Nogomet

Kako su igrali: Butina junak, pa tragičar

Antonija Pavlić • srijeda, 07.04.2010.
Kako su igrali: Butina junak, pa tragičar
Foto: Bruno Karadža

Što reći o Dinamovim igračima poslije poraza na Poljudu i ispadanja iz ovogodišnjeg izdanja hrvatskog Kupa? Modri nisu zaslužili prolaz ponajprije zbog nedostatka ideja i uopće pravog udarca u okvir vrata, i to gotovo u svih 180 minuta poluzavršnice. Hajduk je bio agresivniji i borbeniji, ali i - sretniji.

Tomislav Butina: Fenomenalno je obranio Cernatov udarac u 30. minuti i preporučio se za video kolekcije najboljih obrana sezone, no zatim sve pokvario pogreškom u 51. Istrčao je daleko od svog gola želeći stići do jedne dubinske lopte prije Strinića, no učinio je to vrlo loše, ponudivši Ibričiću velikodušan poklon. BiH reprezentativac taj dar nije propustio "odmotati".

Robert Kovač: Kapetan modroga broda nadskakao je sve Hajdukovce u prvih desetak minuta utakmice, čak i na polovici terena kada je obrana još bila postavljena prilično visoko. No već je u 14. minuti bio prisiljen mjesto ustupiti Ettu, obnovivši neugodnu ozljedu kosti u stopalu. Njegovim je izlaskom, mora se priznati, Dinamova obrana postala mnogo poroznija.

Leandro Cufre: Prva mu je zadaća bila čuvanje mlađeg Sharbinija - i obavio ju je s gotovo stopostotnim učinkom. Anas mu nije stvorio veće probleme, a Argentinac je usto u 12. minuti presjekao kontru u situaciju kada bi Hajdukov veznjak vjerojatno ušao u "čistu" situaciju "jedan na jedan" s Butinom. Nakon izlaska Roberta Kovača zauzeo je stopersku poziciju i nije se proslavio u prvoj intervenciji. Nije poznato naime zašto je u 30. minuti petljao i pokušavao driblati u svom kaznenom prostoru, izgubivši loptu i poklonivši Cernatu prigodu da nesmetano ugrozi Butinu. U nastavku je pokazao više sigurnosti i očistio nekoliko opasnih situacija, čak pokazavši da je sprinterski jači i od Anasa Sharbinija. Ponajbolji Dinamovac danas.

Luis Ibanez: U 30. minuti je zajedno s Cufreom petljao u svom kaznenom prostoru kada je morao mirnije riješiti "problem". Ponovno je izvodio većinu slobodnih udaraca, no i ponovno je praktički svaki puta pogodio živi zid. Pitamo se kada će taj topovski udarac izvježbati tako da ga jednom uistinu može i upotrijebiti?

Tomislav Barbarić: Solidno je pucao glavom u 6. minuti nakon Sammirova slobodnjaka; u obrani je nekoliko puta dobro skočio, ali i on kao stoper, premda je mlad, mora biti sigurniji i autoritativniji.

Sammir: Što pak reći za Sammira? Napisati da je bio najgori Dinamovac bilo bi neugodno jer bi zasigurno povuklo mnoge kritike, no ne mogu se oteti dojmu da je - bio najslabiji. Brazilac je zasigurno Dinamov najsposobniji, tehički najmoćniji igrač, no pokatkad bi mu netko uistinu mogao "nacrtati" jednostavna, ali efikasna rješenja. Dobar je igrač, u to dvojbe nema, no Dinamo bi s "ubojitim", a ne samo "tehničkim" Sammirom bio dvostruko jači i - produktivniji. Čak se i potpisnica ovih redaka uhvatila za glavu u nemali broj prigoda, kada je modri veznjak komplicirao, predugo držao loptu, pokušao driblati velik broj Hajdukovaca i jednostavno se - igrao s navijačkim strpljenjem. U 45. minuti je požrtvovno uzeo jednu loptu i sjurio se prema Subašiću, no bio je puno prespor i ponovno je izabrao - loše rješenje. Umjesto da smireno uposli dolazećeg Primorca i tako kreira stopostotnu šansu, pucao je, ali - neuspješno. I prezentacija koju je pružio na Poljudu nije izoliran slučaj. Zašto već jednom s njim netko ne popriča?

Adrian Calello: Calello puno trči, ali trka bez učinka obično ostaje slabo ocijenjena. Izašao je kao pobjednik u nekim duelima u obrani, ali i defenzivni vezni moraju igrati prema naprijed, a Calello to danas nije radio. Barem ne uspješno.

Ivica Vrdoljak: Nismo ga previše primijetili. Možda je razlog tomu u činjenici da je Dinamov maratonac danas - slabo trčao. U nekoliko smo ga navrata uhvatili kako predaje loptu i - staje, što nikako nije njegova "mantra". Loš dan?

Mario Mandžukić: Još jedno slabo izdanje Marija Mandžukića kojim se bogati europski prosci sve više ne odlučuju na dolazak u Maksimir. Pamtimo izdanje iz 3. minute kada ga je Sammir lijepo poslužio u 90-postotnu prigodu u šesnaestercu, no Mandžo je loptu katastrofalno primio prsima i - poslao u gol aut. Nije to bilo primanje koje je oduševilo izbornika Slavena Bilića na tribinama poljudskog stadiona. Pohvalno je što se vraćao i mnogo puta "riješio" obrambene teške situacije, no činjenica da bi morao poraditi na napadačkim rješenjima - apsolutno stoji. U 15. minuti je primjerice upropastio sjajnu akciju dodavanjem, a nešto kasnije pucao kada - nije trebao pucati.

Karlo Primorac: Bio je neprimjetan u prvih desetak minuta; nakon toga se probudio i našao u nekoliko solidnih situacija, no rubrika učinka ipak je ostala - prazna. Puno je trčao, nudio se i "spuštao" visoke lopte kolegama, a istaknuo se i topovskim udarcem na tribine kojega je razumio samo - on sam.

Dodo: Brazilac je bio jedan od najaktivnijih na travnjaku, no i na njemu se primijeti da se tek oporavio nakon lakše ozljede. Dosta je trčao i stigao zatvarati i u obrani, a i jedini je uputio kakve-takve udarce prema Danijelu Subašiću. Oba je puta, na njegovu žalost, bio neprecizan.

Etto (od 14. minute): Preuzeo je Cufreovu zadaću čuvanja Anasa Sharbinija i obavio ju dobro u prvom poluvremenu. U drugih je 45 minuta Anas dobivao više prostora, posebice nakon što je Etto krenuo u napad loveći pogodak zaostatka. Srećom po Dinamo - on to nije znao iskoristiti.

Andrej Kramarić (od 63. minute): Ušao je umjesto Karla Primorca, no nije se posebno iskazao. Još je mlad - za njega ima vremena.

Ivan Tomečak (od 79. minute): Pucao je iz voleja u 85. minuti, no Hajdukovci su se panično i agresivno bacali tokom cijele utakmice pa su tako i u toj situaciju uspjeli blokirati njegov udarac.

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • bolan08.04.2010. u 08:46
    šta znači dribljati?
    bolan
  • bubici07.04.2010. u 23:55
    Da nisi žensko i da si ikada u životu igrala nogomet bi malo drukčije gledala i percepirala igru igrača, a onda bi možda i shvatila da kada srednji vezni izbaci dvojicu protivničkih igrača bi bar jedan a ako ne i dva njegova trebala biti sama. To u Dinamu nije tako pa Sammir počne solirati i... [više na forumu]
    bubici
  • Obrisan korisnik07.04.2010. u 23:54
    slažem se s Dinaminjom - sammir danas jednostavno nije imao s kim igrati! OK, može mu se zamjeriti ona situacija s Primorcem, eventualno još jedna-dvije, ali realno je jedini igrao, ulazio u rizik, duel i dobivao veliku većinu istih. Medvjeđu uslugu mu je napravio trener antitalent, suludom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.04.2010. u 20:13
    Mogao je dati loptu Mandukicu dva tri puta u for , nekoliko je puta iz obecavajuci situacija oko sesnesterca mogao napraviti kratki pas , namjestit sut nekom od suigraca , centrirati , ali ne on to nece vec godinama. Previse gusi loptu i igru! Nije produktivan , a Dinamo treba netko produktivan... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Mihalj07.04.2010. u 20:06
    zoran mamić je rekao da oni vjeruju u sammira i da ne vide nikakav problem u klubu u vezi njega ja mu vjerujem lol nego dinamo je danas trebao igrati s 3 napadača i odmah da svi skuže kak bi to trebalo ići a inače se igra s jednim najvipe 2 napadača
    Mihalj