost Hajduka na današnjoj utakmici trebao je biti čovjek koji je svojom snagom i živonim optimizmom doveo Hrvatsku do suza. Satnik Marko Pavković, koji je po dolasku s misije u Afganistanu u prometnoj nesreći u Zagrebu ostao bez obje potkoljenice, dobio je od Hajdukovog direktora Josipa Grbića dres Hajduka i pozivnicu da bude gost kluba u okršaju protiv Dinama. Liječnici mu nisu dozvolili odlazak iz bolnice, no Pavković je "obećao" Grbiću: "Dolazim na finale!"

Iz te perspektive, možda za Modre nije loše što Kruno Jurčić ne može računati na dva najkreativnija igrača, Badelja i Moralesa, a neće biti ni Miroslava Slepičke. Na papiru je, istina, izostanak dvojice kreativaca, posebno teško zamjenjivog i ove sezone odličnog Badelja, priličan udarac, no u zagrebačkom sastavu vjeruju da imaju igrače koji ih mogu zamijeniti.

"Badelj definira našu igru i igrač je kojeg najteže nadomjestimo. Opet, imamo izbor kvalitetnih igrača koji ga možda ne mogu individualno zamijeniti, no u jednoj kombinaciji mogu donijeti isti efekt", otkriva recept Jurčić.

Početni sastav Dinamov trener nije htio otkriti, pa ga nije lako ni pogoditi. Dvojbeno je gdje će Jurčić gurnuti Sammira koji je u dobroj formi, ali koji tu formu puno više pokazuje u sredini terena nego na krilu, pitanje je i tko će raditi društvo Mandžukiću u napadu, pa i tko će od trojca Kovač-Cufre-Barbarić okupirati stoperske pozicije.

Kakav god sastav bio, Jurčić je jasan po pitanju Dinamovih ciljeva na Poljudu: "Naša želja u Splitu je pobjeda i finale. Volio bih da utakmica bude nogometna i da bude što manje prekida te situacija kada se ne igra nogomet. Nadam se da ćemo ponovno stvoriti puno šansi, a realizacija će doći."

Dakako, želje za dobrim nogometom uvijek čujemo prije derbija, a o takvom nogometu gotovo nikad ne pričamo nakon utakmice – jer ga nema. Teško je očekivati drugačiji rasplet u utakmici koja je Hajduku najvažnija u sezoni, a koja bi Dinamu mogla pokvariti inače rezultatski lijepu godinu.

Što je za Jurčića puno važnije od same igre, kako u hrvatskom nogometu strpljenja i realnosti kronično nedostaje, eventualni neuspjeh njemu bi (nepravedno) uzdrmao stolicu. Neki su već počeli "raditi na tom projektu", pa Kruno treba trijumf čak i više nego sami Dinamo...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.04.2010. u 17:11
    Šteta što u statistici nece bit ukupan broj točnih dodavanja i pokušaja istih... Barcelona sinoć nakon 20tak minua 130 točnih 85%.Sumnjam da ce i jedna strana imati više od 110.
    Obrisan korisnik
  • koolcrash07.04.2010. u 16:13
    nakon utakmice sto posto će netko vikat da je namještena... tako je uvijek tko god dobio... moja vlastita majka govori da je namješteno svaki put kad hajduk dobije dinamo xD
    koolcrash
  • Obrisan korisnik07.04.2010. u 15:46
    Hajduk - Dinamo 2:1
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.04.2010. u 15:38
    dinamo ide dalje iako cujem da je utakmica namjestena da ce bit 1-0 za hajduk
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.04.2010. u 14:59
    HAJDUK 1-3 DINAMO
    Obrisan korisnik