Nogomet

Srebrić: "HNL je bolja no što se piše"

Ivana Strahija • utorak, 20.04.2010.
Srebrić: "HNL je bolja no što se piše"
Foto: Kristijan Komarica

Glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza Zorislav Srebrić podijelio je s portalom Sportnet.hr svoja razmišljanja o Ligi 16, malom nogometu i ženama…

Rodom Petrinjac, po zanimanju diplomirani pravnik, Zorislav Srebrić već je 12 godina neraskidivo povezan s Hrvatskim nogometnim savezom, od kad je zauzeo funkciju glavnog tajnika. Zbog svoje agilnosti i prisustvovanja na svakom većem, pa i manjem lokalnom nogometnom događaju svakako je najeksponiraniji predstavnik hrvatske nogometne vlade. Pristao je biti naš sugovornik o temama koje trenutno muče nogometnu Hrvatsku.

U kakvom je stanju hrvatski nogomet trenutno?
"Ako pogledamo globalno, prošla godina nije bila dobra. Nismo se plasirali na Svjetsko prvenstvo i po prvi puta u deset godina Hrvatske nema na velikom natjecanju. No, ukupni rezultati pokazuju da smo i dalje među deset najboljih na svijetu i među šest u Europi, a to nam svakako daje poticaj da i u kvalifikacijama za EP budemo super. S tog aspekta i s aspekta mlađih reprezentacija, nama ovo razdoblje nije recesijsko."

Kad smo kod reprezentacije, gdje će se igrati kvalifikacijski dvoboj za Europsko prvenstvo između Hrvatske i Grčke u rujnu ove godine, s obzirom da je Split zauzet atletikom?
"Mi i dalje imamo dva izbora, Split ili Zagreb. Jedini je problem u Splitu to veliko atletsko događanje, koje će biti gotovo u nedjelju i mi bismo u teoriji mogli sve pripremiti za utorak i utakmicu reprezentacije, ali taj će nam susret biti od presudne važnosti i moramo imati optimalne uvjete. Što se Zagreba tiče, na Maksimiru će trebati popraviti travnjak da ga se dovede u dobro, ne odlično, stanje za utakmicu."

Prva HNL mnogima nije najdraže natjecanje, čak daleko od toga, a kritike su vrlo glasne. Koje je vaše razmišljanje o našem najvišem rangu natjecanja?
"HNL je mnogo bolja nego što se to piše. Istina, klubovi se muče s financijama što direktno utječe na stvaranje uvjeta. Kad uvjeti nisu barem prosječni, to se osjeti na edukaciji igrača. Ali opet, hrvatske nogometaše, stasale u HNL-u Europa prepoznaje, pa će i ove godine neki završiti u velikim europskim ligama."

Hrvatski nogometni savez često se optužuje zbog 'maćehinskog' odnosa prema 1. HNL. Komentar?
"Ta teza je maliciozna, neistinita i neargumentirana. Svaki klub u Hrvatskoj je samostalna pravna osoba, u 1. HNL klubovi imaju svoju udrugu i natjecanje u krugu tih granica. Sami klubovi su insistirali na takvom obliku samostalnosti, a HNS je to poštovao. Savez međutim i dalje pomaže, upravo smo nedavno dali veliku financijsku pomoć Udruzi prvoligaša i klubovima za pokrivanje natjecanja seniora i mlađih kategorija, tako da smo mi jasno pokazali svoj interes."

Savez osim toga u svojim rukama drži konce odlučivanja o sustavu natjecanja. Hoćemo li i u idućoj sezoni gledati Ligu 16?
"U tijeku je žalbeni postupak na odluke Komisije za licenciranje klubova, a koliko će ih izboriti licence za prvoligaško društvo znat ćemo krajem travnja odnosno početkom svibnja. Moram ipak naglasiti da postoji formalna nemogućnost prekrajanja lige sa 16 na 12 sudionika. Ipak vjerujem da ćemo otvoriti postupak preustroja natjecanja za sezonu 2011./2012."

Ne čini nam se baš da je u interesu hrvatskog nogometa toliko česta promjena sustava natjecanja. To nema utjecaj samo na 1. HNL, već i na sve niže lige.
"To je svakako istina, ali treba shvatiti da su promjene kad uslijede diktirane vanjskim okolnostima odnosno nemogućnostima. Nije dobro svako malo mijenjati sustav natjecanja, ali opet ne treba biti ortodoksan i ne promijeniti ono što ne valja, ako se to uoči u godini ili dvije dana."

Kakva je uopće po Vama ideja Lige 16? Je li to dobar ili loš sustav za hrvatski nogomet, 16 klubova u najvišem rangu?
"Veliki zagovornici Lige 16 dokazano nisu bili vjerni osnovnoj ideji. Treneri su umjesto mladih igrača počeli uvoditi one s iskustvom, a to nije bila namjera. Treba biti pametan i napraviti analizu, jer smo u Hrvatskoj od 1991. probali sve i svašta, osim Lige 10."

Bili ste trener i direktor u najboljem hrvatskom klubu, zagrebačkom Dinamu, upravo ovih dana najglasniji su komentari na kvalitetu igre. Igraju mladi, ali tribina s time nije zadovoljna.
"Svi bi morali biti malo strpljiviji. Ako se u inozemstvo prodaju nositelji igre jasno je da klub ne može u toliko kratkom vremenu stvoriti jednaku količinu vrhunskog kadra. Često me pitaju zašto još nemamo novog Šukera ili Bobana, a moj je odgovor uvijek isti – takve još nisu rodile hrvatske majke."

Što je sa sucima? Može li se reći da Hrvata nema na međunarodnoj sceni?
"Proces izlaska na europsku scenu je jako kompliciran. Ja se sjećam da mi je, a bio sam u društvu našeg predsjednika, trebalo dugo vremena da me prihvate strani kolege. Prve dvije godine samo su nas pozdravljali, treće su nas već standardno uključivali u razgovor, a četvrtoj su me računali kao svoga. Hoću reći, to je mukotrpan proces u kojem je najvažnije biti dosljedan i koncentriran na svoj cilj."

Mediji su puni komentiranja sudačkih odluka, pa i ne baš laskavog izražavanja. To je u posljednje vrijeme zbilja izrazito i čini se da treneri, sportski djelatnici, pa čak i igrači imaju svoje mišljenje o nekoj odluci.
"Nema dvojbe da suce treba zaštititi. Ali, svima skupa nam treba viša kulturna razina. Treba se međutim pitati koliko uopće znamo o pravilima nogometne igre maknuti se od subjektivnosti pa onda tek ocjenjivati neke poteze. Često je puta razlog krivog ocjenjivanja nedovoljno poznavanje pravila."

Smatrate li da treba postrožiti kazne za one koji komentiraju suđenje ili ih u stvari početi provoditi?
"Naša je opća linija da kod prvih pogrešaka idemo samo s opomenama. Sustav kažnjavanja nikad u stvari nije iskorijenio tu nepoželjnu pojavu. Smatram da nam treba podizanje znanja na višu razinu, pa ako netko zgriješi tada, može to biti samo namjerno, i treba primijeniti sankcije."

Iako Hrvatska nije dobila Europsko prvenstvo, ipak je, ali ono u malom nogometu. Kako teku pripreme za EP u futsalu?
"Ponosni smo jer nam je ukazano povjerenje, i jer će 12 najboljih europskih ekipa odmjeriti snage u Hrvatskoj. 2012. godine HNS slavi svoju stotu obljetnicu, pa ćemo ta dva događaja povezati. Najvažnije je da se na euro-sceni dokažemo kao odlični organizatori, pa da nam to bude referenca za Europsko prvenstvo u nogometu."

Iako smo dobili EP u futsalu, naša malonogometna scena nije baš na zavidnoj razini?
"Ljudi koji su unutar tog natjecanja govore jedno, van toga drugo. Klubovi imaju iste probleme kao i oni velikog nogometa, financije. Prije su igrači iz velikog nogometa prelazili u mali i imali jako dobar uspjeh, ali danas ne možemo očekivati da se bez uvjeta, svakodnevnog rada, edukacije trenera, izgradnje objekata profitira. Sportaši ne mogu između posla i treninga živjeti na sendviču. Nemoguće je ne vidjeti da u posljednjih četiri-pet godina nije bilo uzlazne putanje. Zato se u ove dvije godine pred nama moramo maksimalno angažirati i do Europskog prvenstva imati respektabilnu reprezentaciju."

I za kraj, interesira nas stanje ženskog nogometa, koliko je blizu ostvarenje ideje o uvođenju ženskih ekipa u prvoligaške klubove kao uvjet, poput mlađih kategorija?
"To je realno tek kad se izađe iz financijskih problema. K tome, ne možemo to samo odjednom uvesti kao uvjet. Moramo shvatiti da ako želimo kvalitetan ženski nogomet, trebamo željeti da djevojke dobiju priliku i da klubovi žele uz pionire, juniore, kadete, imati i ženske ekipe."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.08.2010. u 08:28
    olinjali peško :)
    Obrisan korisnik
  • jugoplastika02.05.2010. u 00:47
    "HNL je bolja no što se piše", a on je senilniji nego što sam mislio
    jugoplastika
  • Obrisan korisnik21.04.2010. u 13:49
    da je HNL toliko losa nebi bilo toliko skauta na utakmicama i nebi toliko pare kesirali za nase igrace
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2010. u 21:37
    dobra je ta liga gdje se sve vrti oko toga je li hajduk pravi ili ne...
    Obrisan korisnik
  • rider1120.04.2010. u 19:33
    aj nemoj zezat, on je trea ostat jos jednu godinu i puno lipse bi to izgledalo... a da je hajduk bija pravi, bila bi liga puno gledljivija
    rider11