Nogomet

Branitelj naslova u nemogućoj misiji

Vedran Babić • četvrtak, 03.06.2010.
Branitelj naslova u nemogućoj misiji

Iako su Talijani prije četiri godine iznenadili svijet i osvojili naslov svjetskog prvaka u Njemačkoj, malo tko vjeruje da će u Južnoafričkoj Republici uspjeti obraniti naslov. Pred izabranicima Marcela Lippija je teška, gotovo nemoguća misija, no ako se domognu drugog kruga, što se realno i očekuje s obzirom na relativno laganu skupinu koju su dobili, onda je ipak sve moguće - dokazao je to i prethodni Mundijal...

Put do JAR-a Italiju je vodio preko kvalifikacijske skupine 8 u kojoj su im protivnici bili Irci, Bugari, Ciprani, Crnogorci i Gruzijci. U deset odigranih utakmica Azzurri su suvereno osvojili prvo mjesto upisavši sedam pobjeda i tri remija uz gol razliku 18:7. U posljednjih nekoliko utakmica ciklusa Talijani su imali i dosta sreće pa su tako Gruziju svladali zahvaljujući dvama autogolovima Kakhe Kaladzea, Ircima su uzeli bod u Dublinu u 90. minuti, a protiv Cipra su u zadnjih 15 minuta preokrenuli zaostatak od 2:0 zahvaljujući hat-tricku Alberta Gilardina. No, to su Talijani.

Izbornik

Marcelo Lippi jedan je od najvećih trenera svih vremena. U razdoblju od 1995. do 2003. osvojio je pet naslova prvaka Italije s Juventusom, četiri Superkupa, te po jedan naslov Lige prvaka, europskog Superkupa i Interkontinentalnog kupa. S Italijom je bio svjetski prvak 2006., a osvojio je i brojna individualna priznanja. Ovaj legendarni 62-godišnjak glavninu igračke karijere proveo je u Sampdoriji (11 godina), a nosio je i dresove Savone i Pistoiesea. Kao igrač nije ostavio duboki trag, no zato je sve to nadoknadio na klupi. Njegova trenerska karijera započela je 1982. kada je tri godine vodio omladinski pogon Sampdorije. Do kraja osamdesetih i početkom devedesetih vodio je niželigaške klubove Pontederu, Sienu, Pistoiese i Carrarese, a 1989. je preuzeo Cesenu i debitirao u Serie A. U svojoj bogatoj trenerskoj karijeri još je bio trener Lucchesea, Atalante, Napolija i Intera, no s Juventusom i reprezentacijom je ipak proveo najljepše dane.

Na jugu afričkog kontinenta predvodit će ih legendarni Marcelo Lippi koji sa sobom nije poveo Francesca Tottija, Lucu Tonija i Fabija Grossa, no zato u momčadi i dalje ima klasne igrače poput Gianluigija Buffona, Gianluce Zambrotte, Andree Pirla i Danielea De Rossija, a tu je i kapetan Fabio Cannavaro koji je u srijedu preselio u Ujedinjene Arapske Emirate gdje će igrati za klub Al Ahli.

Što se forme Talijana u posljednje vrijeme tiče, ona je obrambeno savršena. Naime, u sve tri prijateljske utakmice od završetka kvalifikacijskog ciklusa oni nisu primili ni pogodak, no nisu se baš istakli ni u napadu, postigavši samo jedan. Još u studenom prošle godine remizirali su s Nizozemskom (0:0) i pobijedili Švedsku (1:0), da bi početkom ožujka ove godine opet odigrali bez golova s Kamerunom. Upravo danas, u četvrtak, na rasporedu im je i prijateljska utakmica s Meksikom, a u subotu i generalka protiv Švicarske.

Snage

Najveće snage talijanske reprezentacije su bez ikakve dileme iskustvo i tradicija, ali i izbornik Lippi. Upravo to su bili jedni od ključnih faktora u njihovom podizanju pobjedničkog trofeja prije četiri godine. Iskustvo i tradicija koje Italija ima na velikim natjecanjima je uistinu frapantna i izaziva veliki respekt, ako ne i strah, kod njihovih suparnika.

Slabosti

Ono što je snaga (iskustvo), to se drukčije može protumačiti i kao nedostatak svježe krvi. Najmlađi članovi reprezentacije su braniči Domenico Criscito, Salvatore Bocchetti i Leonardo Bonucci, kojima je zajedničko to što trenutno imaju 23 godine i što vrlo vjerojatno neće igrati neku od ključnih uloga na travnjaku. Tu je ipak i nedostatak pravog klasnog igrača prema naprijed. Na prijašnjim prvenstvima to su bili Del Piero, Totti i Toni, i dojam je kako ove godine ni jedan od kandidata (Gilardino, Di Natale, Iaquinta, Pazzini, Quagliarella) nije takvog kalibra.

Očekivanja

Uspjeh: Uspjeh bi se za Talijane mogao protumačiti ulazak najmanje u polufinale. I naši susjedi su valjda svjesni da ne spadaju u uži krug favorita i da bi upravo borba za neko od prva tri mjesta bio (dovoljno veliki) uspjeh.

Realno: Realnost je takva da bi Italija trebala proći prvi krug jer sreća im je prilikom ždrijeba bila jak saveznik (Paragvaj, Slovačka, Novi Zeland). U osmini finala križaju se sa skupinom gdje su Nizozemska, Danska, Kamerun i Japan i to su svakako momčadi koje nisu nepremostive prepreke. Ipak, u eventualnom četvrtfinalu Talijani bi pored malo jačeg suparnika mogli posrnuti.

Neuspjeh: Najveći mogući neuspjeh za bilo koju reprezentaciju je ispadanje u prvom krugu, a za Talijane to bi značila katastrofa i tragičan oproštaj Lippija kojeg će po završetku natjecanja naslijediti Cesare Prandelli. Neuspjeh bi, da budemo precizniji, bio svaki rezultat koji ne jamči borbu za postolje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.06.2010. u 00:28
    neki i dalje misle da je sve u posjedu lopte i broju točnih dodavanja... :)
    Obrisan korisnik
  • Captain Jack03.06.2010. u 23:58
    Ja ne kužim ovog kazalbu koji tvrdi da prolaze zbog lagane grupe jer bi kao ispali u težoj..ti očito ne pratiš nogomet i Talijane dovoljno..Oni su uz Nijemce po meni ekipa koja je taktički najsavršenija,redovito i jedni i drugi kao "iznenade" svojim rezultatima,al to je za njih već rutina..i uvijek... [više na forumu]
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik03.06.2010. u 23:47
    Ma ko piše ove gluposti? Talijani iznenadili prije 4 godine? Talijani su tad imali u ekipi Grossa,Cannavara,Buffona,Pirla,Gattusa, Del Piera i većina tih igrača su tad bili u vrhunskoj formi,nisu oni bili nikakvo iznenađenje.I na ovom SP-u će dalje dogurat Talijani,Francuzi ili Nijemci koje se... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2010. u 21:43
    Italiju,Francusku i Njemacku nikad ne mozete otpisat to su 3 najneugodnije reprezentacije s njima nikad ne znate kako ce odigrat kad se najmanje nadas oni dobiju,a kad najvise ocekujes oni razocaraju
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2010. u 21:38
    talijani nikad nisu odlazili na neko prvenstvo kao favoriti, uvijek su bili u lošoj formi, gubili prijateljske, igrali loše... Najboljeg trenera imaju, po meni im samo treba Pirlo u barem solidnom izdanju, svakako puno boljem nego je igrao ove sezone...
    Obrisan korisnik