Nogomet

Dalmatinski susjedi pucaju od motiva

Bernard Jurišić, Ivana Jurica • srijeda, 21.04.2010.
Dalmatinski susjedi pucaju od motiva
Foto: Bruno Karadža

Šibenik nikad u svojoj 78 godina dugoj povijesti nije bio bliže trofeju. Hajduk mu nikad u posljednje četiri godine nije bio bliže. Dalmatinski susjedi pucaju od motivacije za spremanje Rabuzinovog Sunca u svoje vitrine...

Stiglo je finale, stigao je okršaj dva gladna dalmatinska susjeda. Gladna trofeja, naravno, jer je na jednoj strani Šibenik, koji nikad u svojoj povijesti nije osvojio ni jedan trofe, a na drugoj Hajduk, koji nastoji prekinuti četverogodišnji trofejni post.

Stanko Poklepović, trener Hajduka: "Obje utakmice će biti otvorene, a bio bih zadovoljan bilo kakvom pobjedom. Nije presudno već u Splitu stvoriti prednost, jer nas svakako čeka teška utakmica u uzvratu. Kup nam je jako značajan ove sezone i moramo uložiti sve što možemo da bismo došli do trofeja."

Hajduk i Šibenik danas od 17:30 sati igraju prvu utakmicu Hrvatskog kupa, u kojoj će se stvarati prednost za uzvrat na Šubićevcu 5. svibnja. Hajdukovci su u subotu osvojili Šubićevac u prvenstvenom okršaju, no danas slijedi posve novih i posve drugačijih 90 minuta.

"Očekujem zanimljivo i neizvjesno finale, ali uz sav respekt prema Šibenčanima od nas se traži i očekuje osvajanje trofeja i prekid niza od četiri sušne godine. Trofej bi nam puno značio na novom putu i pozivam publiku da stvori ambijent dostojan nogometne fešte", najavio je Hajdukov trener Stanko Poklepović iz stalne Hajdukove baze uoči velikih utakmica, bračkih Postira.

Hajdukov trener neće na raspolaganju imati kapetana Andrića i Rubila, a tek uoči početka utakmice znat će se hoće li moći Strinić. No, bez obzira tko nastupio, imperativ osvajanja trofeja neće se smanjiti. Osim klupskog imperativa i trofeja gladnih vitrina, motivaciji pogoduje i činjenica da mnogi igrači koji će istrčati u Hajdukovom dresu u ovom finalu, još uvijek čekaju svoj prvi trofej u karijeri.

Branko Karačić, trener Šibenika: "Ako izdržimo prvi nalet Hajduka koji očekujemo vjerujem da ćemo mi doći do situacije u kojoj bi nakon te prve utakmice rekli kako Hajduk više nije izraziti favorit kao što možda izgleda hrvatskoj javnosti u ovom trenutku. Uz svako uvažavanje Hajduka, posebno njihove individualne kvalitete, vjerujem da ćemo na pravi način reagirati. Ne bih se opterećivao kojim rezultatom, ali pokušat ćemo postići zgoditak gdje bi Hajduku donijeli veću nervozu uoči uzvrata, a sebi dodatno samopouzdanje."

"Osvojio sam prvenstvo i kup s belgijskim Genkom, ali s Hajdukom u dva moja boravka u Splitu nisam osvojio ništa. Ovaj trofej bio bi kruna moje karijere u Hajduku i nadam se da ćemo ga osvojiti", priznao je Hajdukov kapetan u finalnim okršajima Josip Skoko.

Nakon dugo vremena nogometaši Šibenika mir uoči utakmice odlučili su potražiti u karanteni. U hotelskom naselju Solaris Šibenčani, zajedno sa svojim trenerom Brankom Karačićem, kuju taktiku za Poljud i prvu finalnu utakmicu Kupa Hrvatske. Činjenica da su se odlučili skloniti od svakodnevne gradske vreve i pritisaka dovoljno govori o činjenici koliko ozbiljno Modri pristupaju ovoj utakmici, odnosno koliko žele osvojiti prvi klupski trofej u neovisnoj Hrvatskoj.

Glavna ambicija Šibenika u Poljudu bit će postizanje pogotka. Iako će utakmica sigurno biti drugačija od one prvenstvene, odigrane prije nekoliko dana na Šubićevcu, Šibenčani vjeruju da će odigrati mnogo bolje nego u tom susretu, pa se sukladno tome, nadaju i boljem rezultatu.

Šibenik zadnji osvojio Poljud

Šibenik je posljednji klub koji je pobijedio u Poljudu ove sezone. Zbilo se to prije nešto više od pola godine, 18. listopada u 11. kolu 1. HNL. Nakon toga Hajduk se "razgoropadio" i nanizao čak 10 pobjeda u 11 domaćih susreta u prvenstvu i Kupu. Samo je Rijeka uspjela osnijeti bod s Poljuda od tog datuma, a poraženi su Split napuštali Dinamo (2:1, 1:0), Moslavina (5:1), Croatia Sesvete (6:0), Osijek (1:0), Zagreb (4:1), Slaven (5:0), Varteks (2:0), Cibalia (2:1) i Istra 1961. (1:0).

Glavna, ali ne i jedina, prijetnja Splićanima bit će Ermin Zec koji se nada pozitivnom rezultatu: "Očekujemo dosta tešku utakmicu, Hajduk se diže, igra sve bolje i bolje. U prvenstvenoj utakmici mi nismo bili na nivou na kojem smo trebali biti. Hajduk će nas napasti od prve minute i ako izdržimo njihov početni pritisak vjerujem da će nam u nastavku biti mnogo lakše. I mi ćemo stvoriti par situacija gdje trebamo reagirati na pravi način kako bi postigli pogodak. Nadam se pozitivnom rezultatu. Ako mi budemo igrali onako kako znamo neće niti njima biti lako."

Osim operiranog Jurčevića Karačić na raspolaganju ima sve ostale igrače. Nakon odrađene kazne zbog žutih kartona u sastav se vraća Vidić, dok će iz posljednjeg reda u veznu preseliti kapetan Ademi. Dvije dvojbe oko sastava Karačić još nije razriješio – hoće li na lijevom boku zaigrati Elez ili Medvid, odnosno koga Zecu pridružiti u napadu – Božića, Fuštara ili Dajića.

Hrvatski kup

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!