Nogomet

Tajno oružje Novog Zelanda

Borna Rupnik • nedjelja, 06.06.2010.
Tajno oružje Novog Zelanda

Jedan od najvećih autsajdera ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva bit će Novi Zeland, no i oni imaju nekolicinu igrača na koje su izrazito ponosni, a među njima je 28-godišnji napadač Shane Smeltz...

Malo je novozelandskih nogometaša poznato široj europskoj i svjetskoj javnosti, ali među istaknutijima svakako su Rory Fallon, Chris Killen, Chris Wood te - Shane Smeltz, napadač koji na svjetsku smotru u Južnoafričku Republiku stiže s reputacijom najboljeg strijelca svoje reprezentacije na kvalifikacijskom putu.

Shane Smeltz

Datum i mjesto rođenja: 29. rujna 1981., Göppingen
Reprezentacija: Novi Zeland
Aktualni klub: Gold Coast United
Dosadašnji klubovi: Gold Coast City (1999.), Brisbane Strikers (1999. - 2001.), Napier City Rovers (2002.), Adelaide City (2002. - 2003.), Adelaide United (2003. - 2004.), Mansfield Town (2005.), Wimbledon (2005. - 2006.), Halifax Town (2006. - 2007.), Wellington Phoenix (2007. - 2009.)
Broj nastupa u reprezentaciji: 31
Golovi: 17

Naime, Novi Zeland je doigravanje s Bahreinom izborio kroz Oceanijski kup nacija, natjecanje održano 2008. godine, a koje redovito osvajaju ili Novi Zeland ili Australija. Smeltz je svoju momčad do titule doveo s osam pogodaka, iako mu s druge strane terena nisu stajali protivnici koji ulijevaju strah u kosti: Vanuatu, Nova Kaledonija i Fidži.

Međutim, Smeltz nije zasjao samo na tom turniru. Nakon što se profilirao kroz mlađe novozelandske kategorije, s 22 je godine na leđima izborio i premijerni seniorski nastup, a prvim se pogotkom osladio u prijateljskom okršaju protiv Čilea 2006. godine. Novi Zeland je očekivano poražen (4:1), ali Smeltzu ta utakmica sigurno zauzima posebno mjesto u sjećanjima.

Još je bolji učinak ostvario narednog proljeća, kada je njegova zemlja remizirala s Walesom 2:2, a oba su pogotka upravo Smeltzovo djelo. Nakon što je osvojio titulu najboljeg golgetera na spomenutom Oceanijskom kupu nacija, pronašao je i svoju zasad najugledniju "žrtvu": 10. lipnja 2009. godine u prijateljskom je susretu postigao pogodak Italiji, koja je slavila rezultatom 4:3. Prije nekoliko dana postigao je pobjedonosni pogodak u prijateljskoj utakmici protiv Srbije te najavio da možda i na Svjetskom prvenstvu može poremetiti tuđe planove.

"Jasno mi je da bi se nakon mog eventualnog dobrog nastupa na Svjetskom prvenstvu netko mogao zainteresirati za mene. Tako stvari funkcioniraju u nogometu, ali ne razmišljam mnogo o tome. Ako se dogodi, dobro, ako ne, neće me nimalo smetati".

Na klupskom je planu također bio vrlo aktivan, mijenjajući dres gotovo svake godine, a najzahtjevnije epizode svakako su mu bile one u engleskim klubovima poput Mansfield Towna, Wimbledona ili Halifax Towna. Ne računajući Mansfield Town, u kojem se ionako nije dugo zadržao, brojke mu uopće nisu loše. Štoviše, za Wimbledon je postigao čak 26 prvenstvenih pogodaka u 43 utakmice.

Dva je puta proglašen igračem godine u Oceaniji, a trenutačno zarađuje u Australiji, gdje igra izvrsno i obitava na prvim mjestima ljestvica strijelaca. Hoće li se iskazati i na najvećoj pozornici, ostaje za vidjeti, a sigurno je da svoj status među novozelandskim ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu neće izgubiti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.06.2010. u 00:55
    strašan igrač :D
    Obrisan korisnik