Košarka

Sad ste ga sigurno zapamtili!

Mario Majdić Natrlin • ponedjeljak, 10.05.2010.
Sad ste ga sigurno zapamtili!
Foto: EPA

Kada se 2007. u Bostonu glasovito okupila "Velika trojka", svi su se pitali može li napad tih divova predvoditi sitni i neiskusni 21-godišnjak. Tri godine poslije, Rajon Rondo je faktor koji Celticse drži iznad vode.

Možda ste propustili primijetiti kako je iza Rajona Ronda sezona u kojoj je srušio rekord za najviše asistencija u regularnoj sezoni u povijesti Boston Celticsa, koji sada ponosno stoji na brojci 794. Možda ste propustili zabilježiti kako je srušio isti rekord za broj ukradenih lopti (imao ih je 189) i postao prvi Celtic koji je predvodio ligu u toj kategoriji (2,3 po utakmici).

Možda ga niste uspjeli zapaziti skrivenog u glomaznoj All-Star sjeni velikana poput Kevina Garnetta, Paula Piercea i Ray Allena. Možda se sakrio iza "Kuće slavnih" u kojima će nedvojbeno stajati imena sve trojice gore spomenutih.

Doc Rivers, trener Boston Celticsa: "On je razigravač koji vodi naš napad i ima potpunu kontrolu nad našom momčadi. Kada smo osvojili naslov, on je još uvijek učio kako biti razigravač. Još je pokušao dokučiti kako pomoći momčadi da pobjedi. Sada se mi oslanjamo na njega da pobijedimo."

Ali, sinoć ste ga morali zapaziti! I zapamtiti! Fantastičan triple double učinak od 29 poena, 18 skokova i 13 asistencija u pobjedi Celticsa 97:87 kojom su izjednačili seriju s Cleveland Cavaliersima na 2-2, s bljeskom je privukao svačiju pozornost.

Triple-double tog opsega da je postao tek treći čovjek koji je upisao takve brojke u povijesti NBA doigravanja. Druga dvojica su Wilt Chamberlain (29 poena, 36 skokova i 13 asistencija) 1967, te Oscar Robertson (32/19/13) 1963. Ali, tada je košarka bila neki drugi sport.

"Večeras su moje brojke bile takve kakve jesu, ali još uvijek je sve išlo preko Velike trojke. Na njima je naglasak. Zbog njih dobivam toliko otvorenih šuteva i mogu biti tako agresivan", reći će Rondo koji je u regularnoj sezoni imao prosjek od 9.8. asistencija po utakmici.

U sezoni kada su godine i ozljede usporile Garnetta, Piercea i Allena, 24-godišnji Rondo preuzima kontrolu i nameće se kao vođa ove momčadi. Pitajte bilo koga u i oko NBA lige tko je ovogodišnji, nedvojbeni MVP Celticsa. Pitajte i navijače u TD Gardenu koji se nisu sinoć ustručavali to javno obznaniti.

"Mislim da sve kreće od Ronda. On je motor koji ih zapravo pokreće. Sve radi za njih. Njegova izvedba je bila nevjerojatna", izjavio je možda i najbolji igrač današnjice, LeBron James, za 185 centimetara visokog razigravača koji je uvjerljivo imao najviše skokova u utakmici (18).

Mali Rondo je odrastao i razvio se u vjerojatno najboljeg razigravača lige. Nesumnjivo je da su iskustvo i kvaliteta njegovih suigrača u velikoj mjeri pogodovali tome, ali u znak zahvalnosti sada je Rondo taj koji igru Celticsa stavlja na svoja leđa. Sinoć ju je morao nositi punih 47 minuta i nije pokazivao znakove posustajanja.

Rondo igra inteligentno i nesebično. Čuti će te ga kako uvijek svoje iskusnije kolege stavlja u prvi plan. S njima je postao ono što je danas. Doc Rivers mu je dao ključeve najelitnijeg napada u NBA-u 2008. U tek njegovoj drugoj godini u NBA-u, nakon rookie sezone u kojoj je startao tek 25 utakmica. Osvojili su naslov, a Rondo je nastavljao napredovati.

Mike Brown, trener Cleveland Cavaliersa: "Nametnuo je svoju volju. Rondo ima veliki utjecaj na igru. Ima odličan nos za loptu. Iznimno je brz. Kada je on na terenu, nikada ne možete prestati igrati."

Kontrola lopte, razumijevanje napada i ljepota asistiranja uistinu su zadivljujući. Ali, mladić sa sveučilišta Kentucky je mnogo više od toga. Cijelo vrijeme je radio na poboljšanju svog vanjskog šuta, aspekta njegove igre koji ga je najviše kočio, Proveo je prošlo ljeto u društvu odličnog šutera i bivšeg NBA igrača, Marka Pricea. Podigao je postotak s 41.8% u prvoj godini, na 50.8% ove sezone. Uz to je fantastičan i u obrani na vanjskim pozicijama, te posjeduje izniman osjećaj za igru što dokazuje broj ukradenih lopti i imenovanje u prvu obrambenu petorku lige.

Mark Price je proveo devet godina kao igrač Cleveland Cavaliersa, a sada Rondo koristi "njegov šut" upravo protiv njih - najbolje momčadi regularne sezone i najvećih kandidata za titulu. A sudeći po dosadašnjim utakmicama u kojima Rondo drži prosjek od 21.8 poena, 13 asistencija i 8.3 skokova, trener Mike Brown ima pune ruke posla.

Pa je tako i jedna od opcija da LeBron James preuzme obranu nad Rondom. James je slično već radio u prvoj rundi doigravanja kada je čuvao jedinicu Chicago Bullsa, neugodnog Derricka Rosea.

"Volio bih to. To je nešto što bi trebali istražiti jer Rondo definitivno dominira ovom serijom s pozicije razigravača. Ja osobno ne vidim problem u preuzimanju Ronda tokom cijele utakmice. Ako trenerski tim to bude tražio od mene, učinit ću to", jasno se izrazio 203 centimetara visoki James. Ali, što onda s Pierceom?

S druge strane, Rondo je sinoć pokazao da zna riješiti enigmu Jamesovih popularnih i veoma efikasnih chase-down blokada. Odlično je izbjegao Jamesa u kontri i asistirao iza leđa za Tonyja Allena.

"On me uvijek lovi. Imao je među TOP 10 dosta blokada nad mojim polaganjima tako da sam točno znao što slijedi. Vidio sam kada je krenuo i morao sam mu prodati kako idem na polaganje, nakon čega je skočio, a ja sam dodao Tonyju koji je završio akciju."

A onaj ugovor od pet godina vrijedan 55 milijuna dolara s početka sezone? Bravo Celticsi, iako bi bilo iznimno zanimljivo vidjeti ovog Ronda među ovoljetnom klasom slobodnih igrača koja je i bez njega jedna od najboljih u povijesti.

Ako James ne zaustavi Ronda do kraja ove serije, upravo bi on mogao biti najveća zvijezda koja će ovog ljeta mijenjati svoje odredište.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.05.2010. u 13:24
    mali će bit odličan
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.05.2010. u 15:41
    ne može se reći da je nabolji razigravač u nba ligi- tu su nash, kidd, billups, a dolaze još dvojica-trojica i tek će se za godinu-dvije vidjeti je li najbolji- jedna sezona ništa ne govori
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.05.2010. u 13:04
    Baš tako! Ali mislim da ga je strah prije puno više sputavao.Sjećam se kada su ga u finalu Lakersi puštali ''na mrtvo'' a on nije uzimao otvorene šuteve... Ali sada stvarno rastura!
    Obrisan korisnik
  • irilov11.05.2010. u 11:24
    sta bi bilo jos da zna i sutirat...
    irilov
  • Dalmatinac8810.05.2010. u 20:09
    CELTICS
    Dalmatinac88