Nogomet

"Naizgled nebitno razdoblje, ali..."

Borna Rupnik • utorak, 04.05.2010.
"Naizgled nebitno razdoblje, ali..."
Foto: Davor Sajko

Hrvatski izbornik Slaven Bilić objavio je popis kandidata za predstojeće prijateljske utakmice, a zbog raznih će razloga Hrvatska nastupati u šarolikim sastavima...

Hrvatski će nogometaši u drugom polovici svibnja odraditi čak tri prijateljske utakmice, a Slaven Bilić morao je posegnuti za nekim novim rješenjima, premda naglašava da su okršaji s Austrijom, Walesom i Estonijom itekako bitni.

"Pričali smo s Wengerom o Eduardu. Naravno, nije sve za javnost, ali glavno da je on zdrav i dobar. Ne treba trošiti riječi na to koliko nam je važan. Sljedeće će godine imati adekvatnu minutažu".

"Ovo razdoblje je naizgled nebitno, ali novi kvalifikacijski ciklus dolazi vrlo brzo. Radi se u ključnim utakmicama za pripreme jer nakon njih imamo još samo jedno kratko okupljanje u kolovozu. Osim toga, i našim su protivnicima ovo važni susreti te im pristupamo kao samim kvalifikacijama i očekujemo jako puno", rekao je u uvodu izbornik.

Austriju, Wales i Estoniju maksimalno se poštuje: "Oni pripadaju ozbiljnim reprezentacijama. Dobri su. Austrija je mlada i poletna ekipa koja nas je sve namučila na Europskom prvenstvu. Igrači Walesa mahom zarađuju u Premiershipu, a Estonija nam je možda i najvažnija jer ćemo igrati u sličnom ambijentu kao i na početku kvalifikacija u Latviji".

Igrački je kadar prošaran ozljedama, odlascima, nastupom mlade reprezentacije i - Ligom prvaka. Naime, Ivica Olić i Danijel Pranjić izabranoj će se vrsti pridružiti tek u Estoniji, nakon što s Bayernom odrade madridske obveze.

"Nerede na derbiju Dinama i Hajduka neću komentirati, ali naravno da mi je kao Hrvatu i kao navijaču žao zbog takvih scena".

"Prepoznali smo važnost dvoboja mlade reprezentacije i ustupili joj Lovrena, Rakitića i Kalinića, koji bi sigurno bili s nama. Kranjčarova je situacija poznata, ali trebao bi biti spreman za početak kvalifikacija. Ćorluku Tottenham pokušava pripremiti za svoje utakmice, a on sam priznaje da ga boli pri trčanju i skeptičan je u dobar rasplet", nastavio je Bilić.

"Klasnić mora na rutinsku provjeru zdravstvenog stanja koja u njegovom slučaju traje nešto dulje. Pletikosa je s nama iako nije u natjecateljskoj formi, no uskoro će nam opet biti vrlo važan. Runje je bio slomio rebro, ali počinje s treninzima, a ukoliko ne bude dobro, zvat ćemo još jednog vratara iz HNL-a", otkrio je.

Upitno je i u kakvom će stanju biti Dinamov Mario Mandžukić, dok Vukojevića i Srnu možda čeka dodatna prvenstvena obveza: "Ako Šahtar izgubi u Kijevu u predstojećem derbiju, igrat će se majstorica za prvaka, točno na dan naše utakmice s Austrijom".

Stoga je prilika pružena Hajdukovom stoperu Jurici Buljatu: "On je poziv zaslužio svojim igrama u Hajduku i otvorilo mu se mjesto, što preduvjeti za sva nova imena. Netko mora ispasti, a netko se nametnuti. Jurica je dočekao svoj trenutak".

"No, unatoč svemu nekako ćemo se već pokrpati i očekujem da već u Klagenfurtu odigramo dobru utakmicu", zaključio je Slaven Bilić.

Popis pozvanih reprezentativaca: Vedran Runje (Lens), Danijel Subašić (Hajduk), Stipe Pletikosa (Spartak), Darijo Srna (Šahtar), Dario Knežević (Livorno), Josip Šimunić (Hoffenheim), Hrvoje Čale (Trabzonspor), Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev), Tomislav Dujmović (Lokomotiv Moskva), Luka Modrić (Tottenham), Nikola Pokrivač (Red Bull), Drago Gabrić (Trabzonspor), Eduardo da Silva (Arsenal), Mladen Petrić (HSV), Nikica Jelavić (Rapid Beč), Mate Bilić (Sporting Gijon), Mario Mandžukić (Dinamo), Danijel Pranjić (Bayern), Ivica Olić (Bayern), Jurica Buljat (Hajduk), Ivan Strinić (Hajduk)

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik08.05.2010. u 14:39
    Hrvatska ima reprezentaciju veću nego ikad...Biliću nemaš dovoljno ni iskustva ni znanja nogometnog-a ovom narodu je potreban optimizam.
    Obrisan korisnik
  • beaver04.05.2010. u 22:13
    ovo vise ne mogu podnjeti. Perisic, Lovren, Rakitic, Vida(koji ni nije pozvan) se vucaraju po mladim ekipama umijesto da se kale...Bilicu odlazi!!!
    beaver
  • Obrisan korisnik04.05.2010. u 21:09
    nemam nista protiv hajduka,niti bilica ali ocito je izbornik dozivio totalno slijepilo kada je pozvao j. bulajta u reprezentaciju! nitko me ne moze uvjerit da je to taj decko zasluzio,barem ne svojim igrama... bilicu rusis si svoj tesko steceni kredibilitet!!!
    Obrisan korisnik
  • dorian04.05.2010. u 20:38
    Pa  ja mislim da se reprezentacija mora zaslužiti a ne koristiti da bi se nekom pomoglo za ubuduće u karijeri. I nije bitno s kime se igra. Čovijek će upisati nastup za nacionalnu vrstu što mu sigurno diže cijenu na tržištu, a da to ničim nije zaslužio.
    dorian
  • rema04.05.2010. u 18:10
    a ti dinamovac?
    rema