Nogomet

Paragvaj: Mogu iznenaditi i najveće

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 07.06.2010.
Paragvaj: Mogu iznenaditi i najveće

Ekipa Paragvaja, pod paskom argentinskog izbornika Gerarda Martina, definitivno ima potencijal iznenaditi mnoge velike momčadi i konačno se dokopati toliko željenog četvrtfinala. Pitanje je samo koliko će ih u tome omesti nesretni izostanak najboljeg strijelca u kvalifikacijama Salvadora Cabanasa, koji je ranjen u navodnoj pucnjavi tokom pljačke. Hoće li im to dati dodatni motiv ili pak biti dvosjekli mač?

Izabrana je vrsta Paragvaja na svjetskim smotrama do sada nastupila sedam puta, a najveći su doseg ubilježili ušavši u najboljih 16 u Italiji 1986., Francuskoj 1998. i Japanu i Koreji 2002. No, veliki im je nedosanjani san otići i korak dalje - misija je to u čije ispunjenje čvrsto vjeruju u Južnoafričkoj Republici.

Momčad Argentinca Gerarda Martina nikada uspješnije nije prošla kvalifikacije za neko veliko natjecanje. Uz deset su pobjeda sakupili tri remija i pet poraza te su se s 33 boda pozicionirali na treće mjesto, praktički uz bok Čileu i Brazilu.

IZBORNIK

Gerardo Martino rođen je 20. studenoga 1962. u Rosariju (Argentina), a glavninu je profesionalne igračke karijere proveo u Newell's Old Boysima. U rodnome je gradu radio deset godina te s voljenim klubom osvojio tri trofeja - Campeonato, Torneto Integracion i titulu prvaka Argentinske prve lige. Nosio je i dresove Tenerifea, Lanusa, Barcelone S. C i Deportiva O'Higginsa, a sakupio je i dvije "kapice" u argentinskoj nacionalnoj vrsti. Trenirao je mnoge argentinske i paragvajske klubove, ali je vrhunac karijere doživio zamijenivši Anibala Ruiza na klupi paragvajske izabrane vrste. U trenerskoj vitrini trofeja ima jednu titulu pobjednika Paragvajske lige 2004. i tri Aperture (s Libertadom).

Posebno su impresionirali u počecima, kada su u gostima svladali i Brazil, a unatoč kvartetu posljednjih utakmica bez pobjede put su na jug Afrike proslavili sa stilom, 1:0 pobjedom nad Argentinom u Asuncionu. Najviše je zgoditaka postigao nesretni Salvador Cabanas (6), koji će putovanje u JAR propustiti zbog pucnjave u pljački, u kojoj je vatrenim oružjem ranjen u glavu.

Upravo je potonji trebao biti paragvajska glavna snaga i vođa linije napada, međutim Martino čak i njegovu izostanku unatoč na raspolaganju ima spoj iskusnih internacionalaca i mladih lavova, spremnih na "boj do istrebljenja".

Predvodi ih Roque Santa Cruz, momak sa silnim iskustvom godina igranja u Engleskoj i trenutačni napadač Manchester Cityja. Motivirani, zdravi i dobri tu su i Oscar Cardozo i Nelson Valdez, Villarrealov vratar Justo Villar, Wolfsburgov branič Jonathan Santana, Sunderlandovi Cristian Riveros i Paulo da Silva te napadač dortmundske Borussije Lucas Barrios.

Snage

Temperamentni Južnoamerikanci na praktički svim pozicijama posjeduju izvrsnu kvalitetu, a velika je novost u odnosu na prošla prvenstva što se većim dijelom više ne oslanjaju na obrambeni segment igre. Usprkos izostanku najboljeg strijelca kvalifikacija Salvadora Cabanasa posjeduju mlad, brz i potentan prednji red, liniju koja može zapapriti svakoj reprezentaciji svijeta. Dokazali su to pobjedama nad Brazilom i Argentinom, remijem s Obalom Bjelokosti...

Slabosti

Najveća bi im slabost mogao biti izostanak prvog topnika Salvadora Cabanasa, koji je krajem siječnja ranjem hicem u glavu u navodnom pokušaju pljačke. Mnogi su upravo Cabanasa apostrofirali kao čovjeka koji će predvoditi albirroju na Svjetskom prvenstvu, a istodobno se za njegove usluge ozbiljno počeo zanimati i engleski premierligaš, Sunderland.

Očekivanja

Uspjeh: Nastup u Južnoj Africi Paragvajcima će biti četvrti uzastopni odlazak na svjetsku smotru, a u tom tercetu puta samo u Njemačkoj prije četiri godine nisu uspjeli izboriti prolaz skupine. Momčad koju je oko sebe okupio Gerardo Martino defnitivno ima snage i kvalitete za popravljanje tog neuspjeha, a uz malo sreće mogu i mnogo dalje od jednostavnog cilja prolaska skupine.

Realno: Realan je paragvajski domet svakako plasman u drugi krug i ispravljanje "nepravde" iz Njemačke prije četiri godine. Italija, Slovačka i Novi Zeland nisu preveliki zalogaji za izabranike Gerarda Martina, a nije potpuno nerealno očekivati ni njihov boj za prvo mjesto u skupini.

Neuspjeh: Reprezentacija koja je s tolikom lakoćom protutnjala kroz kvalifikacije s Brazilom, Čileom, Urugvajem, Argentinom i ostalima, u JAR-u ne očekuje ništa manje od prolaska među najboljih šesnaest. Uz kvalitetu i motiviranost sigurno je da će sve ostalo definirati neuspjehom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!