Nogomet

Zadržati stopostotan niz

Mihaela Bradovski • srijeda, 19.05.2010.
Zadržati stopostotan niz
Foto: Davor Sajko

Večeras u 20:30 sati Hrvatska u Klagenfurtu igra prijateljski susret sa starim poznanikom Austrijom. Četiri dosadašnja susreta završila su s pobjedama Hrvatske i Bilićevi izabranici pokušat će taj niz produžiti i na petu utakmicu...

Hrvatska nogometna reprezentacija odradit će treću utakmicu "novog ciklusa" u eri Slavena Bilića. Od Europskog prvenstva u Belgiji i Nizozemskoj 2000. godine Hrvatska nije propustila nijedno veliko natjecanje stoga je malo neobično pratiti reprezentaciju u "revijalnom tonu" dok se ostali pripremaju za Svjetsko prvenstvo.

Najjače svjetske nogometne reprezentacije razmišljaju o Južnoj Africi i pripremaju se za festival nogometa koji će započeti 11. lipnja, a mi isprobavamo snage za ono što nas očekuje početkom sljedeće sezone, kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj.

AUSTRIJA

Vratari: Christian Gratzei (Sturm Graz), Michael Gspurning (Xanthi), Jurgen Macho (LASK).

Braniči: Aleksandar Dragovic (Austria Beč), Christopher Drazan (Rapid Beč), Christian Fuchs (Bochum), Florian Klein (Austria Beč), Manuel Ortlechner (Austria Beč), Sebastian Proedl (Werder Bremen), Franz Schiemer (Red Bull Salzburg), Andreas Ulmer (Red Bull Salzburg).

Veznjaci: Julian Baumgartlinger (Austria Beč), Martin Harnik (Fortuna Düsseldorf), Jakob Jantscher (Sturm Graz), Zlatko Junuzovic (Austria Beč), Veli Kavlak (Rapid Beč), Umit Korkmaz (Eintracht Frankfurt), Christoph Leitgeb (Red Bull Salzburg), Yasin Pehlivan (Rapid Beč), Patrick Wolf (Wiener Neustadt).

Napadači: Daniel Beichler (Sturm Graz), Marc Janko (Red Bull Salzburg), Roman Wallner (Red Bull Salzburg).

U tom ciklusu nakon kvalifikacija za SP Hrvatska je već odradila dvije utakmice. U oba susreta upisane su pobjede i to u Vinkovcima protiv slabašnog Lihtenštajna (5:0), te u Bruxellesu protiv Belgije 1:0. Treći ispit naša reprezentacija ima danas u Klagenfurtu gdje će gostovati kod Austrije.

Dok je Hrvatska u kvalifikacijama za JAR ostala bod kratka za drugim mjestom, Austrija je u svojoj kvalifikacijskoj skupini značajno zaostala. Daleko ispred nje bili su Srbija i Francuska, a u svojoj skupini upisali su četiri pobjede. Sve četiri pobjede izborili su na domaćem terenu i to svladavši Francuze na početku kvalifikacija (3:1), Rumunje (2:1), Farske Otoke (3:1) te Litvu (2:1). Gostujući remiji upisani su kod Rumunjske i slabih Farskih Otoka, dok su u svim ostalim susretima upisali poraze.

Austrijance je u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo poveo nekadašnji izbornik Češke Karel Brückner, međutim nakon razočaravajućih rezultata i velikog nezadovoljstva igrom, Brückner je napustio izborničku poziciju te se ujedno i umirovio.

Dva dana nakon Brücknerovog odlaska Austrijanci su već imali novog izbornika. Preuzeo ih je Didi Constantini koji ih vodi i danas. Promjena trenera nije im pomogla da isprave pogreške s početka kvalifikacija, ali se nadaju kako će s Constantinijem na čelu odraditi dobar ciklus u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Dok Slaven Bilić muku muči s kojim će sastavom uopće istrčati s obzirom na brojne probleme s izostancima, Constantini nema toliko velike brige. Od onih na koje je dosad računao, neće biti kapetana Emanuela Pogatetza zbog ozljede te iz istog razloga Ekrema Daga i Paula Scharnera. David Alaba nije pozvan zbog Bayernovog nastupa u finalu Lige prvaka.

HRVATSKA

Vratari: Danijel Subašić (Hajduk), Stipe Pletikosa (Spartak Moskva), Goran Blažević (Šibenik)

Braniči: Darijo Srna (Šahtar), Luka Vučko (Eskisehirspor), Josip Šimunić (Hoffenheim), Hrvoje Čale (Trabzonspor), Gordon Schildenfeld (Sturm), Jurica Buljat (Hajduk), Ivan Strinić (Hajduk)

Veznjaci: Ognjen Vukojević (Dynamo Kijev), Tomislav Dujmović (Lokomotiv Moskva), Luka Modrić (Tottenham), Nikola Pokrivač (Red Bull Salzburg), Drago Gabrić (Trabzonspor)

Napadači: Mladen Petrić (HSV), Nikica Jelavić (Rapid Beč), Mate Bilić (Sporting Gijon), Mario Mandžukić (Dinamo)

S obzirom na te izostanke, Constantini je osvježio momčad novim imenima. Prvi put u reprezentaciju je pozvan branič bečke Austrije Florian Klein, a nakon dužeg izostanka s popisa reprezentativaca pozivnice su uručene i Umitu Korkmazu iz Eintrachta te Martinu Harniku iz Fortune Düsseldorf.

Većina Constantinijevih izabranika dolazi iz austrijskih klubova. Uz dvojicu povratnika legionari su tek vratar Xanthija Michael Gspurning, te stoperi Christian Fuchs iz Bochuma i Sebastian Proedl iz Werdera.

Ipak najjače ime dolazi iz austrijske lige. Riječ je, dakako, o Marcu Janku, članu Red Bull Salzburga, koji puni stupce austrijskih medija. Međutim Janko je medijska zvijezda iz nekih drugih razloga, ne kao vođa austrijske reprezentacije protiv Hrvatske. Naime Janko se ne slaže najbolje s trenerom Salzburga Huubom Stevensom, već jako dugo je na izlazim vratima, no Red Bull se nikako ne može dogovoriti sa zainteresiranim klubovima oko prodaje svog najvrjednijeg eksponata. Janko ipak ne zaboravlja da ima danas utakmicu. "Ne zanima me tko će biti na tribinama, igrat ću za momčad, ne za skaute i za sebe. Zadovoljili bi me pobjeda ili remi, onda krećem na odmor, a nakon toga ćemo vidjeti što i kako dalje", rekao je u austrijskoj trening bazi.

Ovo će biti peti dvoboj Hrvatske i Austrije i to čak četvrti u Austriji. Prvi dvoboj odigran je krajem travnja 2000. godine u Beču, a Hrvatska je slavila 2:1. Austrijanci su tada poveli rano pogotkom Ivice Vastića, no Alen Bokšić i Mario Stanić napravili su preokret i donijeli pobjedu Hrvatskoj.

Deset mjeseci kasnije uslijedio je uzvrat na Kantridi u jedinom dvoboju na hrvatskom tlu. Ponovno je Hrvatska slavila, ovaj put s 1:0 pogotkom Davora Vugrinca.

MINUTA ŠUTNJE

Uoči dvoboja Austrije i Hrvatske svi prisutni na stadionu u Klagenfurtu će minutom šutnje odati počast preminulom 22-godišnjem Besianu Idrizaju. Idrizaj je preminuo 15. svibnja u svom domu u Linzu prema dostupnim informacijama od srčanog udara. Mladić je 12 puta nosio dres austrijske reprezentacije do 21 godine, a posljednji klub za koji je nastupao bio je Swansea.

U sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj Hrvatska je još jednom "skočila" do Beča održati Austrijancima novu lekciju. Tada je upisana i najuvjerljivija pobjeda u međusobnim dvobojima, naša reprezentacija je slavila s 4:1 uz dva pogotka Ivana Klasnića te po jedan Marka Babića i Boška Balabana. Čast Austrijanaca spašavao je Andreas Ivanschitz

8. lipnja 2008. godine odigran je posljednji međusobni dvoboj ove dvije reprezentacije i ujedno i jedina natjecateljska utakmica. Susret je ponovno igran u Beču i to na startu Europskog prvenstva koje su Austrijanci organizirali sa Švicarcima. U utakmici punoj grča Hrvatska je slavila 1:0 pogotkom Luke Modrića s 11 metara već u četvrtoj minuti susreta.

Četiri susreta i četiri pobjede od čega tri na gostujućem terenu. Dokaz je to da nam Austrijanci odgovaraju, a i danas je Hrvatska kvalitetnija reprezentacija bez obzira na silne izostanke s kojima se Bilić suočio.

Večeras tako nećemo gledati Eduarda da Silvu, Darija Kneževića, Ivicu Olića, Danijela Pranjića, Ivana Klasnića, Dejana Lovrena, Ivana Rakitića, Nikolu Kalinića, Vedrana Ćorluku, Vedrana Runju, Niku Kranjčara, čak 11 igrača od kojih bi se mogla složiti respektabilna momčad. Bez obzira na to Bilić vjeruje kako ostali igrači imaju dovoljno kvalitete ostvariti dobar rezultat uz dobru igru.

Susret u Klagenfurtu počinje u 20 sati i 30 minuta, a prema riječima organizatora očekuje se oko 16 tisuća gledatelja.

Reprezentacija - prijateljske utakmice

26.03.2024.
Egipat2:4Hrvatska
23.03.2024.
Hrvatska5:4 **Tunis
16.11.2022.
Saudijska Arabija0:1Hrvatska
29.03.2022.
Hrvatska2:1Bugarska
26.03.2022.
Hrvatska1:1Slovenija
06.06.2021.
Belgija1:0Hrvatska
01.06.2021.
Hrvatska1:1Armenija
11.11.2020.
Turska3:3Hrvatska
07.10.2020.
Švicarska1:2Hrvatska
19.11.2019.
Hrvatska2:1Gruzija
11.06.2019.
Hrvatska1:2Tunis
31.05.2019.
Omiš0:5Hrvatska
15.10.2018.
Hrvatska2:1Jordan
09.10.2018.
Bjelovar1:15Hrvatska
06.09.2018.
Portugal1:1Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.05.2010. u 16:37
    Ako ima problema u obrani zašto nije zvao Vukmana (najbolje godine i dobre igre u  obrani Karlovca) ili Milardovića, Parmakovića koji su tako dobro branili Cibalijin 16-erac. A ne zvati Antolovića umjesto Pletikose u pripremnoj tekmi kad je rezultat u drugom planu (u prvom planu je provjera... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Yurraz19.05.2010. u 15:53
    Gledam ovu listu i tesko mi je vjerovat da neka imena mogu nosit dres reprezentacije bez obzira što puno igrača fali ili igra za mlade. Ali Shifo i Buljat su užas, a ima ih još jako puno koji nebi trebali bit tamo... Čale, Dujmović, Bilić, da ne nabrajam dalje. Najgore od svega je da se Biliću nema... [više na forumu]
    Yurraz